Trenér Jarolím nominoval v kvalifikaci dva nováčky Bořila a Klimenta!

V nominaci fotbalové reprezentace na kvalifikační zápasy o mistrovství světa 2018 v Rusku, doma s Německem a v Severním Irsku jsou dva nováčci, útočník Jan Kliment z Bröndby Kodaň a krajní obránce Jan Bořil z pražské Slavie.

Aktuálně nominoval Jarolím do reprezentačního výběru osmnáct jmen, z toho dva útočníky, opět Michaela Krmenčíka a nováčka Klimenta, který podal na mistrovství Evropy jednadvacítek v roce 2015 výborný výkon, následně po přestupu do Stuttgartu se vytratil, ale v Bröndby si svými úspěšnými výkony řekl o šanci v české reprezentaci.

„V současné době se mu daří, dokonce byl v Bröndby vyhlášen hráčem měsíce, kdy dával hezké góly. Hodně mě zaujal, takže dostal velkou příležitost se prosadit v reprezentaci. Patrik Schick k dispozici asi nebude, tak jsme se rozhodli nominovat Klimenta,“ řekl na tiskové konferenci kouč Jarolím.

Schick řešil zdravotní potíže, zejména přestup ze Sampdorie Janov, který se zatím neřeší. Ale dnes má v Sampdorii začít trénovat, proto Jarolím s ním nepočítá.

„Pevně věřím, že tento týden se konečně rozhodne, kde bude působit. Zatím za první tým tolik neodehrál, abychom konstatovali, že to bude pro nás oslabení. Přesto bych si přál, aby potvrdil své hráčské kvality a stal se opět oporou áčka a my nemuseli na každém srazu jeho problémy řešit,“ prohlásil Jarolím. „V pondělí jsem s ním mluvil. Ještě se necítí úplně připravený,“ dodal.

Druhým nováčkem je Bořil, který pravidelně nastupuje ve Slavii střídavě na pravé nebo levé straně obrany. „Podává stabilně dobré výkony, jak zprava, tak zleva. Stal se velice důležitým hráčem Slavie. Proto jsme se rozhodli ho pozvat,“ řekl Jarolím.

Oproti poslednímu kvalifikačnímu zápasu v Norsku chybějí v nominaci, stopeři Tomáš Sivok a Jakub Brabec. „Sivok nám sdělil, že se zatím necítí připraven,“ informoval Jarolím absenci nejzkušenějšího repre hráče. „Brabec je neustále ve hře. Zatím v nominaci není z důvodu, že při analýze předchozích kvalifikačních zápasů nevycházel nejlépe,“ dodal.

Jarolím dál plánuje dodatečně povolat další dva stopery k Marku Suchému a Tomáši Kalasovi. Vedle Brabce a Sivoka do obrany jsou další náhradníci, Lukáš Hejda s Tomášem Hájkem z plzeňské Viktorky, Jakub Jugas ze Slavie, Michael Lüftner z Kodaně, Lukáš Pokorný z Montpellier a David Hovorka z pražské Sparty.

Hodně Jarolímovi při sestavování nominace komplikovala skutečnost, že v úvodu nové ligové sezony nejsou české kluby v ideální herní formě a v předkolech pohárové Evropy podávají střídavé výkony, což se odráží na stabilní pohodě hráčů. „Měl bych větší radost, kdyby naše mužstva měla větší úspěšnost a všichni hráči byli v dobré a stabilní formě. Věřím, že reprezentační sraz hráčům pomůže, dostat se do lepší herní pohody,“ řekl Jarolím.

S obhájci světového titulu Němci se Češi střetnou v pátek 1. září v pražském Edenu, proti Severnímu Irsku nastoupí o tři dny později 4. září v Belfastu. Po šesti odehraných kvalifikačních zápasech je česká reprezentace ve skupině C na třetím místě za oběma nejbližšími soupeři. A tak Češi ztrácejí čtyři body na druhé místo a postup do baráže se zatím vzdaluje, takže nutně potřebují oba zápasy vyhrát.

Nominace na kvalifikační utkání s Německem a Severním Irskem:

Brankáři: Tomáš Vaclík (FC Basilej), Tomáš Koubek (Sparta Praha), Jiří Pavlenka (Werder Brémy).

Obránci: Pavel Kadeřábek (TSG Hoffenheim 1899), Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Marek Suchý (FC Basilej), Tomáš Kalas (Fulham FC), Filip Novák (Midtjylland FC), Jan Bořil ( Slavia Praha).

Záložníci: Vladimír Darida (Herta BSC), Bořek Dočkal (Che-nan), Tomáš Souček (Slavia Praha), Jan Kopic (Viktoria Plzeň), Ladislav Krejčí (FC Boloňa), Jakub Jankto (Udinese Calcio), Jaromír Zmrhal (Slavia Praha).

Útočníci: Michael Krmenčík (Viktoria Plzeň), Jan Kliment (Bröndby Kodaň).

Čtsa, kc, foto, audio: kc.,

 

 

Napsat komentář