Bořek Dočkal do Philadelphia!

Dnes bylo definitivně potvrzeno roční hostování Bořka Dočkala v klubu Philadelphia Union.

Měníte Čínu za Ameriku, co vás na ní láká.

Věcí, které mě na angažmá v Americe lákají, je samozřejmě víc. V první řadě je to fotbal, chci si vyzkoušet soutěž, která je na velkém vzestupu, objevují se v ní zajímavá jména, každým rokem jde kvalita výrazně nahoru. Taky to bude nová životní zkušenost pro mě i pro rodinu – ve smyslu nové kultury, zlepšení si jazykové vybavenosti, protože jsem nikdy neměl možnost žit v anglicky mluvící zemi. To jsou bonusy a věci, které také hrají roli v rozhodování.

Co víte o soutěži a klubu? Kde jste si zjišťoval informace?

O soutěži a klubu jsem se samozřejmě snažil získat co nejvíc informací, abych věděl, do čeho půjdu. Měl jsem možnost setkání s lidmi z klubu, které na mě udělalo velký dojem. Od té doby jsem věděl, že je to něco, co bych si rád zkusil. Cítil jsem touhu s nimi pracovat a strávit s nimi část kariéry. Od nich jsem také zjišťoval, jak liga funguje, jak je rozvržená sezona. Hraje se stejným systémem jako v Číně, takže to pro mě nebude nic nového. Na internetu jsem sledoval klubové stránky, abych věděl, kde se tým nachází, jak probíhá příprava, snažil jsem se nakoukat něco ze soutěže, vidět sestřihy různých zápasů, abych viděl, jaké herní situace mě v lize můžou čekat, jak týmy fungují v organizaci hry.

Představitelé Philadelphie (zleva Earnie Stewart – sportovní ředitel, Jim Curtin – trenér, Chris Albright – technický ředitel).

Jak složitá byla jednání o vašem uvolnění?

Jednání nebyla vůbec jednoduchá, trvalo to dlouho, pro mě bylo velice důležité, aby všechno proběhlo, abych pro tuhle sezonu od klubu (Henanu) dostal svolení odejít. Patří jim díky, že na tuhle variantu přistoupili a pochopili mě. Byli vstřícní a konstruktivní. Svou roli u mě hrály rodinné důvody. Očekáváme druhého potomka, moje setrvání v Číně by znamenalo poměrně dlouhé odloučení od rodiny, s čímž bychom se těžko smiřovali. Snažili jsme se najít řešení, probíhalo to poměrně komplikovaně a dlouho. Lidé ze Sport Investu věděli, jak je to pro mě důležité, takže děkuji i jim, že pracovali ve dne, v noci, hlavně poslední týdny, aby se všechno povedlo.

Po Číně budete objevovat další zajímavou fotbalovou destinaci. Jak vás to baví?

Budu objevovat druhou ne úplně typicky fotbalovou destinaci v rychlém sledu po sobě. Nemůžu o sobě říct, že bych byl povahou dobrodruh a cestovatel. Tohle jsou ale věci, které život přináší a člověk se musí rozhodnout, jestli výzvu přijme, nebo ne. Nejsem typ, co by měl touhu obletět celý svět a poznat všechny země na světě, nicméně to beru tak, že fotbalová kariéra je jenom část života, člověk by se měl neustále obohacovat v různých směrech, odvětvích, vyvíjet se dál jako osobnost. S těmito zkušenostmi je to potom jednodušší, člověk získává jiný náhled na spoustu věcí. Věřím, že mi tohle angažmá přinese cenné zkušenosti ve všech směrech.

V americké lize je spousta zajímavých jmen. Je někdo nebo něco, na koho se těšíte?

Tohle jsem nikdy v kariéře neměl, že bych se těšil, že si proti někomu zahraju, nebo se těšil na jednoho hráče. Nicméně liga se zlepšuje každým rokem, přicházejí zajímavá jména, hráči, o kterých my tady moc nevíme. Třeba mladí kluci za velké peníze z Jižní Ameriky. Už to není jako před lety, kdy soutěž lákala spíš starší hráče za sportovním zenitem. Kdybych měl přeci jen někoho jmenovat, tak by to byl Giovinco z Toronta. Na toho jsem zvědavý. Z dálky to vypadá, že v lize dominuje a je hodně suverénní.

Philadelphia je sportovní město, plánujete se zajít podívat i na tradiční americké sporty?

Nikdy jsem neměl možnost do Ameriky vyrazit. Celkově jsem hodně sportovně založený, ne jen orientovaný na fotbal. Hlavně se těším na NHL, chci se jít podívat na české kluky, vypadá to, že by mohli mít dobrou sezonu. Byla to jedna z věcí, o které jsme se bavili s lidmi z klubu, že se jednotlivé sporty ve městě dost podporují. Hraje se tam i NBA, těším se, protože chci vidět všechny tyhle velké sporty naživo.

Město je známé i díky filmu Rocky. Máte ho rád? Vyběhnete si na legendární schody?

Rockyho jsem samozřejmě viděl, jako dítě jsem ho měl rád. Nevím, jestli si zrovna vyběhnu schody, ale myslím, že ve městě je víc zajímavých historických věcí. Až se usadíme a zařídíme vše potřebné, bude čas, podívat se známá místa. A Rockyho schody budou určitě jedním z nich.

Viktor Kolář, šéf agentury Sport Invest.

Bořkovu rodinnou situaci dobře známe, chtěli jsme mu pomoct. Možnosti a varianty jsme začali zjišťovat už ve druhé polovině podzimu 2017, směřovali jsme to k tomu, aby Bořek mohl z Číny v zimním transferovém období odejít. Se zástupci Henanu jsme tohle téma nakousli v lednu a ukončili jsme je až teď. Jednání byla náročná, dlouhá a vzhledem ke specifičnosti země z našeho pohledu i trochu nestandardní. Je ale potřeba poděkovat představitelům Henanu za velkou vstřícnost. Našli jsme konsenzus, který je přijatelný pro obě strany. Myslím, že jsou teď všichni spokojení.

Pavel Pillár, Ředitel komunikace,

SPORT INVEST Marketing,

 

 

 

Napsat komentář