Smutné pohárové loučení v Edenu: Slavia – Astana 0:1!

Fotbalisté Slavie prahli napravit si pošramocenou reputaci z ligy  postupem do další fáze Evropské lize, který by byl hezkým příspěvkem k nedělním oslavám 125. výročí založení klubu. Zůstalo pouze u přání. 

Přestože byla Slavia v posledním zápase skupiny A v Edenu  jasně lepší, odešla poražena. Osudná se jí stala 38. minuta. Po trestném kopu, kdy brankář Laštůvka špatně zasahl centrovaný míč, který se pak odrazil od Necida k Ančičovi, ten z pár kroků dorazil míč do sítě 0:1.

Paradoxem je, že to bylo po jediném ohrožení slávistické branky v prvním poločase. Po změně stran se převážně hrálo na polovině kazašského týmu, který často bránil i devíti hráči. Hrozil jen  občasnými protiútoky. Zřejmě by se utkání vyvíjelo jinak, kdyby krátce po přestávce zakončil sólo Zmrhal vyrovnávací gólem.  Netrefil však  v největší šanci utkání branku.

Nehledě na tuto gólovou situaci měli slávisté nejednu šanci, zejména Necid a především střídající van Buren, kteří hlavičkovali zblízka do rukou brankáře Eriče, nejlepšího hráče Astany, který navíc provokoval zdlouhavým rozehráváním od své branky a málem si koledoval o červenou kartu.

Souboj s brankářem Eričem slávisté prohráli i po velkém náporu mezi 74. – 78. minutou se sérií čtyř rohů (celkem jich zahrávala Slavia jedenáct) kdy před brankou Astany bylo pořádně horko, ale kýžený vyrovnávací gól, který by stačil k postupu nepadl. Tentokrát chyběl červenobílým takový střelec, kterým byl v předchozím pohárovém zápase v Tel Avivu Josef Hušbauer. Tento kvalitní fotbalista, stejně jako Deli, pro zranění moc chyběl. Ofenzívu Slavie také zeslabil předčasný odchod  Škody, který po srážce s Lagviněnkem odkulhal už po čtvrthodině ze hřiště.

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý hodnotil utkání slovy:“ První poločas byl  bez gólových šancí, o to víc mrzí osudná chyba, z níž po standartní situaci padl hodně laciný gól. Ve druhém poločase, který  byl z naší strany rapidně lepší, chybělo to nejdůležitější, proměňovat šance. Asi byli hráči málo hladoví a tak pro nás skončila  cesta Evropskou ligou.“

Jaromír Zmrhal – Tomáš Necid po utkání:

Hodně pateticky se nad vítězstvím Astany rozplýval její bulharský trenér Stanimir Stoilov: “ Je to jeden z největších úspěchů mužstva, změnil  dějiny kazašského fotbalu.  Pro  mě jsou hráči hrdinové, věřím, že to nebyl pro nás poslední úspěch v Evropské lize, můžeme postoupit až  do  finále.“

Jak vidět víra  trenéra, který ještě nemá podepsanou s klubem další smlouvu, se hvězd dotýká.

SK Slavia Praha – FC Astana 0:1 (0:1)

Branka: 38. minuta  Aničič.- Rozhodčí: Massa – Meli, Tegoni (vš. Ita). – ŽK:  Sobol, Stoch, Necid –  Erič, Sitov, Mužikov. Diváci: 14 198.

Slavia: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Sobol – Souček, Rotaň (68. van Buren)- Stoch, Danny, Zmrhal (76. Sýkora – Škoda (17.Necid). Trenér: Šilhavý.

Astana : Erič –  Sitov, Logviněnko,  Aničič, Somko -Twumasi (90. Despotovič), Majevskij, Grahovac, Tomasov (67 Martazajev) – Mužikov – (84. Malij) – Kabananga. Trenér: Stoilov.

ČTSA (ph), kc, audio, foto: www.sportovnizurnal.cz

 

Napsat komentář