Sparta po průměrném výkonu z domácího poháru vypadla!

Fotbalisté pražské Sparty v domácí pohárové soutěži MOL Cup končí v osmifinále. Sparta nedokázala vyhrát nad Baníkem, který nakonec postoupil po penaltovém rozstřelu do čtvrtfinále. Za letenský tým se trefil, Marc Janko, Josef Šural za Baník Robert Hrubý a Aleksandr Azatskyi.

Sparta nastoupila do pohárového zápasu oproti vítěznému zápasu v Jablonci s třemi změnami, v obraně dostal šanci Karavaev, na pravém křídle odehrál první poločas Tal Ben Chaim, kapitánem týmu byl opět David Lafata.

Baník bez Baroše, který odseděl zápas na lavici náhradníků, na jeho postu se objevil Tomáš Poznar.

Sparta začala pohárové utkání důrazně a během deseti minut dvakrát zahrozila, nejprve se z velkého vápna netrefil po rohovém kopu do branky Lafata, následně vyražený míč vyrazil hostující brankář Šustr k Marečkovi, ale jeho snaha skončila vysoko nad branku.

V dalších minutách se začali pomalu prosazovat hráči Baníku, jenže jejich snaha o vedení končila špatnou přihrávkou, nebo ztrátou míče před velkým vápnem. Přesto se do gólové šance dostal Poznar a následně De Azeved, ale jejich snaha skončila nepřesnou střelou.

Ve 30. minutě unikl po pravé straně přes obránce Ben Chaim, na jehož centr před branku si naběhl Šural, ale brankář Šustr včasným vyběhnutím mu nedal žádnou šanci na gól.

V 37. minutě se Baník dostal do vedení, když si na centr z pravé strany naběhl hlavou Hrubý a nedal gólmanu Dúbravkovi žádnou šanci 0:1. Sparta si o gól dokonce řekla, neboť její defenziva, včetně záložní řady hodně chybovala.

Do druhého poločasu nastoupila Sparta s jedinou změnou, ze hry odstoupil Vatajelu, kterého nahradil Sáček.

Jako první zahrozili hosté po levé straně Azavedem, ale jeho centrovaný míč před branku jeho spoluhráči ve vápně podběhli. Na druhé straně se Sparta začala víc prosazovat, vypracovala si šance, nejdříve se dostal po přihrávce Hovorky do výhodné pozice Štětina, ale trefil brankáře Šustra, který se blýskl hezkými zákroky po gólových příležitostech Marečka a Michala Kadlece.

V 56. minutě se ocitl ve vyložené gólové šanci po přihrávce Marečka přes obránce Lafata, jenže jeho střelu z malého vápna brankář hostí vyrazil.

Obraz hry ze strany Sparty se v dalších minutách oproti prvnímu poločasu nezměnil, letenští měli sice převahu, ale opět scházelo finální zakončení. Naopak Baník spoléhal z rychlých protiútoků na chybu v domácí obraně, takže mohli dvakrát navýšit vedení.

V 77. minutě se konečně domácí po neustálém obléhání soupeřovy branky dočkali vyrovnání, kdy se trefil z rohového kopu Néstora hlavou k tyči do sítě střídající Janko 1:1.

V závěru zápasu se snažila Sparta tlakem strhnout vedení na svoji stranu, ale hostující brankář svými úspěšnými zákroky nedal sparťanům žádnou šanci.

Ale v prodloužení bohužel jako první udeřili hosté, když se z rohového kopu z pravé strany nejlépe zorientoval Azatskyi a přesnou hlavičkou, znovu poslal Baník do vedení 1:2.

Sparťané, ale dokázali odpovědět, hned v úvodu druhé části prodloužení, když odražený míč poslal Šural hezkými nůžkami pod břevno 2:2.

V závěrečném penaltovém rozstřelu uspěl hostující Pazdera a Hrubý, na druhé straně Šural s Jankem. Nakonec rozhodla třetí série, v níž poslal Baník do vedení Šašinka a domácí Néstor branku přestřelil. Stejný scénář se opakoval ve čtvrté sérii se Šašinkou a Karavaevem, Sparta se musela nakonec smířit s porážkou, protože někteří hráči nepodali takový výkon, který by znamenal postup do čtvrtfinále, ale v domácí pohárové soutěži MOL Cupu zklamala a skončila v osmifinále.

„Cítím obrovské zklamání. Podle sestavy bylo vidět, že jsme pohár v žádném případě nechtěli podcenit. Utkání jsme měli rozhodnout už v základní části, to jsme prostě nezvládli. V závěru druhého poločasu jsme si vytvořili několik gólových příležitostí ve vápně Baníku, například šanci, kdy obránci odkopávali míč z brankové čáry, ale bohužel utkání nakonec došlo do penalt. Je to vždy loterie,“ řekl po zápase Šural, který svojí střeleckou formu potvrdil v utkání, kdy se nádhernými nůžkami v prodloužení zasloužil o vyrovnání.

„Každý vstřelený gól potěší, ale radši bych ho vyměnil za postup. Stále jsem věřil, že utkání zlomíme před penaltami, ale v závěru už moc sil nezbývalo. Nesmíme utíkat z boje. V posledních dvou zápasech jsme herně nepropadli, ale výsledkově jsme zvládli pouze zápas v Jablonci. Chtěli jsme se posunout o něco výš, ale po vyřazení v poháru s Baníkem je to cesta dolů. Není to psychicky jednoduché, ale musíme dál bojovat. Teď se soustředíme pouze na ligu, zejména chceme smazat manko vedoucích týmů a dotáhnout se na ně,“ dodal Šural.

„První poločas byl velmi špatný. Byl jsem připravený udělat v jeho průběhu dvě změny, ale inkasovali jsme a museli trochu změnit plán. Bylo to daleko těžší a nám se už nepodařilo ujmout se vedení,“ zhodnotil trenér Stramacionni.

„Ke konci prvního poločasu jsem byl hodně vytočený, protože příliš mnoho hráčů hrálo pod svou úroveň. Především v záloze nám Baník dělal hodně problémů, nehráli jsme to, co chceme. Když tři, čtyři, pět hráčů hraje za očekáváním, máte velký problém. Přesto si nemyslím, že některý z nich zápas podcenil, ale prohrát jsme si zasloužili. Ve druhém poločase jsme se zlepšili, jenže situace Baníku už byla jednodušší. Hráli zatažení, na rychlé protiútoky. Podařilo se nám vyrovnat, ale ne skóre otočit,“ dodal kouč Sparty, který nechce nic skrývat, neboť letenští ztratili další cíl, který si před sezonou stanovili. Italskému trenéru možná hrozí po nepovedeném zápase, že ztratí důvěru sparťanského vedení.

„Je to pro nás ohromně povzbuzující do další práce. Kluky musím za utkání pochválit. Vždy se můžete odrazit až v zápase a to, jak jsme se na Spartě prezentovali, nám může vlít krev do žil. Je to ale jeden krok. Musíme výkon zopakovat i v neděli v lize,“ spokojeně zhodnotil trenér Baníku Radim Kučera.

„Výhra na Spartě chutná v poháru nebo lize vždycky úplně stejně. Věřím, že takhle zodpovědně budeme hrát i v neděli,“ řekl ostravský záložník Hrubý, který se trefil ve všech třech pohárových zápasech.

AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 2:3 po penaltách (0:1)

Branky: 77. Janko, 107. Šural – 37. Hrubý, 93. Azatskyi, rozhod. penalta J. Šašinka. Rozhodčí: Pechanec – Myška, Flimmel. ŽK: Mavuba, Mareček, Janko, Sáček – Morgan, Stáňa, Šustr, Pokorný, Azatskyi, O. Šašinka, J. Šašinka. Diváci: 4 213.

Sparta: Dúbravka – Karavaev, Hovorka, Štetina, M. Kadlec – Mareček, Mavuba (67. Janko) – Ben Chaim (45. Néstor), Lafata, Vatajelu (46. Sáček) – Šural.

Baník: Šustr – Pazdera, Pokorný, Azackij, Morgan – Sus (71. Stáňa), Šindelář, De Azevedo (113. O. Šašinka), Hrubý, Granečný – Poznar (84. J. Šašinka).

Čtsa, kc, audio,

 

 

         

 

 

      

Napsat komentář