Fotbalisté zahájí turnaj v Kataru duelem s účastníkem MS Islandem

Měsíc po neúspěšné kvalifikaci o postup na MS se čeští fotbalisté představí na turnaji tří zemí v Kataru, kde začnou přípravné období před startem Ligy národů v příštím roce na podzim. Prvním soupeřem reprezentantů v Dauhá bude ve středu účastník světového šampionátu Island.

Zatímco český celek už v září ztratil naději na postup na šampionát do Ruska, Island vyhrál velmi těžkou skupinu, ve které za sebou nechal Chorvatsko, Ukrajinu i Turecko. Seveřané vynikají především skvělou obranou, v posledních šesti zápasech inkasovali dohromady jenom jeden gól.

„Island je velice nepříjemný soupeř, houževnatý, dobře brání, odolný v osobních soubojích a dokáže se prosadit i gólově. Dostávají opravdu málo gólů. Co jsem viděl jejich poslední tři kvalifikační zápasy, soupeři si ani nebyli schopni vytvořit pořádnou gólovou situaci. Takže hodně těžký protivník,“ řekl novinářům kouč Jarolím, jehož tým už v úterý po příletu absolvoval v Dauhá klasický předzápasový trénink.

V Dauhá musí Jarolím oželet celou řadu opor. Kvůli zranění chybějí Vladimír Darida, Pavel Kadeřábek, Patrik Schick, Václav Kadlec, Matěj Vydra, z rodinných důvodů pak Bořek Dočkal s Theodorem Gebre Selassiem a ze zdravotních důvodů vypadli i další hráči. Jarolím musel v nominaci udělat řadu změn a v týmu jsou poprvé i nováčci Stefan Simič, David Houska, Robert Hrubý a Vladimír Coufal.

Naopak Islandu by opory ve středu neměly chybět. Ze základní sestavy vypadl jen zraněný pravý bek Birkir Már Sävarsson. „Proč bychom se jich měli bát? Všichni, co jsme tady, i ti noví kluci, jsou tu kvůli tomu, že fotbal umí,“ řekl brankář Tomáš Vaclík. „Island momentálně asi k té špičce patří. Mají vynikající úspěchy, postoupili na dva turnaje za sebou. Na Euru udělali velký úspěch. Ale strach z toho nemám, bude to výzva,“ dodal.

Island došel vloni až do čtvrtfinále Eura. V předchozí evropské kvalifikaci se utkal i s českým týmem a oba zápasy skončily 2:1 vždy pro domácí celek. „Bude to těžký soupeř, postoupili na mistrovství světa rovnou z prvního místa z velice těžké skupiny. Ta konfrontace pro nás bude velice přínosná. Já se navíc těším ještě na Birkira Bjarnasona, protože jsem ho dlouho neviděl,“ jmenoval Vaclík bývalého spoluhráče z Basileje.

V Kataru, kde se bude hrát mistrovství světa v roce 2022, čeká reprezentanty velmi horké počasí s teplotami okolo 30 stupňů. „Doufám, že se trochu ohřejeme, ale zase snad nebude dusno,“ podotkl s úsměvem Jarolím.

Zápas s Islandem začne ve středu v 15:45 SEČ. Hrát se bude na Stadionu Abdalláha bin Chalífy pro 12 tisíc fanoušků, který je domácím hřištěm lídra katarské ligy Duhajl SC.

Statistické údaje před přípravným fotbalovým zápasem na turnaji v Dauhá ČR – Island:

Výkop: středa 8. listopadu, 15:45 (Dauhá, ČT sport).  Rozhodčí: Kuvarí – Makalá, Šamarí (všichni Katar).

Bilance:

ČR – Island (včetně Československa): 10 7-1-2 21:10.

ČR – Island: 5 3-0-2 10:7.

Poslední vzájemný zápas (kvalifikace ME, 12. června 2015, Reykjavík):

Island – ČR 2:1 (0:0); Branky: 60. Gunnarson, 76. Sigthórsson – 55. Dočkal.

Odkaz:

Čtsa, zdroj: www.fotbal.cz foto: FAČR/Štěpán Černý.

 

 

Napsat komentář