Kornfeila zbrzdil pád. Závod i tak dokončil na bodech!

Poslední Velká cena letošního ročníku šampionátu MotoGP je za námi. Ve třídě Moto3 měl Jakub Kornfeil reálnou šanci získat sedmé místo v šampionátu a teoreticky možná byla také šestá příčka Arona Caneta. Od nejbližšího soupeře Gabriela Rodriga dělil našeho jezdce pouhý jeden bod.

Kornfeil do závodu startoval osmý. Na zmoklém okruhu ve Valencii ale začala přehlídka pádů. Nejprve se odporoučel k zemi Jakubův týmový kolega Marco Bezzecchi, kterého následoval lídr závodu Tony Arbolino. Ze skupiny před naším jezdcem odpadl také Albert Arenas a Jakub Kornfeil se dostal na páté místo. Jeho největší rival v šampionátu Gabriel Rodrigo byl v tu chvíli mimo bodované pozice a průběžně šestý Aron Canet nepokračoval v závodu kvůli hromadné kolizi. V dané situaci byl Jakub jednu pozici od šestého místa celkově a také druhým nejlepším jezdcem na KTM v sezóně. Jenže závod končí šachovnicí a pátý Kornfeil, na kterého dorážel vláček jezdců vedený Eneou Bastianinim, ve dvanáctém kole ztratil předek a nevyhnul se pádu. Do závodu se Jakub rychle vrátil a začínal boj o celkovou sedmičku. Z osmnácté pozice stahoval čtyřčlennou skupinu, ve které bojoval také Rodrigo. Náš závodník Rodriga předjel a dostal se na patnácté místo. Čas ale ubýval a výš už to nešlo. Jakub nakonec dokončil závod jako patnáctý, čímž Rodriga vyrovnal na 116 mistrovských bodů. Rok 2018 tedy Jakub Kornfeil končí na děleném sedmém místě, přičemž nejlepší výsledek získal při Velké ceně České republiky, kde po zisku svého prvního pole position dokončil závod na třetím místě.

Jakub Kornfeil: „Závod je velké zklamání. Celý víkend jsem ani jednou nespadl a nakonec to přišlo v tu nejmíň vhodnou chvíli. Dostal jsem se na páté místo a cítil se dobře. Snažil jsem se soustředit jen sám na sebe a na svůj dobře rozjetý závod. Pak ale z ničeho nic přišel pád. Do zatáčky jsem nijak neletěl, ani nic nedělal jinak než obvykle, prostě se to sklouzlo a už jsem ležel. Na trať jsem se rychle vrátil a v hlavě měl jen jednu věc – dotáhnout skupinu přede mnou a předjet Rodriga s Masakim, abych zabojoval o sedmé místo v šampionátu. Nakonec jsem je předjel, dojel si pro patnácté místo, takže končíme se stejným počtem bodů, ale já bohužel osmý. Je to škoda, protože jsme mohli být taky druhá nejlepší KTM. Moje zatím nejlepší sezóna je u konce a moje hrozně velké poděkování patří celému týmu Redox Prustel GP za výbornou práci na každém závodě. Stejně tak moc děkuji sponzorům, partnerům a všem lidem, kteří mně pomáhají na závodní cestě. Od zítřka už začínám pracovat na další sezóně a udělám všechno proto, aby byla ještě lepší než ta letošní.“

Čtsa, Martin Jančálek,

 

 

Napsat komentář