Galavečer ve znamení Slavie! Cenu získali Škoda, Šilhavý i Mešanovič

Slavnostní fotbalový Galavečer, který napsal pomyslnou tečku za právě skončenou sezonou, byl zahalen do červeno-bílého hávu. Hráčem sezony se totiž stal klíčový forvard Slavie Milan Škoda, cenu pro nejlepšího trenéra si odnesl jeho nadřízený Jaroslav Šilhavý. Na poli cizinců dominoval pro změnu Bosňan Muris Mešanovič. Úřadující mistr ligy ale získal i Cenu Lukáše Přibyla za nejlepší práci s fanoušky.

Tento víkend zkrátka patří Slavii. V sobotu přejeli „sešívaní“ na Strahově Zbrojovku 4:0 a získali svůj čtvrtý český titul v historii, o den později pak ovládli již tradiční Galavečer, kde posbírali hned několik prestižních ocenění. Žádný jiný tým přitom nezískal víc než jednu trofej. Začněme hvězdným Milanem Škodou, který už získal cenu pro Útočníka sezony a stal se vůbec prvním slávistou, jenž vyhrál korunu pro krále střelce. Vůbec poprvé v historii samostatné české ligy však dostihy kanonýrů ovládli dva hráči, neboť patnáct gólů jako on si na konto připsal i sparťan David Lafata. Škodovi to však vadit vůbec nemusí. Slavii dovedl k vytouženému titulu, navíc kromě střeleckých tabulek ovládl i další ofenzivní statistiky. Měl nejvíc střel na bránu i palebných pokusů celkově, navíc se s 21 body stal suverénně nejproduktivnějším hráčem soutěže. Přitom chybělo málo a uplynulý ročník strávil v daleké Číně, kam měl jeden čas namířeno. Nakonec ale zůstal a stal se z něj slávistický hrdina sezony. Za ním se v Hráči sezony umístili Roman Hubník z Plzně a teplický Martin Fillo. Škoda navíc ovládl i fanouškovskou anketu Hráč utkání, když v součtu celé sezony obdržel nejvíce hlasů. „Až takhle bohatý večer jsem nečekal, ale samozřejmě si toho vážím. Cena ale patří i spoluhráčům, fanouškům a realizačnímu týmu. Největší ocenění je pro mě ale to sobotní, tedy titul,“ řekl novinářům Škoda, který na jaře vedl Slavii s kapitánskou páskou, jelikož Jiří Bílek byl jen mezi náhradníky. „Jednoznačně nejlepší sezona v kariéře,“ dodal.

Sladký triumf na Galavečeru zaznamenal i jeho trenér Jaroslav Šilhavý. Úspěšný lodivod převzal Slavii po čtyřech ligových zápasech, kdy měla na kontě jen pět bodů. Jeho úkolem bylo dostat Pražany na pohárové příčky, on však tento plán ještě výrazně překročil a dokráčel až k titulu. A to vskutku stylově, neboť za 26 kol se svým týmem ani jednou neprohrál. To je mimochodem druhá nejdelší série bez prorážky v ligové historii a Šilhavý byl díky tomu zvolen Trenérem sezony, když předčil i druhého Daniela Šmejkala (Teplice) se třetím Jozefem Weberem (Karviná). „Vyhráli jsme titul a to se pak většinou nabalí k tomu, že je oceněný trenér a jednotlivci. Nám se sezona mimořádně povedla. Šestadvacet zápasů bez prohry se bude těžko opakovat. Ocenění si vážím samozřejmě hodně moc, ale vím, že by to bylo jiné, kdybychom titul nezískali,“ prohlásil Šilhavý.  Do Edenu ale zamířila i cena pro nejlepšího cizince. Ve finálové trojice, jak ji v hlasování určili trenéři a kapitáni, se totiž objevili hned dva slávisté, přičemž bosenský šutér Muris Mešanovič předčil svého týmového parťáka Simona Deliho z Pobřeží slonoviny. Na bronzové příčce skončil ruský zadák v barvách Sparty Vjačeslav Karavajev. Mešanovič zvítězil na základě toho, že byl v uplynulém ročníku jasně nejplatnějším žolíkem ze všech. Hned šest ze svých 12 branek totiž vstřelil v roli střídajícího hráče, čímž zachránil Slavii několik důležitých bodů.

To Osobností ligy se nestal nikdo jiný než devětatřicetiletý záložník Zbrojovky Pavel Zavadil, jenž uspěl v tvrdé konkurenci plzeňského Hubníka a libereckého Milana Baroše. V příštím ročníku už ale Zavadila v nejvyšší soutěži neuvidíme. Ke smutku brněnských fanoušků se totiž rozhodl pro přestup do druholigové Opavy, kde s rodinou bydlí.  Jeden úspěch si na slavnostním Galavečeru připsala i Sparta. Objevem sezony se totiž stal teprve dvacetiletý Michal Sáček, který na druhé a třetí místo odsunul jabloneckého Ondřej Mihálika, respektive jihlavského Davise Ikauniekse. Sáček odehrál v uplynulém ročníku 15 zápasů, a byť si nepřipsal žádný gól ani asistenci, tak patřil k důležitým článkům středové formace Sparty. Cenu Františka Hrdličku za celoživotní přínos pro rozvoj ligového fotbalu pak obdržel dlouholetý sekretář pražské Dukly Miroslav Jícha. Cenu Lukáše Přibyla za nejlepší PR a komunikaci s fanoušky zase dostal absolutní král nedělního večera – klub SK Slavia Praha.

VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH ANKET – GALAVEČER EPOJISTENI.CZ LIGY

Hráč sezóny                                     Počet bodů

1.Milan Škoda (SK Slavia Praha)    108

2.Roman Hubník (FC Viktoria Plzeň)  86

3.Martin Fillo (FK Teplice)  30

Trenér sezóny                                  Počet bodů

1.Jaroslav Šilhavý (SK Slavia Praha) 151

2.Daniel Šmejkal     (FK Teplice)  94

3.Jozef Weber (MFK Karviná)  42

Cizinec sezóny                              Počet bodů

1.Muris Mešanovič (SK Slavia Praha)  88

2.Simon Deli (SK Slavia Praha)  79

3.Vyacheslav Karavaev (AC Sparta Praha)  55

Objev sezóny                                   Počet bodů

1.Michal Sáček (AC Sparta Praha)  76

2.Ondřej Mihálik (FK Jablonec)     38

3.Dāvis Ikaunieks    (FC Vysočina Jihlava)  33

Osobnost ligy                                   Počet bodů

1.Pavel Zavadil (FC Zbrojovka Brno)  103

2.Roman Hubník     (FC Viktoria Plzeň)  58

3.Milan Baroš (FC Slovan Liberec)  43

Cena Lukáše Přibyla

SK Slavia Praha

Cena Františka Hrdličky

Miloslav Jícha (FK Dukla Praha)

Hráč sezóny dle fanoušků – Milan Škoda (SK Slavia Praha)

Doprovodné ankety

Brankář sezóny                             Počet bodů

1.Jiří Pavlenka (SK Slavia Praha)   94

2.Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň)  89

3.Jan Laštůvka (MFK Karviná)   65

Obránce sezóny                           Počet bodů

1.Roman Hubník     (FC Viktoria Plzeň)  111

2.Simon Deli (SK Slavia Praha)  82

3.Vyacheslav Karavaev (AC Sparta Praha)   59

Záložník sezóny                          Počet bodů

1.Martin Fillo (FK Teplice)  91

2.Josef Hušbauer (SK Slavia Praha)  59

3.Antonín Barák (SK Slavia Praha)   30

Útočník sezóny                            Počet bodů

1.Milan Škoda (SK Slavia Praha)  146

2.Muris Mešanovič (SK Slavia Praha)  75

3.David Lafata (AC Sparta Praha)  52

Hráč sezóny Fortuna národní ligy

Jakub Plšek (SK Sigma Olomouc)

Trenér sezóny Fortuna národní ligy

Roman Skuhravý (SFC Opava)

Chance index – Josef Hušbauer (SK Slavia Praha)

Čtsa, www.epojisteniliga.cz

 

 

Napsat komentář