Čtvrtek v Kataru: volné odpoledne reprezentantů i memorandum o spolupráci

Do dobré nálady se ve čtvrtek ráno probudili čeští fotbalisté v Kataru. Po vítězství 2:1 proti Islandu vstávali dříve, aby mohli tréninkovou jednotku absolvovat brzy po deváté ranní. „Klimatické podmínky jsou v Kataru samozřejmě specifické, teplota kolem poledne se šplhá vysoko nad třicítku. Právě proto jsme čtvrteční trénink realizovali dříve, abychom pozápasovou regeneraci absolvovali v příjemnějším počasí,“ informoval tiskový mluvčí národního týmu Pavel Pillár.

Po obědě pak dostali hráči volno. „Využili je každý po svém. Poučeni byli o místních standardech chování i oblékání, zároveň jim bylo doporučeno vyhýbat se dlouhodobějšímu pobytu na slunci. Většina hráčů tak využila možností odpočinku a relaxace na hotelu, někteří vyrazili do přilehlého obchodního centra pro pořízení dárku pro rodiny a blízké,“ přiblížil čtvrteční odpoledne Pillár.

V pátek již čeká na svěřence Karla Jarolíma standardní program v podobě přípravy u videa i podvečerního oficiálního tréninku před utkáním s Katarem.

Zástupci Fotbalové asociace České republiky pak byli pozváni na prohlídku místní ´Aspire Academy´ i do sídla katarského fotbalového svazu. Aspire Academy je unikátní sportovní stavbou, jež byla otevřena v roce 2004. Zahrnuje v sobě sportoviště pro 14 různých sportovních odvětví v čele s fotbalem. Sportovní naděje ve věku 12 – 17 let zde absolvují klasickou výuku proloženou množstvím tréninků a specializovaných příprav. Dvanáct přírodních fotbalových hřišť, špičkovou kliniku a výjimečné klimatické podmínky zde jezdí využívat také špičkové kluby v čele s Bayernem Mnichov, Juventusem Turín nebo Manchesterem United. Primárním cílem je však výchova domácích talentů, o které se starají odborníci z celkem 52 zemí světa.

Při následující návštěvě katarského fotbalového svazu došlo také k podpisu memorandum o dlouhodobé spolupráci. Oba svazy si přislíbily součinnost především na bázi výměny zkušeností s výchovou mládeže, vzděláváním trenérů či dalších špičkových odborníků zajišťujících servis pro fotbalové týmy. „Nechtěli jsme, aby se naše spolupráce s Katarem zúžila jen na dva odehrané zápasy. Diskutovali jsme o tom, v čem by naše spolupráce mohla být dále prospěšná pro obě strany. Začali jsme na reprezentační úrovni, ale chceme pokračovat v dalších věcech. Budeme si moci vyměňovat trenéry na stáže, katarské mládežnické týmy mohou jezdit k nám, my k nim. Chceme spolupracovat také v rámci mládeže i amatérského fotbalu,“ uvedl po podpisu dokumentu generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Poslední zastávkou společenského setkání bylo interaktivní představení probíhajících příprav na MS 2022. Katar již dokončil Khalifa International Stadium, který přímo sousedí s hotelem českých reprezentantů. Dalších sedm stánků pro fotbalový svátek bude postupně uvedeno do provozu v následujících měsících. Celkem očekává Katar kolem 1,7 milionu fotbalových fanoušků, pro které v tuto chvíli rostou také ubytovací prostory nebo metro. „Nepochybuji o tom, že se bude jednat o skvělý šampionát. Domácí organizátoři berou celý šampionát velmi prestižně, chtějí jeho prostřednictvím představit světu celý blízký východ. Šampionát, jehož nejvzdálenější stadiony dělí jen 50 km, bude pro všechny fotbalové příznivce velkou výzvou i zážitkem,“ zakončil Rudolf Řepka.

Čtsa, Pavel Pillár tiskový mluvčí národního týmu,

Zdroj foto: FAČR/Jan Tauber),  FAČR/Štěpán Černý,

Napsat komentář