Okruhové mistrovství hostil po roce opět Most

Mezinárodní mistrovství v závodech na okruzích hostil již tradičně v přesunutém červnovém termínu severočeský autodrom. Most přivítal také FIA CEZ a ESET V4Cup, což značilo, že na okruhu budou k vidění i zahraniční stáje, třeba i z Itálie, jak to bylo v podání Paolo Brajnika, který se svým strojem Dallara F3 byl ozdobou pole divize D2, tedy formulí a zónové body i body do Eset Cupu se mu jistě hodili, obě jízdy totiž s přehledem vyhrál. Jeho polský konkurent Bartoloměj Mirecki startoval s formulí Renault a dvakrát třetí domácí jezdec Antonín Sůs zajel na voze Dallara 302 Opel. Z domácích jezdců se pak divákům ještě ukázali Vladimír Netušil, Václav Šafář, Petr Semerád a Filip Turek.

Divize D4 do 2000ccm se stala jasnou kořistí naší závodnice a vlastnice ceny Elišky Junkové z ankety Zlatý volant, tedy Gabriely Jílkové na Renaultu Clio IV ze stáje Carpek Service. V obou dvou jízdách ukazovala soupeřům záda. Stájový kolega Milan Haering s Cliem III dojel dvakrát druhý, Thomas Fischer z Rakouska s vozem Renault Clio III si dojel pro dva bronzy. V Sobotu si dojel pro vítězství v D4 do 1600ccm Martin Hlavna s Fordem Fiesta ST, druhý závod nedokončil. V Chevrolet Cruze Eurocupu, který je součástí závodů Eset V4 Cup si dojel pro dvojitý zlatý věnec Němec Pirmin Weixler.

Divize D4 nad 2000ccm přivezla pěkné vozy GT3, ale také osvědčenou techniku BMW M3 ve třídě do 3500ccm. V té zvítězil dvakrát Dan Skalický s BMW M3 GTR. V silnějších vozech nad 3500ccm dojel v sobotu pro vítězství Jakub Knoll s BMW Z4 GT3, před Petrem Kačírkem na Audi R8 LMS Ultra GT3 a Josefem Zárubou na Lamborghini Gallardo Tropheo, který zároveň zvítězil mezi vozy kategorie GTC. Čtvrté místo obsadil Kurt Wagner z Německa na Lamborghini Gallardo GT3 z týmu Reiter Engineering, ve kterém kdysi startoval například Peter Kox. Až desátém místo zbylo na vítěze kvalifikace Poláka Marcina Jedlinského s Porsche GT3 R, když nejprve se propadl z prvního místa až na páté a po pěkném souboji s Kurtem Wagnerem se oba jezdci v retardéru střetli a pro polského jezdce bohužel skončil závod na odtahovém voze. O mnoho více se neradoval ani Richard Chlad s Audi R8 LMS, ani Dennis Waszek, kterému jeho Ferrari 430 GT3 vypovědělo službu již v kvalifikaci.

Druhý nedělní závod se odehrál v režiji Richarda Chlada juniora s Audi R8 LMS ultra GT3, který zvítězil s náskokem deseti vteřin před Marcinem Jedlinskim s Porsche GT3 R týmu Olimp Racing a bronz bral Jakub Knoll s BMW Z4 GT3 týmu Šenkýř Motorsport. Ve třídě GTC zvítězil v neděli Josef Záruba na Lamborghini Gallardo Tropheo. Ve druhé jízdě se předvedlo i druhé Lamborghini Gallardo EX GT3 s Peterem A. Schmitzem, vůz dojel na 11. místě celkově, před druhým vozem Porsche GT3 Cup Stanislava Jedlinského.

Sobotní den končil vytrvalostním kláním na jednu hodinu skupin D4 a D5, ovšem v divizi D5 letos v Mostě bohužel nikdo nestartoval. Souboj se týkal především německých značek BMW a Audi. Radost z vítězství v cíli měli Robert Šenkýř a Dan Skalický s BMW Z4 GT3, když porazili na druhém místě Marcela Kusína s Filipem Salaquardou na Audi R8 LMS týmu K&K Racing a na třetím místě dokončil Jakub Kubas z týmu Trevor Racing s BMW Alpina V6 GT3. Bramborovou medaili odvezl Kurt Wagner z Německa na Lamborghini Gallardo GT3, pátí skončili Záruba s Formánkem z Mičánek Motorsportu na Gallardu GTC a šestý dojel druhý vůz ze stáje Šenkýř Motorsport s posádkou Robert Šenkýř a Petr Dostál s BMW M3 E92 GTR.

Další domácí závod FIA CEZ, MMČR v závodech na okruzích a Eset V4 Cupu uvidí diváci na Masaryk Racing Days v Brně. Neminou však okruh Slovakiaring, tedy velmi pěkně obsazený závod Velké ceny Slovenska. Celkové výsledky naleznete zde.

Autor: Vláďa Rožánek VDR

Foto: VDR

Napsat komentář