Křetínský: Stramaccioni zůstává

Andrea Stramaccioni povede první tým Sparty i v jarní části sezony 2017/2018. Klubové televizi to v obsáhlém rozhovoru potvrdil předseda představenstva Daniel Křetínský, který se zároveň fanouškům omluvil za špatné výsledky v podzimní části sezony.

„Stramaccioni zůstává s týmem. Vyplynulo to z naší společné diskuse, debata probíhala jak s trenérem, tak v rámci vedení klubu. Zásadní bylo, že jsme se s trenérem shodli na popisu příčin problémů, a jsme přesvědčeni, že víme, jak situaci zlepšit,” uvedl Daniel Křetínský.

„Pokud by se však ukázalo, že ta představa není funkční, budeme nuceni na situaci reagovat. V tuto chvíli jsme ale přesvědčeni, že víme, jak Spartu pozvednout,” dodal Křetínský.

Mimo názorové shody hovořil pro Stramaccioniho setrvání na Letné i fakt, že je vedení rozhodnuto pokračovat v systémových změnách fungování prvního mužstva i nadále.

„Měli jsme jasno v jednom bodu – chceme pokračovat v internacionalizaci Sparty, Sparta bude pokračovat se zahraničním trenérem a bude mít schopnost přivádět zahraniční hráče. Věděli jsme, že kabinu musíme dostat do situace, kdy je angličtina minimálně srovnatelným jazykem s češtinou, a zahraniční hráči se cítí součástí klubu a nebudou na okraji dění,” vysvětlil Křetínský.

„Věděli jsme, že změny přístupu a nové řešení mohou být spojené s problémy, nicméně jsme nečekali, že začneme tak špatně. Výsledkově jsme na tom mnohem hůře, než jsme si představovali,” přiznal Daniel Křetínský.

„Za výsledky a špatnou hru patří ze strany nás, sparťanského vedení, všem fanouškům upřímná omluva. To, že jsme zklamali očekávání fanoušků, mě trápí nejvíc. Zklamání rozumím, protože když se Sparta nachází tam, kde se nachází, mají na to absolutní právo. Neočekávám, že někdo bude chválit nás, nebo trenéra,” dodal Křetínský.

Prvních zimních posil se namísto kádru prvního mužstva dočká sportovní vedení klubu. Předseda představenstva Daniel Křetínský v rozhovoru pro klubovou televizi potvrdil, že klub finalizuje jednání se Zdeňkem Ščasným i Tomášem Rosickým.

Zdeněk Ščasný by se měl stát novým sportovním ředitelem.

„Ocitli jsme se v situaci, kdy nemáme obsazeno sportovní vedení. Tomáš Požár vede skauting, ale klasického manažera v oblasti sportu jsme nyní neměli. To je něco, co chceme změnit,” vysvětlil Daniel Křetínský.

Pozice sportovního ředitele byla po návratu Tomáše Požára ke skautingu neobsazená, i vzhledem k rozsáhlým letním změnám ve vedení prvního mužstva.

„V létě jsme dospěli k závěru, že není možné přivést zahraničního trenéra a zároveň někoho, kdo bude ve Spartě nový jako sportovní ředitel. To je příliš změn najednou a je třeba tomu dát nějakou časovou sekvenci. Zpětně hodnoceno to možná nebylo správné rozhodnutí, ale měli jsme přesto přivést alespoň někoho, aby měl trenér praktickou oporu při znalosti české ligy. Ta v průběhu podzimní části sezony chyběla a hodnotíme to jako chybu,” přiznal Křetínský.

Zdeněk Ščasný je bývalý sparťanský fotbalista i trenér, naposledy první tým vedl v období mezi dubnem 2015 a zářím 2016, během nějž dovedl tým do čtvrtfinále Evropské ligy.

„Jako jeden z mála českých trenérů má zkušenosti z evropského fotbalu a měl by být schopen dobře fungovat i se zahraničním trenérem, protože ví, co to znamená působit v zahraničí,” popsal důvody angažování Zdeňka Ščasného předseda představenstva ACS.

Spolu se Zdeňkem Ščasným sportovní vedení klubu posílí i Tomáš Rosický, který ve středu 20. prosince ukončil svou aktivní hráčskou kariéru.

„Byl to od počátku plán. Vzhledem k tomu, že Tomáš ukončil kariéru, tento krok logicky nastává. Přestože nemá zkušenost z oblasti sportovního vedení, jeho fotbalové znalosti, znalost mezinárodního prostředí, i individuální schopnosti vidět fotbal a rozpoznat kvality hráčů nám pomohou,” uvedl Daniel Křetínský.

V rámci probíhajících jednání jsou specifikovány i jednotlivé kompetence obou nových mužů ve vedení sportovního úseku. Seniorní role podle Křetínského připadá zkušenějšímu Ščasnému.

„Kompetence jsou v zásadě rozděleny, detaily se finalizují. Zdeněk Ščasný bude vzhledem ke svým zkušenostem sportovním ředitelem, ale současně chceme, aby byl Tomáš Rosický od počátku přítomný u diskusí nejužšího vedení a byl u všeho dění. Nemyslíme, že by to prakticky mělo dělat velké starosti, oba se vzájemně dobře znají a mají dobrý vztah. Tomáš má detailní znalost týmu, protože v něm působil, a současně také vynikající evropské vazby. Zkušenost v oblasti sportovního managementu má ale nesrovnatelně vyšší Zdeněk Ščasný. Věřím, že máme dobrý předpoklad, abychom Spartu pozvedli na vyšší úroveň,” dodal Daniel Křetínský.

Čtsa, zdroj: www.sparta.cz

 

 

 

Napsat komentář