V Dlouhoňovicích o krosové tituly i nominaci na ME

Poslední listopadový víkend bude patřit mistrovství České republiky v přespolním běhu. Naše běžecká elita se tentokrát utká o krosové tituly v Dlouhoňovicích a startovní listiny jednotlivých závodů slibuji atraktivní podívanou. Kromě mistrovských medailí budou atleti usilovat i o nominaci na mistrovství Evropy v krosu, které hostí slovenský Šamorín.

V závodě žen nebude chybět obhájkyně loňského prvenství Simona Vrzalová. Ta na minulém šampionátu v pražském Motole jasně dominovala a doběhla si pro svůj premiérový krosový titul. Ve slibné formě se nachází i letos, což potvrdila o uplynulém víkendu na krosu v Salzburgu, kde zvítězila. „Minulý čtvrtek jsem se vrátila ze soustředění a tak mě překvapilo, že se mi na krosu v Salzburgu běželo dobře. Na mistrovství republiky se moc těším, baví mě krosové závody. Hlavním cílem je doběhnout, a pokud se mi podaří obhájit titul, budu ráda,“ uvedla účastnice HME v Bělehradě a světového šampionátu v Londýně.

Její tradiční dráhovou rivalkou je Kristiina Mäki a cestu za obhajobou bude tentokrát chtít Vrzalové znepříjemnit i v přespolním běhu. O motivaci má jistě postaráno. Cenný kov z domácího krosového šampionátu jí ve sbírce ještě chybí. „Na krosový šampionát se moc těším. Už jen z toho důvodu, že podle toho, jak vypadá trať a terén, tak to bude výzva. Spokojená budu, když závod v bahnitém terénu dokončím a ráda bych se poprala o jednu z medailí. V tréninku se cítím dobře, ale závod je něco jiného,“ řekla bronzová medailistka z letošní univerziády.

Naopak již pět krosových titulů má na svém kontě Lucie Sekanová. V letech 2013-2015 dokonce vyhrála třikrát za sebou. Loni však doběhla na pátém místě a zůstala tak mimo stupně vítězů. „Po delší nucené pauze se nacházím teprve na začátku přípravy. Navíc trénuji pod novým koučem a odlišným tréninkovým systémem, než na který jsem byla zvyklá za posledních pět let. V krosových závodech mám vždy ty nejvyšší ambice. Zároveň ale počítám se silnou konkurencí, stejně tomu bylo i v minulém roce. Věřím, že letos to zvládnu o něco lépe. K tomu by mi mohl pomoci profil trati, který by měl být mírně zvlněný, tedy více běžecký. Navíc poprvé poběžíme na MČR „evropskou“ osmikilometrovou trať, tak uvidíme, jak se s tím já i soupeřky popereme,“ nechala se slyšet.

Velmi dobře umí běhat krosové závody také Moira Stewartová. Sedmá žena letošního evropského šampionátu do 22 let v Bydhošti na trati 5000 metrů by jistě ráda vylepšila svou loňskou šestou příčku. Jejím maximem je doposud stříbro z roku 2015, kdy podlehla pouze Lucii Sekanové. „Na mistrovství republiky v krosu se těším. Podle startovní listiny se sejde kvalitní konkurence. V přípravě se vždy zaměřuji hlavně na krosové závody. Ráda bych tedy zabojovala o umístění v nejlepší pětce a vylepšila si tak to z loňského roku,“ svěřila své ambice.

Nesmíme zapomínat také na krosovou matadorku Moniku Hlouškovou, která na šampionátech v přespolním běhu posbírala již šest medailí, a patří k historicky nejúspěšnějším závodnicím tohoto mistrovství. Počítat se musí také se zkušenou Pavlou Schornou-Matyášovou. Vítězka z roku 2012 se loni připomenula čtvrtým místem. Černým koněm by mohla být loni sedmá Diana Mezuliáníková.

V závodě mužů vytrvalců nebude na startu chybět ani jeden z loňských medailistů. Zlato obhajuje Jiří Homoláč. Brněnský atlet chyběl v posledních čtyřech letech na krosovém šampionátu na stupních vítězů pouze jednou. „Nemohu se krosového šampionátu dočkat. Bude to změna proti běhání na silnici. Letos budu obhajovat titul, tak doufám, že budu úspěšný. Velkým soupeřem pro mě bude Kuba Zemaník, který již běžel nějaké krosy v zahraničí. V tréninku se cítím dobře. Po maratonu jsem přes týden odpočíval, tak se snad nohy daly dohromady,“ věří.

Loni stříbrný Jakub Zemaník však o uplynulém víkendu ukázal, že mu nedá nic zadarmo, když si doběhl pro čtvrté místo na silně obsazeném krosu v Salzburgu. „Rád bych se na mistrovství republiky popral o co nejlepší výsledek a také bych se chtěl nominovat na ME v krosu. Trať by měla být méně kopcovitá než v loňském roce, tak uvidíme, co to přinese,“ Nechal se slyšet vítkovický běžec, jenž nás letos reprezentoval na HME v Bělehradě na trati 3000 metrů.

Bronz z předešlého šampionátu obhajuje vrchařský specialista Jan Janů. Velmi zajímavá bude také konfrontace čtyřnásobného vítěze kategorie mílařů Petra Vitnera s vytrvalci. Delší distanci pro svůj start letos zvolil i loňský vítěz mílařského závodu Michal Šmahel.

Přesto, že mezi mílaři budou chybět vítězové posledních pěti ročníků, jistě bude na co se dívat. Na start se totiž postaví bronzový medailista z HME v Bělehradě a stříbrný z ME do 22 let v Bydhošti Filip Sasínek. „Na mistrovsví se moc těším. Po závodní pauze je třeba ověřit, zda ještě umím běhat. Doufám, že mám na to, abych se mohl nominovat do štafety. Mám trošku obavy z trati, protože kolují zvěsti, že bude náročná a já nejsem úplně milovník vrchů a do bláta se příliš také nehrnu. Každopádně se budu snažit zazávodit co nejlépe,“ vzkázal.

Potrápit ho bude chtít jeho tradiční parťák Jan Friš, který Sasínkovi sekundoval jak v Bělehradě, tak i v Bydhošti. „Pocházím z Pardubického kraje, takže to pro mě bude speciální závod a jsem zvědavý, jak se organizátorům podařilo připravit trať. Určitě bych byl spokojen s medailovým umístěním, protože se sejde kvalitní konkurence. Hlavním favoritem je pro mě Filip Sasínek. Příprava zatím probíhá velmi dobře. Mám za sebou několik tréninkových závodů. Hlavně na tom ve Švýcarsku se mi dařilo, takže doufám, že se ubíráme dobrým směrem. Navíc kros je pro mě příjemným zpestřením přípravy,“ svěřil se.

Svá loňská umístění by rádi zopakoval stříbrný Ondřej Chour a bronzový Pavel Hladík.

Mistrovství republiky v přespolním běhu v Dlouhoňovicích odstartuje v sobotu 25. listopadu v 10:00 hod. kategorií mladších žáků a vše vyvrcholí v 15:30 hod. posledním vyhlašovacím blokem.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

Foto: www.sportovnizurnal.cz

 

 

Napsat komentář