Síň slávy českého hokeje má už 134 členů!

Naposled do ní byli uvedeni  Hamrlík, Ručinský, Válek a Uher.

Už jedenáctý rok máme v Praze  Síň slávy českého hokeje. A od 22. ledna má už 134 členů. Jsou to hráči, kteří se stali legendami už za svého života, stejně jako trenéři a funkcionáři.

Na návrh návrhové komise, v jejímž čele je Dominik Hašek, v úterý do ní byli uvedeni bývalí vynikající hráči, útočníci  Martin Ručinský a Oldřich Válek, obránce Roman Hamrlík a  dlouholetý úspěšný hráč i trenér Zdeněk Uher.

Slavnostní akt měl   za účasti  mnoha legend  několika generací velice důstojný průběh.  Za Romana  Hamrlíka, který žije v Montrealu a z rodinných důvodů nemohl přijet, převzal ocenění jeho otec Zdeněk. Avšak ve video záznamu účastníci mohli sledovat Romanovo poděkováni za udělenou poctu, kterou si zasloužil  tento  dlouholetý borec v NHL především ve zlatém olympijském týmu z Nagana.

Také Martin Ručinský, elegantní a rychlý křídelní útočník s mnohaletými zkušenostmi z NHL, které ještě ve 44  letech uplatnil v Litvínově  své bohaté zkušenosti a pomohl mu k mistrovskému titulu, se pyšní zlatou olympijskou medailí. K ní přidal ještě tři zlaté z mistrovství světa. Jednu sezónu si zkusil i pozici generálního manažera našeho reprezentačního mužstva. Rád  na tuto funkci vzpomíná, ale  jeden rok prý stačil. O jeho radost z  uvedení do Síně slávy se přišel podělit i jeho otec. Martin litoval, že se toho nedožila maminka,  fanynka z nejvěrnějších.

Oldřich Válek přijel z Moravských Budějovic  se synem, hráčem Třebíče. Oldřich, střelecky disponovaný útočník, proslul důraznou hrou, šel neohroženě do všech soubojů. Nezůstal nic dlužen svému jménu. Jeho kariéra byla úzce spjata s Duklou Jihlava, z níž získal čtyři tituly. Vyznamenal se na mistrovství světa 1985 v Praze, kde se radoval ze zisku zlaté medaile.. Ze světových šampionátů má ještě bronzovou a stříbrnou medaili.

Zdeňka Uhera, který příští měsíc oslaví  83. narozeniny, doprovázela vnučka. Je právem pyšná na svého dědečka.  Rodák z  Holoubkova, kde bývala proslulá „rybníkářská“ hokejová líheň, se později   uplatnil především v ligových  týmech  v Plzni, Jihlavě a Pardubicích, kde nyní žije. Proslul jako trenér v řadě ligových mužstev,  ale také u  mládežnických týmů. Byl trenérem reprezentační osmnáctky. Po tři roky byl Bukačovým asistentem u národního týmu,  se kterým v roce 1996  ve Vídni slavil titul mistra světa.

ČTSA (ph)

 

 

 

Napsat komentář