PADESÁTKA JIZERSKÉ PADESÁTKY UNIKÁTNÍ KNIHA O ČESKÉM SPORTOVNÍM KULTU

Jizerská padesátka oslavila padesátku. A to je skvělá příležitost ohlédnout se za bohatou historií jedinečné sportovní akce originální publikací. Stejně jako samotný závod, také stejnojmenná kniha představuje unikátní propojení světa nadšených lyžařských amatérů se světem profesionálního sportu.

Kniha Jizerská 50 se však za pozoruhodnou historií stejnojmenného závodu neohlíží prostřednictvím výčtu dat a statistik (i když i ty v ní pochopitelně najdete). Leccos naznačuje už podtitul „Závod plný příběhů“. Příběhy totiž tvoří osu publikace.

Padesát známých i méně známých osobností z nejrůznějších oblastí lidské činnosti v knize – každá svým originálním způsobem – vyjadřuje svůj vlastní vztah k našemu nejslavnějšímu běžkařskému závodu. Co pro ně Jizerská padesátka znamená a jaké na ni mají vzpomínky tak v bohatě obrazově vypravené knize líčí např. David Vávra, Stanislav Řezáč, Martin Koukal, Lukáš Bauer, Kateřina Neumannová, Bjorn Dahlie, Jan Nezmar, Roman Šmucler, Jan Pirk a mnoho dalších. A to včetně legendárního pana Míky, který absolvoval všech 50 ročníků!

„Fascinuje mne start Jizerské 50 a zástupy běžců, které čekají na povel. Zažil jsem to na vlastní kůži. Několikrát. A pokaždé je to jako poprvé, něco těžko popsatelného,“ říká architekt a herec David Vávra.

Jizerskou padesátku absolvovalo za to půlstoletí téměř 200 000 závodníků! Každý z nich jistě přesně ví, co má David Vávra na mysli. Ale zároveň má každý z nich s Jizerskou padesátkou spojeny své vlastní vzpomínky. Nakladatelství CPress a agentura RAUL! proto všem, kdo kdy stáli na startu tohoto výjimečného závodu, nabídlo příležitost objednat si personalizovanou knihu s vlastní fotografií na obálce. Využilo ji přes šest set lidí. Jizerská 50 je tak zároveň unikátním nakladatelským počinem.

Legendární závod v běhu na lyžích teď navíc píše další příběh, ojedinělý, jiný než všechny ostatní – umělecký. Je o zrodu kolekce obrazů, grafik, soch, kreseb a fotografií, kterou připravilo na téma Jizerská 50 tucet uznávaných autorů. Rittstein, Cihlář, Špaňhel, Vávra, Kohout, Franta, Tesaro, Anderlová, Komárek, Vones, Flejšar, Wagenknecht. Na první pohled skupina umělců, u kterých byste jen stěží hledali společné rysy. Teď je však spojilo jedno téma – Jizerská 50. Téma, které ztvárnil každý svým jedinečným uměleckým pohledem v rámci své disciplíny. Kolekci uměleckých děl můžete zhlédnout v Galerii Mánes od 9. do 17. září 2017.

Čtsa, Veronika Sonnková ׀ PR Manažer, Albatros.

 

Napsat komentář