Kontroly na Euru se vyplatily: ochranka odhalila i žiletky schované v kreditce

Brno – Devět dní trvalo mistrovství Evropy v malém fotbale v Brně, ale práce na něm zaměstnávala organizační tým ustavičně sedm měsíců. „Jsme rádi, že jsme to přežili ve zdraví, protože takhle náročná akce se jen tak nevidí. Při přípravě došlo ke spoustě změn souvisejících s pádem vlády, ministerstvem školství. Byla to složitá překážková dráha, a když jsme si mysleli, že jsme na cílové rovince a chceme sprintovat, najednou jsme zjistili, že máme ještě dva vodní příkopy před sebou,“ pousmál se Ondřej Nedoma, marketingový ředitel Asociace malého fotbalu České republiky a jedna z ústředních postav pořadatelského týmu.

Největší úskalí přinesla stavba mobilních tribun v areálu za Lužánkami pro tři tisíce fanoušků. „Vyhovět legislativním podmínkám pro takovou akci v dnešní době je nadlidský úkol. Podle novinky z Ministerstva pro místní rozvoj totiž veškeré tribuny automaticky spadají do režimu stavebního zákona,“ podotkl Nedoma.

V takovém případě tribuny potřebují stavební povolení, územní rozhodnutí a následnou kolaudaci. „Tohle v naší zemi trvá opravdu hodně dlouho. Stálo nás to spoustu úsilí a peněz a báli jsme se, že to nestihneme v termínu, ale nakonec nám všichni vyšli vstříc,“ sdělil.

Rozpočet osmého evropského šampionátu se vyšplhal na dvacet milionů korun. Zároveň si připsal divácký rekord, jen finálovou prohru českého týmu po pokutových kopech s Ruskem sledovaly na stadionu tři a půl tisíce diváků. „Musím vyzdvihnout vynikající výkon hráčů národního týmu včetně celého vedení. Jsem opravdu hrdý na to, jak realizační tým pracoval celých devět dní šampionátu s mužstvem. Zároveň je mi ctí poděkovat i divákům, díky kterým jsme to tak daleko dotáhli. Byli skvělí a vytvořili historický divácký rekord mistrovství Evropy v malém fotbale. Počet sledovatelů facebookové stránky Evropské federace malého fotbalu vzrostl o téměř pět tisíc osob. To vše před kamerami ČT sport, francouzské L’equipe či španělské Goal TV. Vysílací práva šla z Brna do jedenačtyřiceti zemí,“ uvedl prezident české i Světové federace malého fotbalu Filip Juda.

Příprava klání zaměstnávala organizátory už od listopadu. „Jeli jsme opravdu pořád. Byl jsem čtrnáct dní přes Vánoce na dovolené a každý večer jsem seděl na wifi a vyřizoval e-maily ohledně Eura,“ líčil Nedoma. Nejužší tým s ním tvořili Filip Juda, Stanislav Podroužek jako hlavní organizátor, Jakub Štefek se staral o komunikaci se všemi zúčastněnými státy, René Pazdera řešil mimo jiné VIP hosty a dotační systémy, Radomír Pešek pak onlinové záležitosti jako sociální sítě, webové stránky, grafiky, Martin Číhal nám pomáhal v řízení bezpečnostní služby a v komunikaci s úřady. „Na místě pak udělali obrovský kus špinavé fotbalové práce Petr Brejla se Zdeňkem Parůžkem, srovnali si týmy, rozhodčí, děti pro doprovod, správné dresy, hymny. Ani bez jednoho jmenovaného bychom to nedali,“ děkoval Nedoma.

V součtu s obsluhou kamer, světel, LED obrazovek, zvuku, elektřiny, řidičů, ochranky nebo hostesek se o akci staralo kolem sto dvaceti lidí. „Jednoznačně musíme vychválit práci jak státní, tak městské policie. Několikrát si s námi jejich zástupci sedli a do detailů vysvětlovali, co se ve světě děje a jaká opatření společně uděláme, že jsme amatérský sport a nemusí se nás to týkat, ale taky může, spolupráce byla naprosto perfektní. Dávali nám informace, že se ulicemi blíží davy fanoušků, mohli jsme se dopředu nachystat a na finále překročit kapacitu. Věděli jsme, že nemusíme panikařit, zavírat areál a jsme schopní to zvládnout, když lidi nebudeme pouštět na tribunu, ale necháme je stát okolo,“ ocenil marketingový ředitel.

Ochranka také zpřísnila kontroly vzhledem k pověsti příznivců některých států. „Ostřejší prohlídky se vyplatily. Ochranka nacházela žiletky schované v kreditce, řadu bodných a sečných zbraní zamotaných ve vlajce nebo kolem pasu, aby je nikdo nenašel,“ přiblížil.

Mistrovství Evropy se zúčastnilo 24 mužstev, která v některých případech potřebovala zvláštní zacházení. „Třeba Izraelci nesmějí z politických důvodů bydlet na stejném patře jako Turci. Izraelci vyžadují košer stravu a naše policie také v jejich případě trvala na speciálním režimu, byli hlídaní víc a jinak než ostatní týmy,“ popsal Nedoma.

Po úvodním utkání evropského šampionátu už se organizátorům ulevilo. „U velkých akcí je kouzelné to, že když se rozjedou, už s tím nic neuděláme. Naše práce končí zahajovacím dnem, pak kolo jede a můžeme se ho snažit jenom usměrňovat, už ho nezastavíme. Lze jenom doufat, že máte kolem dost profíků, kteří to zvládnou, což jsme na Euru měli,“ uzavřel marketingový ředitel Asociace malého fotbalu České republiky.

Jaroslav Kára, tiskový ME 2017,

Foto: Deník/Lubomír Stehlík

Napsat komentář