Baráž se našemu tým vzdaluje: Norsko-Česko 1:1

Ještě před večerním sobotním utkáním kvalifikace o postup na mistrovství světa přišla špatná zpráva z Baku, kde Severní Irsko zdolalo Azerbajdžán 1:0. To znamenalo, že naši fotbalisté museli v Oslo vyhrát, aby si udrželi šanci na postup  do baráže. Nestalo se tak a  z dobře rozehraného zápasu  s Nory jen remizovali a  nakonec zásluhou brankáře Tomáše Vaclíka neprohráli.

První poločas vypadal slibně, naši hráči soupeře přehrávali a byla otázka času, kdy dají  gól. Podařilo se to ve 36. minutě po chytře rozehraném trestném kopu na  Kadeřábka. Ten na levé straně našel nabíhajícího, Gebre Selassiho, který prudkou střelou překonal brankáře Jarsteina.  Až do konce poločasu  se hrálo  podle českých not.

Po přestávce  náš tým pokračoval  útočně. Dostával se do slibných situací a jen ukvapenost Michaela Krmenčíka, který nedokázal přihrát nabíhajícímu Ladislavu Krejčímu, nás zřejmě připravil o druhý gól. A nedlouho poté, v 51.  minutě se Krmenčík polepšil a přiklepl míč  k hranici pokutového území jednomu z našich nejlepších hráčů Součkovi, jehož tvrdá střela se odrazila od břevna. Kdyby míč skončil  v brance, zřejmě by se zápas vyvíjel jinak.

Bohužel po  těchto šancích bylo všechno jinak. Norům najednou narostla křídla, začali útočit, v 57.  minutě srazil dost nešťastně obránce Tomáš Sivok v pokutovém území T. Elyounoussiho a Söderlund z penalty vyrovnal,  začali jsme prožívat těžké chvíle. Zejména poté, kdy obránce Jakub Brabec doslova namazal míč T. Elyounoussimu, který běžel spolu se Söderlundem  na branku. Ale gólman Vaclík se vyznamenal a sólo norského útočníka zlikvidoval.

V poslední  půlhodině měli domácí ještě několik šancí, ale výborný brankář Vaclík byl k nepřekonání. Ještě v posledních minutách měly oba týmy po jedné šanci a zejména Jakub Jankto mohl rozhodnout. Gól by měl cenu zlata,  ale záložník se zkušenostmi z italské ligy selhal a netrefil ani branku.

Rozhodně jsme od našich reprezentantů očekávali víc,  po remíze  nyní zaostávají za druhými Iry o čtyři body a uvážíme- li, že budou hrát venku ještě v Azerbajdžánu a Irsku, doma se suverénním Německem a slabým San Marinem jsou  vyhlídky na baráž opravdu minimální. Jak v obranné činnosti tak hlavně v útočné fázi, především ve finální koncovce, má naše mužstvo co zlepšovat.

„Po prvním poločase se to vyvíjelo slibně. V úvodu druhého poločasu jsme měli slibnou brejkovou situaci, kterou jsme bohužel nevyřešili nejlíp. Následně Souček nastřelil břevno. Dál se náš obraz hry podstatně změnil, když někteří hráči udělali individuální chyby. Nejprve v obraně, zejména u Brabce bylo málo důrazu, následovala ze strany domácích brejková situace a po faulu Sivoka v pokutovém území kopali penaltu, kterou proměnili. To psychicky do hry nepomůže. V dalších minutách jsme se těžko zvedali, možná trošku došla herní aktivita, protože jsme nebyli ideálně naladění. Hodně se to zkomplikovalo, ale pořád je šance, sice teoretická, jenže je. Čeká nás v září doma velice důležitý zápas s Německem a v Severním Irsku, takže se musíme co nejlépe na oba zápasy připravit a vybojovat body, které nás možná posunou do baráže,“ řekl zklamaně po remízovém utkání trenér Karel Jarolím

Výsledek kvalifikačního utkání MS 2018:

Norsko – Česko 1:1 (0:1)

Branky: 57. Söderlund z pokut. kopu – 36. Gebre Selassie.  Žluté karty: 57. Johansson – 73. Souček, 85. Hořava. Rozhodčí: Marriner – Bennett, Nunn (vš. Anglie). Diváci: 12 179.

Norsko: Jarstein –  Svensson,  Nordveit,  Reginiussen (33. Valsvik), Aleesami -M.Elyounoussi, Berge, Johansson, Berger (61. Dähli) – T. Elyounoussi, Söderlund (71. Johnsson). Trenér Lagerbäck.

Česko: Vaclík – Kadeřábek, Sivok, Brabec, Gebre Selassie – Darida (80. Hořava), Souček – Krejčí, Dočkal, Zmrhal (43. Jankto) – Krmenčík (63. Schick). Trenér: Karel Jarolím.

Další výsledky skupiny C: Severní Irsko vyhrálo v Ázerbájdžánu 1:0 a Německo zvítězilo doma nad San Marinem 7:0.

Tabulka skupiny C:

1. Německo   6-0-0 27:1 18

2. Severní Irsko   4-1-1 11:2  13

3. Česká republika  2-3-1 9:5   9

4. Azerbájdžán  2-1-3 3:9    7

5. Norsko  1-1-4 6:10  4

6. San Marino  0-0-6 1:30  0

Čtsa, ph., kc, foto: www.fotbal.cz

Napsat komentář