Sparta v úvodu ligy remizovala!

Fotbalisté pražské Sparty remizovali v úvodním zápase HET ligy v malém pražském derby s Bohemias 1905 1:1. Dvoustou ligovou branku si připsal z pokutového kopu kapitán sparťanského týmu David Lafata. Za Klokany vyrovnal v závěru Michal Šmíd.

Trenér Sparty Stramaccioni provedl oproti Bělehradu v základní sestavě šest změn, Lukáše Štetinu na postu stopera nahradil Mareček, který ve středu zálohy uvolnil místo Antoniu Mavubovi. Na levém kraji zálohy nastoupil od začátku Ben Chaim Tal a Marc Janka na hrotu nahradil Lafata.

Rovněž Bohemka přijela na Letnou s několika změnami oproti minulé sezoně, která byla pro tým s vršovického Ďolíčku, zejména v závěru dramatická.

Již v 5. minutě po rychlém přenesení hry po levé straně na hranici velkého vápna a následné přihrávce se dostal Lafata z malého vápna do brankové šance, jenže jeho následná střela skončila nad brankou.

Po čtyřech minutách na druhé straně a chybě sparťanského obránce se snažil uniknout Benjamín, který v tísni přestřelil z velkého vápna domácí branku. Následně zahrozil střelecky Tetteh a Mašek, jenže domácí gólman Martin Dúbravka nemusel zasahovat.

Naopak v 15. minutě byl ve vápně faulován pronikající Ben Chaim a nařízený pohotový kop proměnil umístněnou střelou Lafata, který poslal Spartu do vedení svou dvoustou ligovou brankou v kariéře 1:0.

V 21. minutě se po centru protáhl po pravé straně přes hostujícího obránce opět Ben Chaim, jenže jeho střelu do růžku vytáhl brankář Fryšťák hezkým zákrokem nad branku.

Na druhé straně po sedmi minutách se po odraženém míči na velké vápno dostal do výhodné střelecké pozice Antonín Vaníček, ale jeho snahu o vyrovnání odvrátila sparťanská obrana do bezpečí.

V 45. minutě se po nebezpečném střetu zranil domácí Semih Kaya, které nahradil do zálohy Lukáš Štětina.

V závěrečném tříminutovém prodloužení se oba týmy již spokojily s dosavadním skóre, takže se první poločas dohrál v klidu.

Druhý poločas začali sparťané důrazně a hned po několika minutách mohl navýšit prémiovým gólem vedení Srdjan Plavčič, který z pravé strany trefil přízemní střelou tyč.

V dalším průběhu se obraz hry dost změnil ve prospěch Bohemky, která převzala iniciativu, naopak Sparta se sice dostávala brejky na hranici vápna, ale jich velká snaha převážně končila nepřesnou finální přihrávkou, nebo zbytečnou ztrátou míče.

Sparta v 70. minutě za bouřlivého potlesku střídá, ze hry odstupuje Ben Chaim, kterého nahradil po zranění Tomáš Rosický.

Po dvou minutách mohla Bohemka po závaru před sparťanskou brankou z rohového kopu vyrovnat, ale míč z malého vápna odpálil Karavaev do bezpečí.

V závěru zápasu se hostující hráči neustálým tlakem snažili aspoň o vyrovnání, což se jim nakonec povedlo dvě minuty před koncem, když se volný Šmíd trefil z malého vápna do sítě.

Sparta nakonec si jednogólové vedení neudržela, zároveň ztratila hned v úvodu nového ročníku dva body, což se necelým sedmnácti tisícům diváků moc nezamlouvalo.

AC Sparta Praha – Bohemians Praha 1905 1:1 (1:0)

Branky: 16. Lafata z pokutového kopu – 88. Šmíd. Rozhodčí: Julínek – Dobrovolný, Antoníček. ŽK: Hůlka, Dostál. Diváci: 16724.

Sparta: Dúbravka – Karavaev, Mareček, Kaya (45. Štetina), Ćivić – Mandjeck, Mavuba – Juliš, Plavšić, Ben Chaim (70. Rosický) – Lafata (83. Janko).

Bohemians: Fryšták – Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocić – Vaníček (69. Kuchta), Švec (81. Jirásek), Mašek, Jindřišek, Bartek – Tetteh (63. Kabajev).

Čtsa, kc, foto: www.sparta.cz

 

 

Napsat komentář