Czech Indoor Gala s Radkem Juškou a Pavlem Maslákem

I v nadcházející halové sezóně bude mít český atletický fanoušek možnost vidět na vlastní oči domácí i světové hvězdy královny sportu. Chystá se totiž další ročník mezinárodního mítinku Czech Indoor Gala, který bude stejně jako v minulém roce hostit 25. ledna 2018 Ostrava. Mezi potvrzenými startujícími jsou i čtvrtkař Pavel Maslák a dálkař Radek Juška.

Jedním z hlavních taháků Czech Indoor Gala bude opět závod na 300 metrů. Tentokrát ovšem v trochu jiném konceptu než v loňském ročníku. Borce totiž čekají v průběhu večera dva běhy. Na startu nebude chybět ani dvojnásobný halový světový šampion a trojnásobný halový mistr Evropy Pavel Maslák a pokaždé se mu postaví jiní soupeři. Dokáže ovládnout oba běhy? „Halová sezóna 2018 je pro mě víc než důležitá. V Birminghamu budu obhajovat titul mistra světa. Proto se připravuji se vší vážností a jasnými ambicemi. Těší mě, že tuto důležitou sezónu zahájím právě v Ostravě. Poběžím dvě třístovky a vždy proti jiným soupeřům a věřím, že za podpory výborného publika zvládnu vyhrát oba závody,“ vzkázal Pavel ze soustředění v jihoafrickém Potchefstroomu.

Těžší soupeři Pavla čekají až v druhém běhu. Prvním potvrzeným je tradiční britský rival Yusif Rabah z Velké Británie, který má štafetové bronzy ze světových šampionátů v Pekingu 2015 a Londýně 2017. Jeho osobní rekord na hladké čtvrtce pod otevřeným nebem je 44.54 a dosáhl ho při svém šestém místě na MS v Pekingu, což naznačuje jasnou kvalitu. V loňském roce zvítězil na Czech Indoor Gala v B běhu na 300 metrů a tentokrát chce být jistě ještě úspěšnější.

Mužem z plakátu pro letošní ročník Czech Indoor Gala je český rekordman ve skoku dalekém Radek Juška. Vítěz letošní univerziády a finalista světového šampionátu v Londýně též potvrdil svůj start a čekají ho více než kvalitní soupeři. Prvním ohlášeným je teprve osmnáctiletý talentovaný Kubánec Maykel Masso, jenž si na mistrovství světa v Londýně vyskákal páté místo a ve své sbírce má tituly dorosteneckého i juniorského mistra světa. Jeho kontinentální juniorský rekord má hodnotu 833 centimetrů a Radek by jistě rád v tomto souboji vylepšil svůj dosavadní halový osobák 810 centimetrů, kterým získal stříbro na HME v Praze. V ostravské hale již jednou osmimetrový skok předvedl. Bylo to na národním šampionátu v roce 2016. Maykel Masso zatím v hale ještě nikdy nezávodil.

Fanoušci, kteří si skvělou podívanou nechtějí nechat ujít osobně, si již nyní mohou zakoupit vstupenky na Czech Indoor Gala na www.ticketart.cz. Jedna vstupenka stojí 200 Kč. Ostatní budou mít možnost sledovat napínavé atletické klání v přímém přenosu České televize.

Z historie

Mezinárodní mítink Czech Indoor Gala si odbyl svou premiéru před dvěma lety v jablonecké hale, kde se představil i francouzský tyčkařský fenomén Renaud Lavillenie, jenž tento atletický svátek ozdobil výkonem 603 centimetrů. Dařilo se i našim reprezentantům. Dálkařský sektor opanoval Radek Juška, jenž dolétl na 803 centimetrů a v tom koulařském kraloval Tomáš Staněk za 21.30. V jablonecké hale pak byly k vidění takové hvězdy jako Richard Kilty, Michelle Lee Ahyeová, Jarret Eaton či Balázs Baji.

V loňském roce se mítink přesunul do nové ostravské haly a opět bylo na co se dívat. Vrcholem byl závod na 300 metrů, ve kterém zvítězil v nejlepším světovém čase 31.97 Grenaďan Bralon Taplin. Zdatně mu sekundoval Pavel Maslák za 32.19. Česká prvenství si připsaly Zuzana Hejnová na čtvrtce v kvalitním čase 51.96 a výškařka Michaela Hrubá, která zdolala 190 centimetrů. Nabitou soutěž koulařů vyšla nejlépe Poláku Konradu Bukowieckimu. Jeho vítězný pokus měřil 21.15.

Karolína Farská

Vedoucí oddělení komunikace ČAS,

 

Napsat komentář