Nominace nové jedenadvacítky – manažerem Sionko

Reprezentace do 21 let vstupuje do nového kvalifikačního cyklu s velice omlazeným kádrem a novým manažerem, kterým se stal bývalý český reprezentant Libor Sionko.

Bývalý hráč Ostravy a následně Sparty převzal manažerské povinnosti od Jaromíra Šeterleho, který se soustředí na A-tým. Společně s trenérem Vítězslavem Lavičkou se pokusí Sionko vybudovat tým, který se bude snažit uspět v kvalifikaci a na mistrovství Evropy 2019 a zároveň vybojovat účast na olympijských hrách v Tokiu.

„Na startu nové kvalifikace je hodně práce, takže by se to těžko kombinovalo s A-týmem, jako tomu bylo předtím v rozjeté kvalifikaci,“ řekl Šeterle na tiskové konferenci. „S Liborem jsme jednali od začátku roku. V dubnu jsme rozhodli, takže byl s námi na mistrovství Evropy, od 1. srpna začal aktivně pracovat,“ dodal.

„Nikdy jsem nechtěl být trenérem, spíš jsem chtěl něco podobného. Přijatá pozice manažera mě může naplňovat. Pracuji ve výborném kolektivu. Přál bych si dostat tým na olympijské hry. Cesta je ale dlouhá, ale máme nadějné mladíky,“ prohlásil Sionko.

Trenér jednadvacítky Lavička musel kádr lvíčat omladit, protože na příštím evropském šampionátu mohou startovat jen hráči ročníku 1996 a mladší. Takže v první nominaci je sedm hráčů, kteří už za jednadvacítku nastoupili, dokonce dva z nich byli v červnu na mistrovství Evropy v Polsku, Václav Černý a Michal Sáček. Rovněž obránce Aleš Matějů, toho ze hry vyřadilo zranění.

 Šanci dostal brankář devatenáctky Martin Jedlička, který je o dva roky mladší. Ostatní hráči z devatenáctky, která vybojovala semifinále ME, musí zatím počkat.

Jedenáct z nominovaných hráčů pravidelně nastupuje v HET lize, včetně tří útočníků Ondřeje Mihálika, Matěje Pulkraba a Tomáše Zajíce. Startů 63 v ligových soutěžích má jeden z lídrů Ladislav Takács z týmu Mladé Boleslavi, který se zapojuje již do třetího kvalifikačního cyklu. Poprvé reprezentoval v roce 2014, ale zatím se výrazněji neprosadil.

„Věřím, že vybraní hráči mají svou herní kvalitu. Teď je na nás, abychom ze šikovných kluků poskládali tým, který splní náš cíl v podobě postupu na mistrovství Evropy,“ řekl Lavička, kterému se rovněž změnil realizační tým. Skončil asistent Martin Svědík. Václava Jílka s Josefem Pešicem bude doplňovat kouč dvacítky Karel Krejčí.

Češi se v kvalifikaci o účast na ME utkají s Chorvatskem, San Marinem, Moldavskem, Řeckem a Běloruskem, s kterým se střetnou v prvním zápase 5. září v Jablonci. Předtím je čeká 31. srpna přípravný zápas s Tureckem, který se odehraje na pražském Strahově. Na evropský šampionát v Itálii a San Marinu postoupí devět vítězů z jednotlivých skupin. Čtyři nejlepší celky na druhých místech budou hrát baráž o další dvě účastnická místa.

Nominace jednadvacítky s Tureckem a kvalifikace na ME s Běloruskem:

Brankáři: Martin Jedlička (FK Mladá Boleslav), Jindřich Staněk (SK Dynamo České Budějovice), Jan Stejskal (SK Převýšov).

Obránci: Matěj Helešic ( SK Dynamo České Budějovice), Karel Knejzlík ( Slovan Liberec), David Lischka (MFK Karviná), Aleš Matějů (Broghton Hove Albion), Jakub Pokorný (Baník Ostrava), Jakub Šural (Zbrojovka Brno).

Záložníci: Michal Bezpalec (Dukla Praha), Václav Černý (Ajax Amsterdam), Miloš Kratochvíl (Zbrojovka Brno), Jiří Kulhánek (Slovan Liberec), David Michalík (FC Slovácko), Lukáš Provod (Baník Sokolov), Michal Sáček (Sparta Praha), Ladislav Takács (Mladá Boleslav), Daniel Trubač (FK Teplice).

Útočníci: Ondřej Mihálík (FK Jablonec), Matěj Pulkrab (Slovan Liberec), Tomáš Zajíc (FC Slovácko).

Čtsa, kc, foto, audio,

 

 

Napsat komentář