Slavie porazila zaslouženě Sevillu a postupuje do čtvrtfinále!

Fotbalisté Slavie dokázali v průběhu odvetného zápasu po výborném výkonu, otočit v závěru prodloužení nepříznivé brankové skóre v osmifinále Evropské ligy proti španělské Seville a po zasloužené výhře 4:3 postoupili do čtvrtfinále.

Oproti prvnímu utkání v Seville nominoval trenér Trpišovský do základní sestavy od začátku zápasu do obrany Michaela Ngadeu-Ngadjui a hrotového útočníka Milana Škodu, kteří nahradili Jaromíra Zmrhala a vykartovaného Vladimíra Coufala.

osmifinále Evropské ligy, v níž slávisté po velkém dramatu vítězstvím 4:3 vyřadili FC Sevillu.

Domácí začali hned v úvodu prvního poločasu důrazně, do první šance se ale dostali hráči Sevilly, ale střelu Promese z levé strany velkého vápna vyrazil brankář Kolář na rohový kop, který domácí gólman zlikvidoval.

Ve 14. minutě se slavisté dostali do vedení z rohového kopu Stocha, ten našel na zadní tyči Škodu, který poslal míč před branku na volného Ngadea, který bez problémů hlavičkou zařídil vedení Slavie 1:0.  

Hosté se po inkasovaném gólu začali víc prosazovat, rychlým přenesením míče kombinační hrou, po které mohli ve 30. minutě dokonce vyrovnat, kdy sražená střela Promese z hranice velkého vápna orazítkovala břevno slávistické branky.

Ve 44. minutě unikl po levé straně Promese, který byl faulován ve vápně, brankářem Kolářem a hlavní sudí nařídil pokutový kop, který proměnil umístněnou střelou k tyči Ben Yedder 1:1.

Ve výborné divácké atmosféře se slavisté v závěrečných minutách víc zaměřili na zajištěnou defenzivu, Přesto se mohli dostat do vedení po úniku Masopusta, ale následná střela Stocha po ideální přihrávce skončila vysoko nad brankou.

V závěru prvního poločasu se ještě oba týmy snažily strhnout vedení na svoji stranu, což se nepovedlo a tak do kabin odcházeli za vyrovnaného stavu, pro slavisty výhodný k postupu.  

Hned v úvodu druhého poločasu byl v pokutovém území faulován, pronikající Bořil a nařízenou penaltu proměnil tvrdou střelou pod břevno Tomáš Souček, který nedal českému reprezentačnímu gólmanu Vaclíkovi žádnou šanci 2:1.

Radost slávistů z vedení netrvala dlouho, v 54. minutě se Munir po odraženém míči z rohového kopu trefil z dvaceti metrů nádhernou střelou do branky, na kterou brankář Kolář nedosáhl 2:2.

osmifinále Evropské ligy, v níž slávisté po velkém dramatu vítězstvím 4:3 vyřadili FC Sevillu.

V následujících minutách se obraz hry nezměnil, hosté měli dál herní převahu, ale jejich snaha vsítit rozhodující gól postrádala finální zakončení. Slavie se naopak zaměřila na rychlé protiútoky, které končily převážně v rozhodujícím okamžiku nepřesnou střelou a ztrátou míče.   

V 85. minutě zlikvidoval gólman Kolář bravurním zákrokem vyloženou gólovou šanci Sevilly. Nakonec skončil zápas stejným výsledkem jako v Seville a došlo na prodloužení, neboť musí být znám vítěz, který postoupí do čtvrt semifinále Evropské ligy.

Těsně před koncem 90. minut domácí střídají, Zmrhal vystřídal Masopusta a následně Mick van Buren, přišel místo Stocha. Do zápasu se postupem času dostal Olayinka a nahradil Milana Škodu, který dělal svým důrazem hostujícímu soupeři dost problémů.

V 98. minutě v prodlužení se hosté po neustálém tlaku dostali do vedení, kdy si na centr z levé strany naběhl Vazquez a hlavou na přední tyč překonal brankáře Koláře 2:3.

Z vedení se hráči Sevilly radovali jen po čtyřech minutách, Slavie přidala na důrazu a po chybě soupeře vyrovnává, když se uvolnil na malém vápně ve skrumáži Mick van Buren a od levé tyče ve 102. minutě prostřelil brankáře Vaclíka 3:3.

Po dalším neustálém obléhání hostující branky se v posledních vteřinách prodloužení, sešívaní konečně dočkali rozhodujícího postupového gólu, kdy Ibrahim Traoré ze skrumáže po standardní situaci poslal míč k tyči do sítě Sevilly 4:3 a zároveň začaly bouřlivé oslavy.

 Slávisté si postupový a nádherný úspěch dokázali již v posledních vteřinách zápasu pohlídat. Následně se ale těší na páteční losování, které jim určí čtvrtfinálového soupeře, který bude dle úspěšných výsledků v Evropské lize velice těžký a zajímavý, v boji o postup do semifinále.  

„Skvělý fotbalový večer se vším všudy, co k fotbalu patří,“ řekl na tiskové konferenci trenér Jindřich Trpišovský.

„Krásný večer pro nás pro všechny a pro celý český fotbal. Když jsme šli na tiskovou konferenci, tak jsem říkal panu Tvrdíkovi, že ve fotbale už nemůže víc zažít. Vsítit ve 119. minutě prodloužení postupový gól se šestým týmem světa není samozřejmost, nebude to každý měsíc. Myslím si, že jsme si to všichni dost užili. Hlavně bych chtěl poděkovat divákům. Atmosféra byla neuvěřitelná, přestože jsme dostali třetí gól v prodloužení. Je to obrovské poděkování a satisfakce pro hráče, kteří dokazují, že v týmu je velká síla a že drží při sobě,“ řekl v úvodu.

„Velká poklona před hráči, že dokážou sehrát takový dvojzápas s týmem, jako je španělská Sevilla. Překonali vše, co se nám v dvojzápase stalo. Měli jsme i štěstí. Potkali nás ale nepříjemné věci, zejména gól v Seville v první minutě a gól v odvetě v prodloužení. Soupeř dokázal vždy vyrovnat a tým se přesto úspěšně vzchopil. Zejména sáhl do svých rezerv, o kterých hráči ani nevěděli. Důležité je být ve fotbale aktivní a důrazný.  Je to pro nás velký zážitek, jsme hodně šťastní,“ dodal Trpišovský.

SK Slavia Praha – Sevilla FC 4:3 (1:1)

Branky:15. Ngadeu, 46. T. Souček (pen.), 102. van Buren, 119. Traoré – 44. Ben Yedder (pen.), 54. Munir, 98. F. Vázquez. Rozhodčí: Kulbakov – Žuk, Masljanko (Rusko). ŽK: Kolář, Král, Olayinka, Souček – Vazquez. Diváci: 19 020

Slavia Praha: Kolář – Kúdela, Ngadeu, Deli, Bořil – Souček, Král (106. Frydrych) – Stoch (93. van Buren), Traoré, Masopust (90. Zmrhal) – Škoda (77. Olayinka). Trenér: Trpišovský.

Sevilla FC: Vaclík – Sergi Gómez, Kjær, Carriço, Mesa (74. Gonalons), Ben Yedder (104. Rog), Banega, Navas (C), Sarabia (80. Silva), Munir (90. Vazquez), Promes, Trenér: Machin.

Čtsa, kc, audio, foto: www.sportovnizurnal.cz

Napsat komentář