Viktoria postoupila zaslouženě po výhře do Evropské ligy!

Fotbalisté plzeňské Viktorie dokázali v posledním zápase skupiny G Ligy mistrů porazit v Doosan Areně AS Řím 2:1 a zároveň si zajistili postup do jarní fáze Evropské ligy. Vedení zařídil v 62. minutě Jan Kovařík a výhru v 72. minutě Tomáš Chorý. Za hosty se trefil v 68. minutě Cengiz Ünder.

Domácí začali důležité postupové utkání velice důrazně, do první gólové šance se dostal hned v úvodu po centru Patrika Hrošovského kapitán týmu Roman Hubník, ale jeho střela proletěla nad brankou gólmana Antonia Miranteho. Další šanci si vypracovali viktoriáni po rychlé kombinační akci v 25. minutě, ale pokus Milana Havla, zblízka o skórování odvrátila hostující obrana. Následná střela Kovaříka z velkého vápna, ale skončila nad hostující brankou.

V úvodní půlhodině se Západočeši neustále snažili o vytvoření nebezpečné šance, kterou by zúročili vedením, jenže se těžko prosazovali přes dobře bránící hostující obranu. Do jedné šance se nakonec dostali po úniku Jana Kopice, který po centru do vápna našel nabíhajícího Tomáše Chorého, ten se ale střelecky neprosadil. Následující odražený míč poslal zpět do skrumáže před branku Roman Procházka, ten hostující hráči odkopli mimo hrozící nebezpečí.

Tomáš Chorý

Do největší šance prvního poločasu se dostali domácí ve 39. minutě, kdy poslal Kovařík centr z levé strany na malé vápno, kde na míč, ale nedosáhl Chorý. Nakonec prvních 45. minut skončilo bez gólů, přestože se oba týmy snažily dostat do vedení.

Do druhého poločasu nastoupili opět aktivně hráči Plzně. Hned v úvodu přesně odcentroval Havel míč do vápna na hlavu Tomáše Chorého, ale jeho pokus skórovat bez problémů vychytal brankář Miranteh. Následná střela z dvaceti metrů Patrika Hrošovského skončila vedle pravé tyče.

V 56. minutě se dostal do gólové příležitosti Aleš Čermák, jenže jeho střela skončila nad břevnem. Po neustálém aktivním obléhání hostující branky se radovali zaslouženě z vedení domácí hráči, kdy přesnou přihrávku Jana Kopice z pravé strany si naběhl do vápna Kovařík, který poslal tečovaný míč podél brankáře do sítě 1:0!

Na inkasovaný gól odpověděli Římané po šesti minutách, kdy vyrovnání zařídil Cengiz Ünder, jehož střela z hranice velkého vápna se odrazila o tyč do branky 1:1.

V 72. minutě poslal Hrošovský ideální přihrávku do vápna na Kovaříka, který sice nedokázal překonat brankáře Miranteho, ten vykopl míč z brankové čáry na hlavu Chorého, který v pádu skóroval 2:1.

Navýšení o dva góly mohl udělat v závěru zápasu střídající Milan Petržela, který se po dlouhém centru dostal do úniku, až na hranici velkého vápna, kde se uvolnil přes bránícího hráče, ale finální zakončení těsně minulo levou tyč.

Nakonec domácí zasloužený výsledek uhlídali, přestože se hosté důrazem snažili v oslabení, aspoň o vyrovnání. A tak po druhé výhře v letošní skupině G Ligy mistrů postupují hráči Plzně do jarní části Evropské ligy.

Ve druhém zápase Ligy mistrů vyhrál CSKA Moskva v Madridu nad Realem 3:0.

Jan Kovařík a Tomáš Chorý proti Římu potvrdili svou aktuální střeleckou formu. Oba se trefili v pátek v lize proti Zlínu a dnes na své góly dokázali navázat v zápase Ligy mistrů UEFA.

„Když jsem došel do kabiny v poločase, tak to tam někdo zmínil, že Moskva vede 2:0. Řekli jsme si, že musíme hrát pořád stejně, dobře bránit, chodit do brejků a že ty šance přijdou. Přišly a my dvě z nich proměnili,“ řekl radostně Kovařík.

„Užíval jsem si to moc. Hodně jsem se soustředil, abych trefil branku a pak už jsem nechtěl brzdit, tak jsem to proběhl a skočil do sítě,“ dodal Kovařík.

„Moskva tak skončila ve skupině poslední, přestože dvakrát porazila obhájce titulu a navíc s dvěma čistými konty. Naopak my jsme s Madridem neuhráli ani bod, ale v konečném účtování rozhodly vzájemné zápasy,“ řekl po zápase Kovařík.

„Na držení balonu nás přehráli, ale kombinovali daleko od branky. Tam nám to nevadilo. Těžko můžeme takový tým přehrát v držení balonu, ale zápas se hraje na góly a ty jsme ale dali my,“ radoval se Kovařík.

Vítězný gól zařídil až po vyrovnání hostujícího Ündera, domácí útočník Tomáš Chorý, který poslal míč z dorážky hlavou do sítě po předcházející střele Kovaříka. 

„Je to prostě nádherné. Já jsem tomu věřil už v prvním poločase, jak jsem dojížděl ve skluzu k přihrávce. Chybělo mi dvacet centimetrů. Pak to díky přišlo, ze mě to všechno spadlo. Už se těším, až přijdu domů a uvidím malou mojí dcerku. Už jsem se koukal na telefon, malá se koukala s manželkou na televizi, takže to je hodně procítěné,“ řekl po zápase radostně Chorý.

FC Viktoria Plzeň – AS Řím 2:1 (0:0)

Branky: 62. Kovařík, 72. Chorý – 68. Cengiz Ünder. Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn (vš. Anglie). ŽK: Limberský – Kluivert, Lu. Pellegrini. ČK: 90+2. Lu. Pellegrini. Diváci: 11 217.

Plzeň: Hruška – Havel, Hejda, Hubník (C), Limberský – Procházka, Hrošovský – Kopic (71. Petržela), Čermák (81. Hořava), Kovařík – Chorý (86. Řezníček). Trenér: Vrba.

Řím: Mirante – Santon (75. Florenzi), Marcano, Manolas (C), Kolarov – Cristante, Nzonzi (79. Lu. Pellegrini) – Cengiz Ünder, Kluivert, Pastore (59. Zaniolo) – Schick. Trenér: Di Francesco.

Konečná tabulka skupiny G Ligy mistrů:

  1. Real Madrid 6 4 0 2 12:5 12
  2. AS Řím 6 3 0 3 11:8 9
  3. Plzeň 6 2 1 3 7:16 7
  4. CSKA Moskva 6 2 1 3 8:9 7

Čtsa, foto: www.fcviktoria.cz

 

 

Napsat komentář