Navrátilová s Kodešem mají své wimbledonské mince!

Jablonecká Česká mincovna dnes vydala první zlaté a stříbrné mince z nové sběratelské série České tenisové legendy věnované našim wimbledonským vítězům. Sportovní triumfy každého z nich připomene pět zlatých a stříbrných mincí.

Myšlenka série pamětních mincí, které by vzdávaly hold našim největším tenisovým hvězdám, vznikla v roce 2017, kdy uplynulo 140 let od prvního sportovního klání v anglickém Wimbledonu. Českou mincovnu s tímto nápadem oslovil wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš.

 

„Už deset let sbírám tenisové známky a sbírám i stříbrné mince. A když jsem viděl, že Česká mincovna zhotovila mince i některým jiným sportovcům, říkal jsem si, proč ne tenistům. Je třeba využívat možnosti, prezentovat úspěšné lidi a ukazovat vzory mladé generaci,“ popisuje Kodeš. Ten se také objevuje spolu s Martinou Navrátilovou na úvodních mincích ze série.

Martina Navrátilová – Jan Kodeš

„Být na minci je něco mimořádného. Vůbec by mě nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát. Je úžasné, že pan Kodeš s nápadem přišel, a já jsem moc ráda, že se teď naše mince vydávají společně,“ dodala Martina Navrátilová. Celkem Česká mincovna v tenisové sérii představí pětici wimbledonských vítězů. Po Martině Navrátilové a Janu Kodešovi se na mincích objeví Jana Novotná, Jaroslav Drobný nebo Petra Kvitová.

Autorem mincí je zkušený medailér a sochař MgA. Martin Dašek. Na každé minci je zobrazen portrét s významnými tenisovými úspěchy v životě tenisových legend. Druhá strana nese atributy zahraničního emitenta České mincovny s nominální hodnotu mince. Kompozici pak uzavírá nápis „WIMBLEDON CHAMPIONS“.

Zlaté čtvrtuncové mince jsou k zakoupení za 11 450 Kč a byly emitovány v počtu 200 ks. Stříbrné mince o váze 29 gramů jsou k dispozici v nákladu 500 ks každá za 1 450 Kč. Pětidílnou sérii lze ukládat do sběratelské dřevěné etue, která je doplněna speciální fotopřílohou.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.ceskamincovna.cz.

Ing. Monika Bačová ½ PR Manager

Fotografie naleznete zde:

https://www.dropbox.com/sh/kx0bp5tmqj5pu8j/AADvvMSSY0zo68CTeg3HFjURa?dl=0

 

 

Napsat komentář