Trenér Jílek: V přípravě jsme splnili, co jsme si naplánovali!

Na tradiční tiskové konferenci před začátkem jarní části FORTUNA:LIGY odpovídali na dotazy novinářů trenér A týmu Václav Jílek, sportovní manažer Ladislav Minář a kapitán Michal Vepřek. Největší pozornost směřovala na trenéra Hanáků.

Trenére, jak byste zhodnotil průběh zimní přípravy?

Příprava v tom pětitýdenním modelu proběhla podle našich představ. Splnili jsme to, co jsme si naplánovali. Prvotní je zdravotní hledisko. Většina hráčů odtrénovala víceméně celou přípravu bez větších problémů. V současné době je tedy kompletní mužstvo připraveno na páteční zápas a za to jsem rád. Jinak příprava měla nějaký vývoj. Myslím si, že až na jeden zápas v Trenčíně výsledkově nebyla špatná. Hráči se snažili plnit zadané úkoly, přece jenom v naší situaci jsme museli malinko pozměnit herní způsob. Konkrétně chceme být více přímočařejší. A za sportovní úsek musím říct, že se nám podařil příchod kvalitního stopera Víta Beneše, takže to je pozitivní.

Jak jste zatím spokojený s Vítem Benešem?

Zatím musím mluvit jen v superlativech, ale až samotná sezona ukáže více. Jednoznačně splňuje věci, které jsme si před příchodem stopera vytyčili. To znamená řízení obrany, sportovní kvalita a samozřejmě i charakter. Základní věci tedy naplňuje a já pevně věřím, že to ukáže i v mistrovských zápasech.

Co od jarní části sezony očekáváte?

Očekávám obrovskou bitvu ve spodních patrech tabulky. Každý bod a každé kolo bude svým způsobem jedna velká proměnná. Jsem si moc dobře vědom, že v prvních deseti kolech jsme získali málo bodů. Chceme navázat na druhou polovinu podzimu, obhájit body, které jsme tam získali a posunout se v tabulce výš. Z herního hlediska bychom měli mít větší defenzivní pevnost, méně inkasovat a také být více nebezpečnější.

Říkáte, že chcete být nebezpečnější. Nastal v tomhle už posun v přípravě?

Zásadní posun je v tom, že Kuba Yunis vstřelil pět branek. To přináší konkurenci do hrotové pozice. Na druhou stranu během pár týdnů nejde s hráčem udělat takový posun, kdy bude dávat branky ze všech situací. Chceme mít více střeleckých pokusů, hrát více do brány a pravděpodobnost, že z toho vstřelíme branku, se bude zvyšovat. Něco podobného jsme už naznačili v zápase s Jihlavou i v Turecku. Potřebujeme být náběhovější za obranu soupeře, aby naše hra byla více variabilnější  a zároveň nebyla tak čitelná.

Každý zápas je důležitý, ale přece jenom ten vstup do jara je klíčový. Co se dá očekávat od utkání s Jabloncem?

Jablonec měl výbornou přípravu. Některé hráče měl zraněné, někteří hráči odešli. Na druhou stranu si myslím, že kádr má kvalitní. Když se dívám na jména, která nahradila ta odchozí, tak tam nevidím výrazný kvalitativní rozdíl. Samozřejmě vnímám, že Michal Trávník, který je důležitý článek jejich hry, nebude moci s největší pravděpodobností nastoupit. Jablonec nebo třeba i Liberec jsou známí přesuny v kádrech, ale dokáží se adaptovat na vzniklou situaci. Na Atlantic Cupu v Portugalsku měli vynikající výsledky, takže nás čeká těžký soupeř. Jsem přesvědčen, že připraveni jsme dobře. Uvědomujeme si, že nejsme v komfortní situaci. Ale začátek jarní části ligy je pro nás důležitý.

V tomto kontextu jste se na soupeře připravovali více?

Připravujeme se na základě toho, jak se Jablonec prezentoval během podzimu. Myslím si, že trenér Rada nemá důvod výrazně měnit herní styl.

Vyprofiloval se Tomáš Zahradníček v pravého beka? Jak se vám na této pozici líbí?

Tomáše musím pochválit. Udělal velký posun už v závěru podzimu a na to poté navázal v přípravě. Beru ho jako alternaci na krajního obránce, ale stále ho vnímám primárně jako křídlo. U Tomáše je potřeba stále pracovat na defenzivní činnosti. Mluvil jsem s ním o tom, potvrdil mi, že pozice obránce mu vyhovuje. Kondičně patří mezi nejlépe připravené hráče v kádru.

Na křídle máte možnost vybírat hned z několika hráčů – Zahradníček, Pilař, Lalkovič.

Je to tak. Milan Lalkovič, myslím si, naplňuje tu pověst, které ho provázela, především ve sportovní výkonnosti, rychlosti a individuální kvalitě. Určitě má mužstvu co nabídnout. Vašek Pilař je z mého pohledu druhou posilou pro jaro, byť ne novou. Na podzim podal velmi kvalitní výkon, a i teď v přípravě například v zápase se Zagłębie Lubin nebo s Shonanem Bellmare prokázal, že jeho kvalita je nediskutovatelná. Pevně věřím, že bude zdravý a že týmu pomůže.

Naznačil jste, že Jakub Yunis šlape na paty Martinovi Nešporovi. Jak velká je možnost, že dostane větší šanci projevit se na hřišti?

U Kuby je progres viditelný, jsme si toho vědomi. Už během podzimu ukázal, že je pro ligu připravený. Tuto pozici teď v zimní přípravě obhájil, vstřelil několik branek. Na druhou stranu ho nechci přeceňovat. Je potřeba, aby hráč dále pracoval a nebyl uspokojen tím, že dal v přípravě pět gólů, což není Kubův případ, ale ta pokora je vždy potřeba. Máme dva hrotové útočníky, které budeme nasazovat podle aktuální výkonosti a podle našeho záměru. Každý z nich má určitou roli a myslím si, že jsou schopni ji plnit i vedle sebe. A tahle možnost mě těší.

Jakub Plšek po podzimu uznal, že jeho výkon nebyl ideální. Podařilo se i jeho „restartovat“?

Nároky na Kubu Plška máme určitě vyšší. Hráč jako on si musí výkonnost udržovat, a ne procházet takovými výkyvy. Já mu ale věřím. Podzim se mu sice nepovedl, například na jaře nebo i ve druholigových zápasech byl naopak výkonnostně nahoře. V přípravě se snažil pracovat, ale zatím ten gólový posun moc vidět není. Doufám, že si góly nechal na mistrovská utkání, protože potenciál být lídrem má.

Soupiska A tým jaro 2018_2019

Výsledky přípravných zápasů:

AS TRENČÍN – SK SIGMA OLOMOUC 0:3 (0:1)

SK Sigma Olomouc Reichl – Látal, Savić, Polom (46. Jemelka), Falta – Zahradníček, Spáčil (46. Sláma), Plšek, Chytil, Texl – Yunis

Branky 17., 54. a 70. Yunis

AS TRENČÍN – SK SIGMA OLOMOUC 5:2 (3:0)

SK Sigma Olomouc Mandous – Štěrba, Kotouč, Zima, Beňa (46. Sláma) – Lalkovič, Kalvach, Zmrzlý, Dvořák, Matoušek – Zifčák

Branky 17. a 78. Roguljič, 2. Ubbink, 25. Čatakovič, 60. Van Arnhem – 50. Dvořák, 90. Kalvach

Hodnocení trenéra obou utkání Z celkového pohledu jsem dnes spokojený hlavně po kondiční a zdravotní stránce, protože jsme to skládali poměrně složitě. Nakonec jsme si pomohli Radkem Látalem a Jirkou Slámou. Bylo vidět, že kvalita Trenčína je na velice dobré úrovni, za což jsme rádi. První utkání pro nás vyznělo lépe. Vyhráli jsme 3:0 naprosto zaslouženě. Řekl bych, že do druhého zápasu nastoupila silnější sestava soupeře a tam jsme měli hlavně v prvním poločasu velké problémy. Soupeři jsme prakticky dva góly darovali, takže tam jsem spokojený nebyl ani s naší aktivitou. Ve druhém poločase určitě došlo ke zlepšení. Je potřeba si uvědomit, že hrálo hodně mladých hráčů. Byla to pro zkouška ohněm, ale ve finále poměrně obstáli. Nikdo se nezranil a to je důležité, abychom šli do dalšího týdne kompletní.

ŠK SLOVAN BRATISLAVA – SK SIGMA OLOMOUC 2:3 (1:0)

SK Sigma Olomouc Buchta – Jemelka (66. Polom), Kotouč (56. Zima), Houska (46. Lalkovič), Pilař (56. Zifčák), Vepřek – Kalvach, Zahradníček, Nešpor (56. Yunis) – Texl

Branky 26. Moha, 72. Medveděv – 53. Jemelka, 59. Yunis, 89. Zahradníček

Hodnocení trenéra Byla to pro nás dobrá příprava. Jsem rád, že jsme měli možnost hrát na přírodní trávě. Slovan byl v prvním poločase lepším týmem. Druhý poločas byl více dramatický, měli jsme dost gólových šancí, a nakonec hodně gólů i padlo. Výsledek bych ale nepřeceňoval, prostor pro práci pořád máme. Nicméně věřím, že náš výkon půjde nahoru.

SK SIGMA OLOMOUC – MFK RUŽOMBEROK 1:1 (0:0)

SK Sigma Olomouc Reichl – Štěrba (46. Kotouč), Beneš (46. Jemelka), Polom (46. Vepřek), Sláma (46. Zahradníček) – Lalkovič (70. Chytil), Kalvach (46. Houska), Chytil (46. Látal), Falta, Texl (46. Nešpor) – Yunis

Branky 51. Yunis – 58. Tandir

Hodnocení trenéra Myslím, že z celkového pohledu je dnešní remíza spravedlivá. Řekl bych, že v prvním poločase jsme byli lepším týmem hlavně v úvodu. Tam měl Mojmír Chytil dvě nebo tři situace, které určitě mohly skončit brankou. Ve druhém poločase byl lepší soupeř a byl asi blíž tomu, aby zápas otočil na svou stranu. Ale po té kondiční stránce jsem spokojený. Dneska jsme chtěli vyzkoušet různé varianty, ať už s vysoko hrajícím blokem nebo se středním blokem. V druhém poločase jsme přešli na 3 – 5 – 2, což sloužilo ke konfrontaci naší hry, co jsme schopní zvládnout a v čem jsme schopni obstát. Po této stránce panuje spokojenost. Naopak po herní stránce šlo vidět, že jsme měli těžší nohy. V tomto se musíme hodně zlepšit, abychom byli schopni hospodařit s těmi silami lépe a dohrávat utkání ve větším klidu.

SK SIGMA OLOMOUC – FC VYSOČINA JIHLAVA 5:0 (3:0)

SK Sigma Olomouc 1. poločas: Mandous – Štěrba, Beneš, Jemelka, Sláma – Kalvach, Houska – Zahradníček, Plšek, Texl – Nešpor

  1. poločas: Mandous – Látal, Kotouč, Polom, Vepřek – Sláma, Lalkovič – Falta, Plšek, Chytil – Yunis

Branky 25. a 31. Zahradníček, 40. Plšek, 78. Falta, 80. Lalkovič

Hodnocení trenéra V prvním poločase jsme byli v defenzivě pevní, soupeř se nedostal do brankových příležitostí. Pohybově jsme byli slušní, i co se týká technického řešení a kvality hry. Myslím si, že první poločas byl z naší strany zatím nejlepší. Ve druhém poločase jsme chvíli dominovali, chvíli měl šance soupeř. Hra byla více otevřená. Dnešního výkonu týmu si cením i z důvodu toho, že jsme si zadali úkoly a ty kluci splnili. Z celkového pohledu utkání hodnotím pozitivně.

Zagłębie LUBIN SA (Polsko) – SK SIGMA OLOMOUC 1:2 (0:0)

SK Sigma Olomouc Buchta – Zahradníček (58. Sladký), Beneš, Jemelka, Vepřek (79. Sláma) – Pilař (58. Lalkovič), Houska, Kalvach, Plšek (58. Texl), Falta – Nešpor (58. Yunis)

Branky 83. Poreba – 22. Nešpor, 89. Lalkovič

Hodnocení trenéra Prvních šedesát minut jsme byli lepším, více nebezpečným týmem. Rezultovaly z toho dvě nebo tři gólové situace, které jsme bohužel nevyužili. Nakonec jsme se do vedení dostali. Ve druhém poločase jsme ještě patnáct minut po začátku pokračovali v nastaveném tempu, které vyvrcholilo penaltou. Tu ale Venca Pilař neproměnil. Potom jsme prostřídali čtyři nebo pět hráčů a hra se nám rozbila. Soupeř začal být aktivní, vytvořil si poměrně dost příležitostí a podařilo se mu i vyrovnat. Jsem rád, že jsme v závěru našli síly a utkání dovedli do úspěšného konce. Dnešního vítězství si určitě ceníme.

HOBRO IK (Dánsko) – SK SIGMA OLOMOUC 1:1 (0:1)

SK Sigma Olomouc Reichl – Chvátal, Štěrba (58. Kotouč), Polom, Látal – Lalkovič (55. Sláma), Sladký, Chytil, Dvořák, Texl (68. Zahradníček) – Yunis (58. Plšek)

Branky 26. Amankwah – 49. Látal

Červená karta 55. Lalkovič (nahradil ho Sláma)

Hodnocení trenéra V dnešním utkání dostali příležitost hráči, kteří nebyli vytížení v prvním zápase se Zagłębie Lubin. Do zápasu jsme sice vstoupili poměrně dobře, ale soupeř se pak ze standardní situace dostal do vedení. Celý první poločas jsme se trápili s těžkým nerovným terénem. Vázla nám kombinace a nebyli jsme schopni souvislejších akcí. Před druhým poločasem jsme si řekli, že je potřeba dát do zápasu více energie, aby na nás bylo vidět větší odhodlání. Chtěli jsme se o výsledek poprat, i když se jednalo v uvozovkách jen o přípravné utkání. Jsem rád, že jsme se ve druhé půli terénu zvládli přizpůsobit. Naše vyrovnávací branka byla velice pěkná. Těch dvacet minut hry poté nám skutečně patřilo. Pak nám ale došly síly. Soupeř vystřídal daleko víc hráčů a my už jeho tempu nestačili. Myslím si, že utkání skončilo zaslouženou remízou.

SK SIGMA OLOMOUC – SHONAN BELLMARE (Japonsko) 0:1 (0:1)

Branky 3. minuta

SK Sigma Olomouc Buchta – Zahradníček (62. Sladký), Beneš (79. Štěrba), Jemelka, Vepřek (62. Chvátal) – Pilař (45. Texl), Houska, Kalvach, Plšek (55. Dvořák), Falta (55. Lalkovič) – Nešpor (55. Yunis)

Hodnocení trenéra Na závěr soustředění jsme sice prohráli, ale myslím si, že byl to velice dobrý zápas a pro nás hodně poučný a užitečný. Potkali jsme se s týmem, který se naprosto vymyká soupeřům, se kterými máme možnost hrát v ligové soutěži. Byli velmi rychlí, výborně technicky vybavení a zodpovědní. Z tohoto pohledu to byl pro nás výborný test. Je velká škoda, že jsme inkasovali už ve 3. minutě zbytečný gól. Poté jsme ale byli schopni na to zareagovat a vytvořili jsme si několik příležitostí. Branku jsme ale nedali. Nicméně musím uznat, že v průběhu prvního poločasu byl soupeř lepší, byl pohyblivější a daleko silnější a klidnější na míči. Do druhého poločasu jsme dali příležitost i dalším hráčům a obraz hry se změnil. Soupeře jsme zatlačili, ale bohužel jsme své příležitosti neproměnili. Na druhou stranu soupeř měl z rychlých protiútoků dvě situace ke skórování. Jsme spokojení s konfrontací, samozřejmě s výsledkem už tolik ne. Zápas dobře prověřil naše obranné řady. Viťa Beneš se jeví jako velmi dobrá posila, takže doufám, že to naplní i v lize. Bohužel dnes nedohrál kvůli zranění obočí, ale to by nemělo být něco vážného. Jinak jsme všichni zdraví, a to je také pozitivní. Zítra odtrénujeme poslední trénink a pojedeme domů. Věřím, že na ligu budeme dobře připraveni.

Čtsa, zdroj: Mgr. Alice Zbraňková, PR manager,

SK Sigma Olomouc, a.s.

www.sigmafotbal.cz

Napsat komentář