Češi vstoupili do turnaje v Kataru výhrou 2:1 nad Islandem

Česká reprezentace zdolala na úvod svého vystoupení na miniturnaji v Kataru účastníka nadcházejícího mistrovství světa z Islandu 2:1. Střelecky se prosadil v prvním poločase Tomáš Souček, na kterého po změně stran navázal střídající Jan Sýkora. Hosté už jen korigovali hlavičkou Finnbogasona.

Na prázdném stadionu v Dauhá předvedl tým trenéra Jarolíma velmi solidní výkon. Proti Islandu, účastníkovi nadcházejícího mistrovství světa v Rusku, šli Češi do vedení po necelých dvaceti minutách dlouhým autem, čili tradiční zbraní svého soupeře. Novák vhodil míč zprava až do pokutového území, kde nedůrazného bránění Islanďana Árnasona využil pohotovou střelou Tomáš Souček. Byl to jeho první reprezentační gól.

Úplně první šanci zápasu však měli Islanďané, kteří po necelých dvou minutách trefili tyč, konkrétně Kjartansson, jenž při střele z ostrého úhlu nedokázal umístit míč do sítě. Vaclík měl práci ještě v závěru poločasu, kdy ho střelou z dálky prověřil Ólafur Skúlasson a poté ho před brankovou čarou zachránil spoluhráč Suchý, který vykopl nedůrazný pokus Finnbogasona.

Po změně stran poslal Jarolím ze hřiště Kopice, kterého nahradil Jan Sýkora a tomu stačily jen tři minuty na to, aby skóroval. V 65. minutě vrátil na zadní tyči Barákův přetažený centr do ideálního prostoru na penaltu Novák, a do balonu se z voleje levačkou opřel ideálně právě Sýkora. I pro něj, stejně jako pro Součka, šlo o premiérou trefu v seniorské reprezentaci.

Hosté se dočkali v 77. minutě gólu „z ničeho“. Po centru zprava se nedohodl brankář Vaclík s obráncem Brabcem a Finnbogason mohl pohodlně hlavičkovat do sítě. Víc už ale Seveřané nestihli. Island tak inkasoval více než gól po jedenácti zápasech a téměř přesně po roce.

V sobotu zakončí výběr trenéra Jarolíma své působení na turnaji v Kataru utkáním proti domácí reprezentaci. Hrát se začne v Dauhá v 17:30 českého času.

Přípravné fotbalové utkání v Dauhá:

ČR – Island 2:1 (1:0)

Branky: 19. Souček, 65. Sýkora – 77. K. Finnbogason. Rozhodčí: Kuvarí – Makalá, Šamarí (všichni Katar). ŽK: Souček – Árnason, Ingason. Diváci: 150.

Sestavy:

ČR: Vaclík – Čelůstka, Brabec, Suchý, Novák – Souček – Kopic (62. Sýkora), Hušbauer (62. Frýdek), Barák (87. Hrubý), Jankto (87. Falta) – Krmenčík (46. Šural). Trenér: Jarolím.

Island: Runarsson – Hermannsson, Ingason, Árnason (46. E. Bjarnason), Magnússon (46. Sigurjonsson) – Gudmundsson (46. Gíslason), O. Skúlason (83. Johanesson), B. Bjarnason (60. Traustason), A. Skúlason – Kjartansson, K. Finnbogason (86. A. Finnbogason). Trenér: Hallgrímsson.

Čtsa, Zdroj: www.fotbal.cz foto: FAČR/Štěpán Černý

 

 

Napsat komentář