Země si evropského šampionátu váží, říká o zvyšování kvality obránce Uhlíř

Brno – V DRFG Superlize malého fotbalu byli soupeři. V národním týmu na prahu evropského šampionátu stojí bok po boku. Čtyři hráči Prahy, která získala titul v prvním ročníku celostátní soutěže, a čtyři hráči letošního šampiona Brna. „Štvou mě, ale nemůžu říct sprosté slovo,“ rozesměje se pražský zadák Michal Uhlíř.

Praha skončila na druhé příčce pět bodů za Brnem, přestože jej v obou utkáních porazila. „Tenhle rok bylo Brno jiné než minulý. Dalo dohromady partu, jezdili i na venkovní zápasy. My jsme nezachytili dva duely s Jihlavou, které byly tristní. Tím jsme si možná sami pokazili vyhlídky na obhajobu titulu. Ovšem to nic nemění na tom, že Brno hrálo tenhle rok v Superlize asi nejlépe,“ líčí Uhlíř.

Už zítra vstoupí čeští reprezentanti na brněnském stadionu za Lužánkami do evropského šampionátu. Ambice jsou jasné. „Bronzové medaile byly super, strašně jsme si jich všichni vážili, ale už se chceme posunout. Domácí šampionát je domácí šampionát. Určitě sem nepřijel nikdo z kluků s jiným cílem než turnaj vyhrát,“ má jasno osmadvacetiletý obránce.

S národním týmem skončil třetí na mistrovství Evropy loni v Maďarsku i před třemi lety v Černé Hoře. U soupeřů si všímá posunu. „V Černé Hoře byla třetina týmů opravdu kvalitní, zbylé dvě třetiny už méně. V Maďarsku hrály víceméně všechny celky dobře. Přijde mi, že země si váží mistrovství Evropy, není to turnaj, kterých se hraje přes prázdniny desítky, chtějí něco předvést. Loni jsme viděli obrovský progres, mužstva se strašně zlepšila a předpokládám, že to bude stejné. Soupeři udělali krok vpřed, ale my uděláme dva,“ prohlašuje Uhlíř.

Domácí celek platí za favorita, včera večer v modelovém utkání porazil český výběr do 21 let 5:0. „Ostatní státy mě víceméně nezajímají. Pokusíme se je přehrát týmovým duchem, který byl u českých výběrů vždy silný, ať už hrají hokej, házenou nebo fotbal. Pro nás může být výhoda, že se známe z maďarského šampionátu, něco jsme spolu odehráli a na hřišti o sobě můžeme vědět víc,“ uvažuje český obránce.

Reprezentanti začnou Euro proti Maďarsku. Nervozitu si nepřipouští ani z televizních kamer. „Minulý rok jsem měl výborný start, proti Portugalsku mi hned první dva balony projely pod nohou. Lidi pak píšou zprávy,“ směje se. „Vnímám nervozitu jen do doby, než se pískne, pak ani nevím, jestli hraju na nějakém stadionu, nebo někde s klukama. Soustředím se v tu chvíli na fotbal, chci si to užít a podat co nejlepší výkon. Druhý den se potom u záznamu většinou zasmějeme,“ ušklíbne se Uhlíř.

Jaroslav Kára, tiskový mluvčí

Napsat komentář