Startuje Letní Grand Prix sdruženářů i s českým čtyřlístkem

(LIBEREC, 15. srpna 2017) – České reprezentanty v severské kombinaci čeká už o víkendu první ostrá prověrka v nadcházející sezoně. V sobotu 19. srpna startuje v Oberwiesenthalu úvodním dějstvím tradiční Letní Grand Prix a trenér Vladimír Šmíd do ní vyšle čtyřlístek zástupců Dukly Liberec – Miroslav Dvořák, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk a Lukáš Daněk.

V dějišti mezinárodní sdruženářské premiéry čeká aktéry nejprve sobotní sprint dvojic (skok na můstku HS106 a běh na kolečkových lyžích 2×7,5 km). V neděli je na programu individuální závod Gundersen (HS106 a 10 km).

„S průběhem přípravy i přístupem všech reprezentantů jsem zatím spokojen. Střídali jsme týdenní skokanská soustředění v zahraničí s běžeckým a kondičním tréninkem v Liberci a Harrachově. Absolvovali jsme čtyři kempy – v červnu v německém Breitenbergu a rakouském Eisenerzu v Rakousku, v červenci ve švýcarském Kanderstegu, kde se uskuteční příští juniorské mistrovství světa, a v srpnu opět v Rakousku v Ramsau a Eisenerzu. Kluci si vyzkoušeli také velký můstek v Bischofshofenu. Proti minulosti jsme tentokrát měli kempy delší, aby závodníci zvládli více skokanských tréninků,“ pochvaluje si dosavadní průběh přípravy reprezentační trenér Vladimír Šmíd.

Všechna soustředění absolvovala šestice Miroslav Dvořák, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk, Lukáš Daněk, Jan Vytrval a David Zemek, v posledním kempu se k nim připojili také junioři. V rámci běžeckého tréninku si tak užili třeba náročný výjezd na kolečkových lyžích z Ramsau až ke stanici lanovky na Dachstein. V rámci dosavadních tří kontrolních závodů zatím nenašel přemožitele Tomáš Portyk, který se vrací do své bývalé – a především stabilní – skokanské pohody. Například v Bischofshofenu už zdolal 139 metrů. Potěšitelné bylo, že kromě menších nachlazení se všem reprezentantům dosud vyhýbají zranění.

„Všichni kluci pracují poctivě a věřím, že při Letní Grand Prix to potvrdí. Bude to pro ně určitě vítané zpestření této fáze přípravy i příležitost připomenout si závodní atmosféru. Náš realizační tým zase získá obrázek, jak jsou na tom závodníci v porovnání s nejsilnější světovou konkurencí. Po úvodních dvou akcích v Oberwiesenthalu nahradí v nominaci Ondřeje Pažouta, jenž musí ještě dohánět školní resty, Jan Vytrval,“ upřesňuje Vladimír Šmíd.

Letní Grand Prix zaznamená i návrat jedné z velkých legend severské kombinace, neboť svůj comeback ohlásil olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa Jason Lamy-Chappuis z Francie.

Program Letní Grand Prix 2017 – 19. 8.: Oberwiesenthal, sprint dvojic (HS106, 2×7,5 km); 20. 8.: Oberwiesenthal, individuální závod Gundersen (HS106, 10 km); 23. 8.: Tschagguns individuální závod Gundersen (HS108, 10 km); 25. 8.: Oberstdorf, individuální závod Gundersen (HS137, 10 km); 26. 8.: Oberstdorf, individuální závod Gundersen (HS137, 10 km); 30. 9.: Planica, individuální závod Gundersen (HS140, 10 km); 1. 10.: Planica, individuální závod Gundersen (HS140, 10 km).

Dvou závodů na přelomu září a října v Planici se už čeští reprezentanti nezúčastní, neboť v pátek 29. září se uskuteční v Liberci letní mistrovství České republiky v severské kombinaci – jako součást třídenního národního šampionátu všech disciplín klasického lyžování.

Vladimír Zemánek, manager PR,                                                                                         

Napsat komentář