Asociace malého fotbalu vítá tři nové členy, svaz vznikl v Plzni i Kolíně

Praha – Přestože malý fotbal hraje celá Česká republika, její čtvrté největší město dosud nemělo baštu, která organizuje pravidelnou soutěž. To se však změnilo, protože vznikl Plzeňský malý fotbal, který nedělní valná hromada posvětila jako nového řádného člena Asociace malého fotbalu České republiky. Spolu s ním přijala také Kolínský svaz malého fotbalu a Pražskou klubovou fotbalovou ligu.

Myšlenka na založení plzeňského svazu se v hlavách čtyř tvůrců zrodila před rokem. „V Plzni ani historicky nebyla žádná soutěž malého fotbalu, jsou tam jen futsalové. Před rokem nás napadlo, že ji můžeme založit stejně tak, jako se hraje Hanspaulka v Praze a další soutěže jinde,“ popsal jeden ze zakladatelů Jan Pinkava.

Třetí týden v září odstartuje první ročník Plzeňského malého fotbalu. „V červnu jsme pořádali uvítací turnaj, kde hrálo šest mužstev, a měli jsme pozitivní reakce, lidem se to líbilo. Zatím máme osm týmů, které se zaregistrovaly napevno, posílají přihlášky hráčů. Doufáme, že se ještě dva celky registrují do nového ročníku, mohou se hlásit do konce srpna, ani první týden v září to není žádný problém,“ nabádal Pinkava.

Hrací den bude středa večer a všechny týmy se utkají na umělém hřišti SK Senco Doubravka. Mužstva budou nastupovat klasicky s jedním brankářem a pěti hráči v poli. Startovné činí 3500 korun za tým. „Celé kolo se bude hrát v jeden den, první sezona bude na podzim, nová zase od jara. Možná zařadíme i play-off, aby si týmy víc zahrály,“ dodal Pinkava.

Veškeré informace naleznete na internetové adrese www.pzmf.cz a na facebookovém profilu www.facebook.com/plzenskymalyfotbal/.

Kolínský svaz malého fotbalu vznikl před rokem, první ročník soutěže tam deset mužstev však odehrálo už v roce 2015. „V mládí jsem hrál Hanspaulku, protože jsem bydlel v Praze, pak jsem se přestěhoval do Kolína, kde nic nebylo. Celý život hraji fotbal a už mi je čtyřicet, takže jsem se pokusil založit svaz a docela se nám to rozjelo,“ přiblížil začátky v Kolíně tamní zakladatel Jiří Gáč

V září odstartuje šestá sezona. „Od druhého ročníku jsme udělali dvě výkonnostní ligy, v první i druhé hraje sedm týmů. Nechceme jednu ligu kvůli tomu, aby si mužstva zahrála o postup,“ doplnil Gáč. Informace o Kolínském svazu malého fotbalu naleznete na webu www.borkyliga.cz.

Asociace malého fotbalu České republiky momentálně eviduje už dva svazy z hlavního města. K největšímu Pražskému svazu malého fotbalu, který řídí Hanspaulku, se nově přidává Pražská klubová fotbalová liga.

Vznikla v roce 1993 jako Pražská křesťanská fotbalová liga. „Hrál ji uzavřený okruh týmů spojený s křesťanským zázemím jako třeba biskupská gymnázia. Před deseti, dvanácti lety se s rozvojem internetu změnila na běžnou ligu malého fotbalu, historicky druhou v Praze. Největší je Hanspaulka, jsme menší bratr. Hlavní rozdíl spočívá v systému, hrajeme klasicky podzim – jaro a utkání doma – venku. Každý tým má domácí hřiště, kde hraje zápasy. Máme výrazně méně celků než Hanspaulka, takže i výrazně flexibilnější pravidla pro odklady utkání, proto se k nám hlásí spíš mladí kluci, pro které jsou přísná pravidla Hanspaulky trochu nedodržitelná,“ vysvětlil jeden z organizátorů soutěže Vilém Řehák.

Do roku 2002 ji hrálo nanejvýš čtrnáct celků, pak se počet rozšířil až na současných 72 mužstev. „Máme jednu první, dvě druhé a tři třetí ligy, každá má dvanáct týmů. Začínáme kolem desátého září,“ informoval Řehák. Víc o Pražské klubové fotbalové lize naleznete na webu www.pkfl.cz.

Jaroslav Kára, tiskový mluvčí,

 

Napsat komentář