Češi jsou na Euru v semifinále, Bosně vstřelil dvě branky Salák

Brno – Čeští reprezentanti vrátili Bosně a Hercegovině porážku ze zápasu o bronz v chorvatském Vrsaru, kde před dvěma lety prohráli 3:4. Ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství Evropy v malém fotbale zvítězili v brněnské aréně za Lužánkami 4:0 a postoupili do boje o medaile.

V pátek od devíti hodin večer se Češi utkají s Rumunskem, které ve čtvrtfinále po výhře 1:0 vyřadilo Francii. „Nemůžeme si vybírat. Pokud tady chceme hrát poslední finálový zápas, musíme porazit každého, ať to stojí, co stojí,“ měl jasno český obránce František Hakl.

Jenže Rumuni vyhráli šest evropských šampionátů v řadě, až před rokem je na trůnu vystřídal Kazachstán. „Nezáleží na soupeři, i kdyby to byli šampioni Kazaši. Rumuni vyhráli šestkrát, ale teď jsme tady my, abychom zvítězili,“ doplnil zadák.

Právě čelákovický obránce otevřel skóre čtvrtfinále s Bosnou a Hercegovinou ve čtrnácté minutě. „Nejsem častý střelec, pro mě je důležité, abychom góly nedostávali. Jsem na druhém mistrovství Evropy a byl to můj první zásah, klukům vepředu jsem konečně taky trošku pomohl. Super,“ radoval se Hakl.

Po přestávce už na bosenské straně plály emoce a dvěma góly v rozmezí jedné minuty uklidnil domácí tým Michal Salák. „Je jedno, kdo je dává. První jsem dal z rohu se štěstím brankáři mezi nohy, při druhém už hrál soupeř vabank a vyšlo to na mě,“ pronesl Salák.

Poslední trefu přidal minutu před koncem Jan Koudelka. „Bosna pořád napadala, její hráči byli jak vosy, ale pak jsme jim to tam nasypali a nevěděla co hrát. Musíme hlavně myslet na defenzivu, kvalitu dopředu máme a nějaký gól tam padne“ nabádal Hakl.

V semifinále se domácí výběr musí obejít bez Ondřeje Paděry, který má stopku za druhou žlutou kartu. „Myslel jsem, že v play-off se karty nesčítají, bohužel musím v semifinále stát. Vyplynulo to asi z přemotivovanosti. To mi však nebrání užít si nádherný pocit, že jsme v semifinále a určitě si zahraju finále,“ prohlásil boskovický útočník Paděra.

Český tým sice obdržel čtyři žluté karty, ale soupeř také, z toho dvě Andreas Berovič, který duel nedohrál. „Připravili jsme se, že do nich stačí trošku šťouchnout a hned vyjedou. Chtěli jsme je dostat do nepohody, gólmana taky, ať se hádají s rozhodčími. Zaplaťpánbůh jsme to ustáli, jen Paděc nemůže nastoupit v semifinále. Snad se tím popereme a do finále půjde s námi,“ uzavřel Hakl.

Česká republika – Bosna a Hercegovina 4:0 (1:0)

Branky: 14. Hakl, 30. a 32. Salák, 39. Koudelka. Rozhodčí: Ponkratov, Peynov – Salimov, Potter. Žluté karty: 18. Paděra, 20+2. Mica, 22. Mařík, 38. Macko – 20+2. Vujica, 20+2. Lovrinovič, 20+2. Berovič. Červená karta: 34. Berovič (Bosna). Diváci: 2900.

Česká republika: Gruber (8. Bíro) – Hakl, Levčík, Doubravský, Salák, Mica – Bednář, Uhlíř, Koudelka, Paděra, Mařík – Režný, Polák, Macko.

Bosna a Hercegovina: Filipovič – Delič, Grbavac, Jukič, Lovrinovič, Milanovič – Zahirovič, Dotlo, Rezdeušek, Škulj, Kupreškič – Vujica.

Jaroslav Kára, tiskový mluvčí ME 2017

Napsat komentář