Vyjádření Ligové fotbalové asociace k událostem v utkání Sparta – Plzeň

Událostmi sobotního utkání Sparty s Plzní se bude zabývat Disciplinární komise LFA, která už dnes zahájila disciplinární řízení s oběma kluby.

Ligová fotbalová asociace důrazně odsuzuje jednání fotbalových fanoušků, ke kterému došlo při utkání Sparty s Plzní. Je nám líto následků, které jsou s těmito událostmi spojené. Je třeba však zmínit, že se jednalo o ojedinělý případ, který se liší od běžného chování fanoušků na ligových stadionech. Současně kvitujeme, že se díky modernímu kamerovému systému podařilo téměř okamžitě dopadnout pachatele a věříme, že bude za své chování náležitě potrestán.

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace již v pondělí odpoledne zahájila disciplinární řízení s oběma kluby. V případě Sparty jde zejména o pronesení a použití pyrotechniky, u plzeňské Viktorie se jedná o přestupky použití pyrotechniky a výtržnosti fanoušků. „Disciplinární řád nám v tuto chvíli umožňuje kluby trestat peněžitým trestem, případně i přistoupit k uzavření stadionu nebo jeho části. A to se týká obou provinivších se klubů. U hostujícího klubu můžeme v rámci trestu uzavření stadionu přistoupit k tzv. zákazu výjezdu. Tyto tresty mohou být uloženy v nepodmíněné nebo podmíněné podobě,“ řekl k rychlé reakci disciplinárky její předseda Richard Baček. „Pokud se jedná o Spartu, tak disciplinární komise bude také posuzovat, zdali klub skutečně udělal všechna potřebná opatření.“ dodal Baček.

Ligová fotbalová asociace je stejně jako oba kluby v kontaktu s veřejnými orgány včetně Policie ČR. „Zásah Policie ČR probíhal po vzájemné dohodě s pořadatelem a v jeho součinnosti,“ zmínil bezpečnostní manažer Ligové fotbalové asociace Vít Kraus. „LFA vnímá v současnosti pyrotechniku jako jeden z nejvážnějších problémů na ligových stadionech,“ doplnil Kraus.

Trestem pro jednotlivce v ochozech za použití pyrotechniky může být kromě jiných druhů potrestání v rámci správního řízení také tzv. zákaz vstupu na stadiony. „Použití pyrotechniky může trestat správní orgán nebo soud. V případě, že je dotyčný členem FAČR, může k trestu přistoupit i naše disciplinární komise. Pokud se divák třeba právě použitím pyrotechniky proviní proti návštěvnímu řádu, může mu zákaz vstupu na stadion udělit také samotný klub,“ doplnil Kraus. „Právě z těchto důvodů se snažíme klubům pomoci při zkvalitnění kamerových systémů, tak jak k tomu došlo třeba právě na stadionu Sparty, která instalovala nový systém nedávno a při vyhodnocení sobotních událostí byl velkým přínosem,“ dodal k dalším opatřením Kraus.

Štěpán Hanuš,Ředitel komunikace a PR

LIGOVÁ FOTBALOVÁ ASOCIACE

Napsat komentář