Složení skupin pro Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji juniorů 2020 je potvrzeno!

Soupeři České republiky budou v Ostravě týmy USA, Ruska, Kanady a Německa.

PRAHA, 6. ledna – Složení skupin pro mistrovství světa IIHF v ledním hokeji juniorů 2020, které se uskuteční od 26. prosince 2019 do 5. ledna 2020 v Ostravě a v Třinci, je známo. Dle systému Mezinárodní hokejové federace IIHF budou týmy rozděleny do dvou pětičlenných základních skupin. Česká reprezentace bude mít zázemí v Ostravě.

Klíč pro rozdělení týmů do jednotlivých skupin na MSLH 20 IIHF 2020 je přesně specifikován Mezinárodní hokejovou federací – v první skupině se představí vítěz letošního mistrovství světa, čtvrtý, pátý, osmý a devátý tým pořadí právě skončeného šampionátu v Kanadě. Druhou skupinu bude tvořit poražený finalista, bronzový medailista, šestý a sedmý celek letošního MS plus Německo, jako tým postupující mezi elitu.

“Přeloženo” z výsledků světového šampionátu ve Vancouveru a Victorii to znamená, že:

  • v první skupině, která najde zázemí ve WERK ARENĚ v Třinci, se představí Finsko (1.), Švýcarsko (4.), Švédsko (5.), Slovensko (8.) a Kazachstán (9.).
  • druhou skupinu, jenž odehraje zápasy základní skupiny v OSTRAVAR ARÉNĚ v Ostravě, tvoří USA ( 2.), Rusko (3.), Kanada (6.), Česká republika (7.) a Německo (postupující).

Již před šampionátem v Kanadě jsme měli jasno v tom, že český tým najde domácí prostředí pro základní skupinu v OSTRAVAR ARÉNĚ. V ideálním modelu jsme si přáli, aby se aréna v Třinci stala domovem Slovenska. Jsme rádi, že sportovní výsledky naplnily naše přání a věříme, že si diváci najdou cestu do obou arén,” řekl Martin Urban, generální sekretář Českého hokeje. „V Ostravě bude kromě české reprezentace zcela jistě lákadlem Kanada, v Třinci vedle slovenského týmu určitě zaujmou výkony úřadujících mistrů světa – hokejistů Finska.“

Varaďa si přeje podporu diváků

MSLH 20 IIHF se v České republice konalo celkem třikrát – v roce 1994 hostily šampionát Ostrava a Frýdek-Místek, v roce 2002 se uskutečnilo v Pardubicích a Hradci Králové a naposledy se na českém území představily “dvacítky” v roce 2008 v Pardubicích a v Liberci. Na přelomu let 2019 a 2020 najde šampionát dějiště v Moravskoslezském kraji. „Na zápasy v Kanadě chodilo opravdu hodně diváků a atmosféra byla vynikající. Věřím, že na mistrovství v České republice to bude podobné a že nás čeští fanoušci přijdou podpořit,” netají se trenér české reprezentace do 20 let Václav Varaďa.

Pod jeho vedením skončil český tým na šampionátu v Kanadě ve čtvrtfinále, následně Varaďa pečlivě sledoval výkony a umístění soupeřů – právě vzhledem k rozdělení skupin pro MSLH 20 IIHF 2020. „Zajímalo mě, na koho narazíme na příštím mistrovství světa u nás v České republice. Jedná se opravdu o hodně kvalitní skupinu, v níž nás čekají náročná utkání, ale věřím, že postoupíme dál a popereme se o úspěch na domácí půdě.”

Stručně okomentoval soupeře českého týmu pro základní skupinu MSLH 20 IIHF 2020:

  • USA„Mají velkou základnu, jsou schopni připravit hráče na vrcholné akce. Je to jeden z favoritů, který má kvalitu a bude těžkým soupeřem.”
  • Rusko„Bude z nich vyzařovat jejich hokej se silou na puku, klidem a rozvahou. V posledních letech se jejich styl malinko změnil, hrají víc jako tým, i proto jsou schopni dostávat se na šampionátech daleko.”
  • Kanada: „Na šampionátu si prožila zklamání z nepostupu do semifinále. Zcela jistě jsou schopni znovu postavit kvalitní tým, který se popere o nejvyšší mety. Můžeme od nich očekávat hodně bruslení, tvrdou hru, založenou na sebedůvěře a tlaku do branky. Budou jedním z favoritů.”
  • Německo: Momentálně trochu neznámá. V sezoně s nimi snad sehrajeme nějaký přípravný zápas a zjistíme, jak se jim obměnil ročník. Myslím, že budou hrát ‘kanadským stylem’, hodně bruslit, hrát hodně z obrany a důrazně.”

Brankař v logu, vstupenky na jaře

Organizační výbor mistrovství světa IIHF v ledním hokeji juniorů 2020 představil v prosinci logo šampionátu, jehož základním prvkem je postava brankaře v národním dresu. Inspirací pro ni byla silueta vítězného gesta českého brankaře Petra Mrázka. Rodák z Moravskoslezského kraje byl vyhlášen nejlepším brankařem na juniorském mistrovství světa v Calgary a Edmontonu v roce 2012.

Vstupenky na MSLH 20 IIHF 2020 půjdou do prodeje v několika fázích, začátek té první se očekává na jaře 2019.

Čtsa, Martina Kučerová, SPR media s.r.o..

Napsat komentář