Před startem hokejové Ligy mistrů

Motivací pro kluby budou vyšší odměny – Místo 48 klubů nyní 36 – Kdo půjde ve stopách Sparty, finalisty 3. ročníku?

Už za devět dní, 24. srpna,  začíná prvními zápasy ve slupinách 4. ročník hokejové Ligy mistrů. V sezóně 2017/18 se ji zúčastní místo dřívějších 48 týmů pouze 36 z Česka, Rakouska, Finska, Německa, Švédska, Švýcarska, Běloruska, Dánska, Francie, Velké Británie, Norska, Polska a Slovenska.

Nejvíc budou zastoupeni Švédové a Finové,  kteří vyšlou do soutěže pět klubů. Náš hokej zastupují čtyři kluby podle výsledků uplynulé extraligy, Kometa Brno, Bílí Tygři Liberec, Mountfield Hradec Králové a TŽ Třinec.

„Zatímco v předchozích letech mělo 26 klubů zabezpečenu přímou účast na základě spolumajitelského podílu, tentokrát rozhodovaly jedině sportovní výsledky, především v jednotlivých národních  ligách“, zdůraznil na úterní tiskové konferenci  v Praze  M. Baumann, výkonný ředitel Champions hockey league.

Menší počet mužstev by měl přinést vyšší herní kvalitu. Proti minulým letům budou kluby, které mají nemalé náklady, motivovány vyššími finančními odměnami.  Celkem bude mezi účastníky nejvyšší evropské soutěže rozděleno 1 540 000 euro, tedy zhruba 40 miliónů korun.  Vítěz získá 300 tisíc euro. V dalších letech se budou odměny zvyšovat, podle M. Baumanna mohou v období 2022/23 dosáhnout až 3 460 000 euro, pro vítěze bude připraveno 720 tisíc euro.

Z každé z osmi skupin postoupí do osmifinále (od 31. října do 7. listopadu) celkem 16 týmů, tedy z každé skupiny dva nejlepší. Osmifinále se hraje vyřazovacím způsobem.  Čtvrtfinále se uskuteční ještě letos od 3. do 12. prosince, semifinále až v prvních měsících nového roku, finálový duel bude hrát 6. února.

Připomeňme si soupeře českých týmů:

Kometa Brno ve skupině B: Kuopio (Fin.), Malmö (Švéd.) a Stavanger(Nor.) Bílí Tygři Liberec.

Ve skupině E: Växjö (Švéd.), Davos (Švýc.) a Cardiff (‚V.B.)  Mountfield Hradec Králové.

Ve skupině F: Bern (Švýc.), TPS Turku (Fin.) a Nottingham /V.B.)

TŽ Třinec ve skupině D: Jönköping (Švéd.), Mannheim (Něm.) a Esbjerg (Dán.).

“ Bylo by hezké, kdyby některý náš tým navázal na  finalistu  minulého ročníku, Spartu“, podotkl ředitel extraligy J. Řezníček. Ukázalo se, že s nejlepšími evropskými kluby se dají hrát rovnocenné partie.“

„Konfrontace se zahraničními soupeři  pro hráče, kteří se nedostanou do reprezentačních mužstev, je moc užitečná,“, dodal  generální manažer Bílých Tygrů C. Jech.  

ČTSA (Přemysl Hrubý)

 

 

Napsat komentář