Jediným nováčkem v nominaci pro kvalifikaci je olomoucký Falta

Trenér českého národního týmu Karel Jarolím nominoval na dva závěrečné zápasy kvalifikace mistrovství světa 2018 proti Ázerbájdžánu a San Marinu jediného nováčka záložníka Šimona Faltu.

Do nominace nemohl povolat zraněné záložníka Ladislava Krejčího a útočníka Patrika Schicka, který se zatím prosazuje v novém klubu AS Řím.

Čtyřiadvacetiletý středopolař Falta si o nominaci řekl svými výkony, zároveň má velký podíl na výborném vstupu, nováčka Olomouce do prvoligové sezony. Falta se dokáže prosadit v koncovce a po osmi kolech si připsal tři góly a jednu asistenci. Je to technický hráč, který dokáže zakončit a připravit dobré finální situace, řekl Jarolím na tiskové konferenci.

„Co se týká změn, těch jsme nechtěli dělat hodně, necháme si víc času. Budeme mít větší prostor v listopadu, případně na jaře. V případě, že si hráči Olomouce udrží formu, mohou šanci dostat další hráči,“ dodal kouč.

Šanci na postup na světový šampionát v Rusku v příštím roce národní tým definitivně ztratil, po porážkách 1:2 s Německem a 0:2 v Severním Irsku. S Ázerbájdžánem se česká reprezentace střetne ve čtvrtek 5. října v Baku od 20:00 hod., proti San Marinu nastoupí o tři dny později v Plzni od 20:45 hod.

Přestože jsou čeští reprezentanti bez šance hrát v příštím roce na MS, stále je o co hrát. Jde zejména o lepší nasazení do kvalifikačních zápasů evropského šampionátu v roce 2020, případně do nového projektu UEFA Ligy národů, která nahradí stávající přípravné zápasy, zároveň nabízí dodatečnou šanci kvalifikovat se na Euro.

„Musíme každopádně dohrát kvalifikaci. Chceme v těch posledních dvou kvalifikačních utkáních uspět a zachovat si šanci, dostat se při losování do druhého koše. Postup na mistrovství světa je ztracený, přesto si myslím, že každý odehraný reprezentační zápas má svůj význam,“ prohlásil Jarolím.

„V Baku kvůli žlutým kartám nesmí hrát Kalas, ale proti San Marinu může nastoupit. Schick má bohužel zdravotní problémy, rovněž Krejčí a delší dobu Pilař. Ale větší problémy nám dělá Theo Gebre Selassie, který má manželku v devátém měsíci a porod bude možná rizikovější. Jenže nemá nikoho, kdo by se postaral o dítě a manželku, takže budeme muset povolat jiného obránce,“ řekl Jarolím, který věří, že jeho svěřenci udělají vše, aby opět nezklamali příznivce českého fotbalu.

Nominace na kvalifikační utkání MS s Ázerbájdžánem a San Marinem

Brankáři: Tomáš Vaclík (FC Basilej), Tomáš Koubek (Stade Rennes), Jiří Pavlenka (Werder Brémy).

Obránci: Pavel Kadeřábek (TSG Hoffenheim 1899), Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Marek Suchý (FC Basilej), Tomáš Kalas (Fulham FC), Filip Novák (Midtjylland FC), Jan Bořil (Slavia Praha), Jakub Brabec (KRC Genk), Michael Lüftner (FC Kodaň)

Záložníci: Vladimír Darida (Herta BSC), Bořek Dočkal (Che-nan), Tomáš Souček (Slavia Praha), Jan Kopic (Viktoria Plzeň), Jakub Jankto (Udinese Calcio), Jaromír Zmrhal (Slavia Praha), Šimon Falta (Sigma Olomouc), Antonín Barák (Udinese Calcio), Josef Hušbauer (Slavia Praha).

Útočníci: Michael Krmenčík (Viktoria Plzeň), Jan Kliment (Bröndby Kodaň), Milan Škoda (Slavia Praha).

Čtsa, kc, foto, audio: kc.,

 

 

Napsat komentář