Český atletický trůn čeká na svého pětapadesátého krále či královnu!

O nadcházejícím víkendu proběhne v hotelu Ambassador – Zlatá husa na Václavském náměstí slavnostní vyhlášení ankety Českého atletického svazu „Atlet roku“. Kdo se stane králem či královnou uplynulé atletické sezóny se dozvíme v sobotu 11. listopadu na slavnostním galavečeru.

V letošním roce rozhodlo o pořadí 167 hlasujících z řad činovníků, trenérů a zástupců médií. Ti zvolili elitní desítku, ze které se bude rozhodovat o „Atletovi roku“ takto: (v abecedním pořadí): Petr Frydrych (oštěp), Zuzana Hejnová (400 m překážek), Adam Sebastian Helcelet (víceboje), Jakub Holuša (1500 m), Radek Juška (dálka), Pavel Maslák (400 m), Filip Sasínek (1500 m), Tomáš Staněk (koule), Barbora Špotáková (oštěp) a Jakub Vadlejch (oštěp). Vyhlašovat se budou též kategorie objev, junior a trenér roku.

Slavnostním galavečerem budou provázet již tradičně Monika Absolonová a Aleš Háma, kteří moderují Atleta roku již pojedenácté. V průběhu večera vystoupí například Ewa Farna, Jana Kirschner, Michal Hrůza, Mirai, Jelen nebo Slza. Těšit se také můžeme na vystoupení některých atletů. Vše proběhne za přítomnosti kamer České televize, která bude z této slavnostní události vysílat přímý přenos na programu ČT 1, a to od 21:20.

Z historie

Ve své historii prošla anketa Atlet roku v Československu a později v České republice řadou změn týkajících se soutěžních kategorií. Poprvé se u nás nejlepší atlet vyhlašoval v roce 1962, od té doby byla anketa jednou přerušena. Stalo se tak v roce 1969.

Prvních patnáct ročníků zahrnovalo jedinou volbu, a sice nejlepšího atleta republiky. Osmkrát získali toto ocenění muži a sedmkrát ženy. Od roku 1978 se rozlišovala mužská a ženská kategorie. Takový model ankety vydržel deset let. V olympijském roce 1988 přibyla dvě ocenění pro mladé atlety: vyhlášeni byli nejlepší junior a juniorka. V následujících dvou ročnících (1989-90) se spojily obě seniorské kategorie, aby se pak na jediný rok (1991) znovu oddělil mužský vítěz a ženská vítězka.

V letech 1992-1994, kdy vznikala Česká republika a potažmo samostatný Český atletický svaz, se vývoj ankety dostal obloukem na začátek, když bylo voleno pouze jedno jediné jméno. Od roku 1997 se datuje systém, který je praktikován doposud. V Atletovi roku jsou pravidelně vyhlašovány atletické osobnosti uplynulé sezóny ve čtyřech kategoriích: nejlepší atlet, junior, trenér a objev.

Vůbec nejvyšší počet titulů v anketě má na svém kontě loňská vítězka oštěpařka Barbora Špotáková, která jich posbírala již osm. Koulařka Helena Fibingerová a oštěpař Jan Železný mají po sedmi triumfech. Po šesti prvenstvích získali diskaři Ludvík Daněk, Imrich Bugár a běžkyně Jarmila Kratochvílová.

Nejúspěšnějším trenérem je Dalibor Kupka, který toto ocenění získal celkem pětkrát. Nejlepšími juniorskými atletkami byly hned dvakrát vyhlášeny chodkyně Anežka Drahotová a výškařka Michaela Hrubá. Přitom právě Hrubá má možnost zvítězit i letos.

Vítěze jednotlivých kategorií budeme znát v sobotu 11. listopadu po desáté hodině večerní.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

Napsat komentář