Plzeň zakončila podzimní část ligy výhrou nad Karvinou!

Fotbalisté Viktorie Plzně vyhráli v posledním zápase podzimní části 19. kola FORTUNA:LIGY nad Karvinou 2:1. V úvodu prvního poločasu se do sítě trefili domácí hráči Jan Kopic a Roman Procházka z přímého kopu, V 68. minutě snížil Adriel D’Avila Ba Loua.

Obhájci mistrovského titulu, kteří jsou na druhém místě ligové tabulky, sice stáhli náskok vedoucí Slavie na jeden bod, jenže sešívaní mají k dobru pondělní dohrávku kola v Jablonci. Viktoria opět porazila Karvinou, v šestém vzájemném utkání v nejvyšší fotbalové soutěži. Slezané se sice v průběhu snažili, ale nakonec zůstali na 15. místě o lepší skóre před pražskou Duklou.

Plzeňští začali velkým náporem a už v sedmé minutě otevřeli skóre zápasu, když Kovařík z levé strany poslal přesný centr do šestnáctky na Kopice, který bez problémů z malého vápna překonal brankář Berkovce 1:0.

V následujících minutách si viktoriáni vypracovali několik brankových šancí, které vychytal brankář Berkovec, například přesnou střelu Chorého a perfektním zákrokem nedal zblízka žádnou šanci Čermákovi.

Ve 33. minutě se domácí hráči po kombinační akci radovali podruhé, když se trefil Procházka z přímého kopu, precizní střelou přes zeď k tyči 2:0. Následně po pěti minutách trefil slovenský záložník z voleje břevno.

Hostující gólman Berkovec byl nadále v neustálé permanenci, přesto mohla Karviná z jediné akce těsně před přestávkou snížit, ale brankář Hruška pohotově odvrátil nad branku pokus Guby.

Domácí tým i po změně stran za sněžení kontroloval hru. Hned v úvodu si Kopic naskočil hlavou na Čermákův centr, ale jeho hlavička minula branku. Domácí, ale začali být pasivní a v 68. minutě je hosté po vyšachování potrestali. Guba našel míčem za domácí obranou nabíhajícího Ba Louu, který se uvolnil a před brankářem Hruškou nezaváhal 2:1.

Západočeši v závěru zápasu už moravského soupeře do žádných šancí již nepustili a nakonec jednogólový náskok udrželi. Viktoria tak navázala na středeční zaslouženou výhru nad AS Řím 2:1 ve skupině Ligy mistrů a zároveň si připsala pátý vyhraný soutěžní zápas za sebou.

Po utkání nastaly za bouřlivého radostného skandování domácích fanoušků oslavy za přítomnosti plzeňských hráčů, které skončily nádherným ohňostrojem.

Postřehy z posledního utkání před zimní pauzou a také souhrn dosavadní sezony nabídl na tiskové konferenci trenér Pavel Vrba.

 „Kdybyste se mě zeptali po prvním poločase, který byl jeden z nejlepších v letošní sezoně, tak bych vám řekl, že ne,“ usmíval se po získaných třech bodech se Slezany. „Druhý poločas ale z naší strany nebyl dobrý,“ mrzelo Vrbu.

„Myslím, že to byl jeden z nejlepších podzimů v Plzni. V lize jsme uhráli 45 bodů, což nás dostává do pozice, kdy bychom se mohli dostat do první šestky,“ dodal Vrba.

„Postoupili jsme ze třetího místa v Champions League do Evropské ligy. Uhráli jsme ve skupině sedm bodů, to je náš historicky nejlepší výsledek v Lize mistrů. Na druhou stranu nás to určitě zavazuje k tomu, že chceme Plzeň neustále držet v nejvyšších místech ligové tabulky. Chceme Plzeň, která tady posledních deset let je,“ pokračoval.

„Odehráli jsme dva špatné zápasy a čtyři byli na úrovni, kterou bychom si představovali. Vyhráli jsme v Moskvě a doma s Římem, to odrazilo k tomu, že jsme dokázali uhrát Evropskou ligu. Tyhle dva zápasy mě potěšily,“ řekl.

„Prohráli jsme sice na Santiago Bernabéu 1:2, přesto byl z naší strany výborný výkon a je velká škoda, že jsme nevybojovali podobný úspěšný výsledek jako na CSKA Moskva 3:0, kde jsme bodovali. Ale ne tak vysokým rozdílem, přesto jsme tam mohli bodovat,“ uzavřel Vrba.

Jan Kopic – Jan Kovařík po utkání:

„První poločas jsme byli dost ustrašení, příliš hluboko stáhnutí a malá aktivita. Plzeň si kvalitou dokázala vypracovat gólové šance. Chyběla nám větší odvaha směrem dopředu. Když jsme se přesto dostali do velkého vápna soupeře, tak jsme nevyřešili tři čtyři brankové situace na kontaktní gól, který by domácí možná znervóznil. Druhý poločas jsme hráče víc nabádali k větší aktivitě a zkvalitnění defenzivní činnosti, zároveň větším důrazem do ofenzivy. Podařilo se nám dát přesto kontaktní gól, ale na vyrovnání jsme už neměli dostatek sil. Čeká nás hodně tvrdé práce, před jarní částí. Věřím tomu, že se nám příprava vyplatí a na konci sezony se budeme jen usmívat,“ utkání zhodnotil Norbert Hrnčár trenér Karviné.

FC Viktoria Plzeň – MFK Karviná 2:1 (2:0)

Branky: 7. Kopic, 33. Procházka – 67. Ba Loua. Rozhodčí: Pechanec – Melichar, Hock. ŽK: Hubník (Pl.). Diváci: 5 521.

Plzeň: Hruška – Havel, Pernica, Hubník, Limberský – Hrošovský, Procházka (66. Hořava) – Kopic (90.+1 Ekpai), Čermák, Kovařík – Chorý (84. Řezníček). Trenér: Vrba.

Karviná: Berkovec – Čolič, Krivák, Janečka, Moravec – Budínský, Smrž (65. Mertelj), Ba Loua – Galuška, Ramírez (77. Dramé), Guba (86. Lingr). Trenér: Hrnčár.

Čtsa, kc, audio, foto: www.fcviktoria.cz

 

Napsat komentář