Jablonec vyhrál zaslouženě v Karviné

Jablonečtí fotbalisté se díky vítězství 2:0 v posledním 30. kole první ligy v Karviné udrželi na konečné osmé příčce ligové tabulky. Vítězství zařídil dvěma góly útočník Doležal, absolutorium zaslouží ale i vynikající brankář Hrubý.

Kouč Klucký nahradil vykartované hráče Trávníka a Kubistu v posledním kole v Karviné dvojicí Pospíšil, Považanec. Od začátku se hrál otevřený fotbal, v kterém nebyla nouze o šance.

Jablonečtí mohli jít do vedení hned v úvodní minutě zápasu, Doležal našel za obranou Diviše, ten tváří tvář gólmanovi nastřelil nohu Laštůvky! V šesté minutě Pospíšil přiťukl míč na střed vápna Doležalovi, ten si udělal prostor tělem kolem obránce a chladnokrevně poslal míč do horního růžku domácí branky.

Domácí předvedli dobrou kombinaci, kterou zakončil střelou na vzdálenější tyč Kalabiška, Hrubý jeho pokus stačil vytěsnil na roh. Jablonec zahrozil akcí Doležala, jeho sklepnutí ve vápně napálil bez přípravy Mihálik bohužel mimo prostor tyčí.

Střelu domácího Panáka zase hasil dobrým zákrokem Hrubý, v další akci karvinského celku hlavičkoval vedle branky Budinský. Ve 23. minutě se dostal v našem pokutovém území před Kyselu Kalabiška a rozhodčí po jejich souboji ukázal na penaltový puntík. Penaltu zahrával domácí útočník Wágner, míč ale naštěstí poslal nad jabloneckou branku.

Ve velké šanci byl po půlhodině hry opět Wágner, z malého vápna ale překopl břevno naší branky. Útulný stadionek v Karviné tleskal vzápětí i další rychlé kombinační akci domácích, na její konci hlavou zakončoval Budinský, brankář Hrubý ale předvedl efektní tygří skok po balonu.

Úvod druhé půle vyšel lépe domácím, dvakrát střílel nebezpečně Kalabiška, poprvé zamířil těsně vedle, jeho druhý pokus vyboxoval pozorný Hrubý. Po rohovém kopu Karviné propadl balon ke Košťálovi, také on pálil těsně vedle jablonecké tyče. Sérii šancí zakončil povedenou střelou pod břevno Budinský, Hrubý ale čisté konto dalším výborným zákrokem udržel.

Pro domácí přišel trest v 55. minutě, to poslal z levé strany Zelený balon do vápna, jenže místo očekávaného centru zvolil přihrávku po zemi, našel nabíhajícího Doležala, který ve skluzu uklidil míč podruhé do sítě domácích.

Další rychlá akce jabloneckých se zrodila na pravé straně, na centr Masopusta si naběhl výborně hrající Doležal, k hattricku mu ale scházela jen větší razance v zakončení. V 66. minutě měl gól na hlavě domácí Wágner, proti jeho hlavičce ale opět vytáhl skvělý zákrok brankář Hrubý, tentokrát stačil reflexně zvednou pravou ruku. Karviná byla ve velkém tlaku, Jablonec držel nad vodou senzačními zákroky skvělý Hrubý. Ten úspěšně čelil i nájezdu Budinského a přiváděl domácí hráče i diváky k šílenství.

Čtvrt hodiny před koncem se dostal ke slovu také Jablonec. Střídající Mehanović pálil na vzdálenější tyč, ale balonu dal opačnou faleš a ten se vytočil mimo. Po rohovém kopu poslal odražený balon Pospíšil těsně vedle. V karvinském vápně předvedl svou techniku i Mehanović, jeho zakončení ale scházela větší razance.

Jablonec si už závěrečné minuty pohlídal a na závěr sezony si připsal tři body za dvoubrankové vítězství na Karviné.

Trenér domácího nováčka Jozef Weber měl po utkání smíšené pocity. „No, také dnes musím podruhé v sezoně pogratulovat svému „takzvanému“ domovskému týmu, kterým pro mě Jablonec je. Dvakrát nás dokázal oloupit. Dnes to bylo ofenzivní utkání, ale naše obranná fáze nebyla dobrá. Po inkasované brance jsme se vzpamatovali a měli jsme šance, ale dnes nám nebylo asi souzeno. I ve druhé půli jsme tam viděl naší velkou snahu, bohužel jsme i ty největší šance neproměnili, a proto jsme dneska zůstali bez bodu. Tolik šancí jsme snad neměli ani při našem působení v druhé lize. Velkou poklonu musíme složit i brankáři soupeře,“ uvedl ve svém hodnocení kouč Karviné.

Jablonecký kouč Zdeněk Klucký hodnotil vítězství 2:0 následovně. „Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu. Vytvořili jsme si hned tři dobré šance, ale vstřelili jsme z toho jen jeden gól. Pak jsme jakoby ztráceli půdu pod nohama. Rozhodující zřejmě bylo, že domácí neproměnili pokutový kop. Nám výborně zachytal brankář Hrubý, chytil snad pět gólů. Nebylo to nějak extra svázané utkání taktikou, bylo to nahoru dolů. Na šance to možná vyhrála Karviná, ale na góly my,“ těšilo jabloneckého trenéra, stejně tak jako fakt, že jsme nakonec skončili před rivalem z Liberce. „Ono vlastně ani tak nezáleželo jestli skončíme šestí či osmí, důležité je, že jsme skončili před Slovanem,“ zakončil trenér Klucký.

MFK Karviná – FK Jablonec 0:2 (0:1)

Branky: 6. a 55. Doležal. Rozhodčí: Nenadál – Peřina, Horák. ŽK: Kysela (Jablonec). Diváci: 3 228.

Karviná: Laštůvka – Moravec, Hošek (46. Košťál), Jovanovič, Eismann – Smrž (66. Vondra), T. Weber (80. Lingr) – Budínský, Panák, Kalabiška – Wágner. Trenér: J. Weber.

Jablonec: Hrubý – Kysela, Pernica, Hübschman, Hanousek – Diviš (46. Masopust), Považanec, Pospíšil (83. Breda), Zelený – Doležal, Mihálik (66. Mehanovič). Trenér: Klucký.

Čtsa, zdroj: www.fkjablonec.cz

 

Napsat komentář