Brankář Gruber: Musím rychle reagovat, hráči na mě střílí ze dvou metrů

Brno – Kdyby neměl odlišný dres, podle hry nohou nepoznáte, že jde o brankáře. Také proto patří brněnský gólman Marek Gruber mezi stálice českého národního týmu malého fotbalu. A jeho brankářský parťák v nominaci pro nadcházející mistrovství Evropy v Brně Ondřej Bíro umí nohama ještě o něco lépe. „Jsem odmalička gólman, zatímco Ondra hráč,“ vysvětluje sedmadvacetiletý Gruber, který chytá krajský přebor za Bohunice.

Český tým vstoupí do evropského šampionátu za Lužánkami v pátek od půl desáté večer zápasem s Maďarskem. Kdo bude jednička?

Zatím nevíme, ale už na minulých šampionátech jsme se většinou v základní skupině protočili aspoň na jeden zápas a pak jsme se domlouvali dál. Naše pozice je teď jiná v tom, že jsme schopní se točit i v zápase.

Podle potřeby národního týmu?

Máme to spíš rozdělené tak, že kdyby se mělo hrát odzadu a držet výsledek, teoreticky budu chytat já. Když budeme něco honit, tak Ondra. Ale uvidíme, všechno záleží na vývoji zápasů.

Co s vámi dělá vidina domácího turnaje?  

Strašně moc se těším, protože dojede celá rodina, všichni známí, chystá se moc lidí z okolí. Bude super, že před nimi můžu nastoupit za reprezentaci. Doufám, že to dobře dopadne a povede se nám vyhrát celý turnaj.

Cokoli mimo medaili bude zklamání?

Rozhodně, poslední čtyři akce jsme vždycky byli v semifinále a hráli o medaile, dvakrát se nám podařilo získat bronz. Doufám, že letos se nám konečně zrovna na domácí půdě v Brně povede vyhrát. Za medaili budeme samozřejmě rádi.

Těšíte se na plné tribuny?

Bude to rozdíl oproti Superlize, na kterou nechodí tolik lidí. Myslím, že málokdo z kluků zažil tři a půl tisíce lidí. Bude super atmosféra, malý fotbal vtáhne lidi, pořád se něco děje. Hodně z nás se těší, že takovou atmosféru zažije.

Máte z toho obavu?

Ani ne. Možná bude malá nervozita před prvním zápasem, ale jak se pískne do píšťalky, z každého to spadne a bude v pohodě.

Přenesete si něco z velkého fotbalu na malé hřiště a branku, nebo naopak?

Je to jiné. Brána je samozřejmě menší, ale zároveň se hráči dostávají do pozic, kdy střílí ze dvou, tří metrů. Člověk musí jinak reagovat, i když princip je stejný.

Dělá vám problém přecházet z menší branky na větší?

Doufám, že ne. (úsměv) Myslím, že s tím nikdo nemá problém, hned se přepne na malý či velký fotbal.

Užíváte si, že si víc zachytáte?

Když nedostanu gól, tak si to užívám. (úsměv) Malý fotbal je atraktivnější pro nás i hráče, dostávají se do šancí mnohem víc. Pro mě konkrétně je zajímavější, mám toho za zápas mnohem víc na práci.

Cítíte, že vám malý fotbal dává něco navíc, když musíte rychleji reagovat?

Určitě to má něco do sebe v řešení situací. Také ve velkém fotbale nastávají takové, že jde na mě útočník sám, dostane se na krátkou vzdálenost. Malý fotbal mi pomáhá v postoji a jak situace ustát.

Čím český tým soupeře předčí na evropském šampionátu?

Česká republika má v jakémkoli sportu sílu v soudržnosti týmu, samozřejmě i v individuálních schopnostech. Když se k tomu přidá ještě týmová práce, staví nás to do pozice, v jaké jsme.

Jak vypadá příprava, když o soupeřích nic nevíte?

Je taková všeobecná, člověk si nachystá svoje věci třeba ohledně standardek, ani se nemusíme připravit na soupeře. Spíš máme víc variant a snažíme se je pak použít. Uvidíme, co nám soupeř dovolí a jak se k tomu postaví.

Víte už z mistrovství Evropy, co od některých protihráčů čekat?

Určitě je známe, konkrétně ruský tým dojel na minulá Eura s legionáři, kteří hráli na mistrovství světa velkého fotbalu, mají starty v Lize mistrů, třeba Jevgenij Aldonin. Člověk je poznává a zhruba ví, na kterou nohu hraje, co rád dělá, na tyto hráče se můžeme připravit.

S výběrem Brna jste vyhrál celostátní DRFG Superligu malého fotbalu, s RKM Tripoli zase nejvyšší brněnskou soutěž a držíte neprůstřelnou sérii. Bude pokračovat na Euru?

Letos se zadařilo, mám osm zápasů v brněnské Superlize bez obdržené branky, teď jsem v závěru vynechal, protože jsem byl na dovolené. Vyhráli jsme ji stejně jako celostátní soutěž, kde jsme po podzimu ztráceli pět bodů. Doufám, že zlatý hattrick nastane na Euru. (úsměv)

V čem Brno bylo nejlepší v DRFG Superlize malého fotbalu?

Oproti prvnímu ročníku jsme se dali dohromady jako tým, kluci jezdili i na venkovní zápasy do Mostu či Příbrami, na které si musí vzít volno z práce. Hlavně bylo vidět, že chtějí vyhrát Superligu a něco to pro ně znamená.

Jaroslav Kára, tiskový mluvčí šampionátu,

Napsat komentář