Reportáž z druhého závodu trochu jinak

V neděli 12. listopadu se uskutečnil druhý závod seriálu Autodrom Rally Série na autodromu v Sosnové u České Lípy. Pojďme se na tento závod podívat trochu netradičně – očima pořadatele. Je neděle a budík zvoní v 6:00. V 6:32 nabírám spolupořadatele Marka a Martinu, kteří se mnou budou celý den pořádat závody. V 7:20 jsme na Autodromu, většina ostatních pořadatelů již je na místě. Kontroluji věž časoměřičů a počítadlo kol (nefunguje).

Kontrolujeme trať a její bezpečnostní prvky. Vzadu na starém asfaltu to šíleně klouže – musím požádat závodníky při rozpravě, aby jeli opatrně. Zbývá pověsit vše na nástěnku a připravit se na administrativní přejímku. Během jedné hodiny je potřeba odbavit více než sto přihlášených závodníků, takže není moc času na zbytečné zdržování. Chceme přeci hlavně závodit a ne papírovat. Je to fofr ale ve čtyřech to stíháme. Pořadatelé mě mezitím vybavují vysílačkami, prapory, mikrofony. Vše musí být funkční, aby závod proběhl, jak má.

V 8:45 svolávám závodníky na rozpravu, abychom si řekli vše potřebné a každý věděl, jak bude závod probíhat (nikdo dneska moc nečte, tak to raději všem zopakuji). Žádám všechny, aby při seznamovacím tréninku jeli opatrně, protože jich tam je hodně nahusto, přesto se podaří to někomu zahodit – mám ho vyloučit? Jedeme měřený trénink a vše funguje jak má. Ani není moc odtahů a na to, že je v závodě skoro 90 závodníků máme i dobrý čas. Následuje první série. Občas někdo rozhází komíny pneumatik podél trati, ale to k tomu patří. Sem tam má někdo pomačkaný nárazník či světlo.

Trať osychá a většina zrychluje. Závodníky vyvolávám a jsou vzorní; na nikoho nečekáme. Po druhé sérii je přestávka na oběd. Chodí za mnou závodníci, jestli nepojedeme bez přestávky, že má pršet.

Pořadatelé stojí na stanovištích už více než 4 hodiny, takže přestávka určitě bude. I poslední třetí sérii stíháme za sucha, pršet začíná až při vyhlášení výsledků ve stanu. Nemusela vyjet sanita a to je pro mě nejdůležitější. Vše proběhlo bez závažných problémů. Výsledky jsou s malým zpožděním, protože při úplně poslední jízdě si střídající závodníci zapomněli přehodit číslo a nikdo si toho bohužel nevšiml. Časy máme všechny, jen je musí časoměřič Viktor správně přiřadit a dát výsledky do pořádku.

Nadává sice, ale je to profík a ví kam šáhnout a co opravit. Vyhlašujeme výsledky… ..a kdo že vyhrál.. ..to si přečtěte na mdc.ms-free.net/2018/. Při vyhlášení se snažím být vtipný, i když už toho mám za celý den plný kecky. Ještě vše uklidit a vrátit vysílačky, mikrofony, prapory a hurá domů. Doma otevřu Svijanský máz (mimochodem nejlepší pivo na planetě Země) a začnu zpracovávat výsledky do tabulky průběžného pořadí ve třídách i v absolutním pořadí. Až se ráno závodníci probudí, tak si přečtou kdo je před kým a o kolik bodů. Je 23:40 a konečně je vše hotovo a můžu to dát na web. Baví mě to, jinak bych to nedělal.

Více informací včetně kalendáře najdete na www.autodrom.cz

Organizační tým Global Assistance Racing Aréna

Petr Pavlát.

Foto: Libor Vočadlo

 

Napsat komentář