V Miami skončil první letošní světový pohár – Ondřej Teplý zajel skvělé 12. místo!

V neděli skončil medailovými rozjížďkami v Miami na Floridě první letošní světový pohár olympijských lodních tříd. Po několika letech bez české účasti se na startu objevili hned tři české lodě. Nejlépe si vedl Ondřej Teplý ve třídě Finn. Jezdil dobře a v silném větru se určitě zlepšil. Medailová rozjížďka mu unikla o pouhé tři body a skončil celkově dvanáctý. Před posledním dnem držel sice 9. místo, ale hned za ním byli dva borci – Jonathan Lobert a Ben Cornish, kteří jsou v silném větru obzvlášť dobří, takže je za sebou neudržel. Ale 12. místo ve světovém poháru je skvělý výsledek, Ondra může být spokojen.

Regatta Park, Miami, USA is hosting more than 500 sailors from 50 nations for the second of four regattas in Sailing’s 2018 World Cup Series. Held from 21-28 January 2018, racing will be held in all ten of the Olympic events. © Jesus Renedo /Sailing Energy/World Sailing

Jeho bratr Viktor Teplý, který závodí ve třídě Laser, se většinu závodu potýkal se zažívacími potížemi, což se projevilo i na výsledcích. „Výsledek není úplně dobrý. Druhý den závodu jsem asi něco špatného snědl a s tím jsem trochu bojoval celý zbytek závodu. V silném větru mně tak chyběly síly. Včera už to bylo naštěstí trošku lepší, zajel jsem tři relativně solidní rozjížďky, ale stejně to nebylo úplně ono. Můj cíl je někde jinde,“ referoval Viktor z Miami. I když s výsledkem spokojen není, chválil: „Byla to super lekce. Pole sedmdesáti Laseru bylo neskutečně vyrovnané a netoleruje žádné chyby. Kromě zlaté skupiny na mistrovství světa a možná na mistrovství Evropy se taková konkurence nikde nesejde. Je to úplně jiný jachting! Byla to pro mě určitě cenná zkušenost a vím, na čem pracovat dál.“ Dnes Viktor letí domů, kde bude cca 14 dní a zaměří se na fyzickou přípravu. Pak ho čekají dva tréninkové kempy na Mallorce a na přelomu března a dubna závod tamní velký závod Trofeo Princesa Sofia, kde se představí celá česká reprezentace. Koncem dubna Viktor pojede stejně jako Ondra další světový pohár v Hyeres a hned potom mistrovství Evropy třídy Laser v La Rochelle.

Regatta Park, Miami, USA is hosting more than 500 sailors from 50 nations for the second of four regattas in Sailing’s 2018 World Cup Series. Held from 21-28 January 2018, racing will be held in all ten of the Olympic events. © Jesus Renedo /Sailing Energy/World Sailing

Svůj vůbec první závod – a hned světový pohár – jeli ve třídě 49erFX sestry Veronika a Kateřina Živné. Na začátku závodu zajely velmi dobře dvě rozjížďky ve slabém větru, v silném už to tak slavné nebylo. Na tomto fyzicky náročném skifu je jízda v silném větru nesmírně obtížná, a tak naše mladé reprezentantky nemají ještě dost natrénováno. O náročnosti podmínek svědčí i to, že poslední rozjížďku dokončilo pouze sedm lodí. „Do poslední rozjížďky jsme nenastoupily. Několik mužských posádek, které startovaly před námi, to odneslo drobnými úrazy a nevydrželo i několik stěžňů. Proto jsme se s trenéry dohodly zůstat na břehu a jak se později ukázalo, bylo to rozhodnutí správné. Některé posádky měly potíže hned po vypnutí, většina potom i během jediné uskutečněné rozjížďky. I v naší flotile byl jeden zlomený stěžeň. Na začátku naší zatím nejnáročnější sezony nechceme riskovat zdraví ani půjčený materiál. Doma v Evropě nás po návratu čeká intenzivní trénink a hlavně kvalifikace do Aarhusu, která je nyní naší prioritou,“ uvedly na Facebooku. V dánském Aarhusu se v srpnu koná mistrovství světa všech olympijských tříd, které je zároveň první kvalifikační regatou na olympijské hry v Tokiu 2020. I do Aarhusu je však nutné se kvalifikovat, na startu uvidíme jen ty nejlepší české i zahraniční jachtaře.

Výsledky:

Třída Finn (26 lodí) 1. Giles Scott GBR 2. Caleb Paine USA 3. Alican Kaynar TUR

…..

  1. Ondřej Teplý CZE

 Třída Laser (70 lodí)

  1. Tom Burton AUS 2. Philipp Buhl GER 3. Nick Thompson GBR

…..

  1. Viktor Teplý CZE

Třída 49erFX (21 lodí)

  1. Victoria Jurczok – Anika Lorenz GER
  2. Ragna Agerup – Maia Agerup NOR
  3. Tanja Frank – Lorena Abicht AUT

…..

  1. Veronika Živná – Kateřina Živná CZE

Kompletní výsledky: zde

Video: zde

Hi-res fotky: zde

Heslo: WSimages

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu

Napsat komentář