Kdo se stane 56. „Atletem roku“?

O nadcházejícím víkendu proběhne v hotelu Ambassador – Zlatá husa na Václavském náměstí slavnostní vyhlášení ankety Českého atletického svazu „Atlet roku“. Kdo se stane králem či královnou uplynulé atletické sezóny se dozvíme v sobotu 10. listopadu na slavnostním galavečeru.

V letošním roce rozhodlo o pořadí 140 hlasujících z řad činovníků, trenérů a zástupců médií. Ti zvolili elitní desítku, ze které se bude rozhodovat o „Atletovi roku“ takto: (v abecedním pořadí): Kateřina Cachová, Anežka Drahotová, Jakub Holuša, Pavel Maslák, Nikola Ogrodníková, Tomáš Staněk, Amálie Švábíková, Jakub Vadlejch, Eva Vrabcová, Simona Vzalová. Vyhlašovat se budou též kategorie objev, junior a trenér roku.

Slavnostní galavečer proběhne v sobotu 10 listopadu v hotelu Ambassador – Zlatá Husa. Večerem bude provázet Aleš Háma. V průběhu programu vystoupí například Lenny, Mirai, Kristina, Olga Lounová, Anna K. a můžeme se těšit i na vystoupení některých z atletů. Přímý přenos na obrazovkách ČT1 odstartuje ve 21:45.

Z historie

Ve své historii prošla anketa Atlet roku v Československu a později v České republice řadou změn týkajících se soutěžních kategorií. Poprvé se u nás nejlepší atlet vyhlašoval v roce 1962, od té doby byla anketa jednou přerušena. Stalos e tak v roce 1969.

Prvních patnáct ročníků zahrnovalo jedinou volbu, a sice nejlepšího atleta republiky. Osmkerát získali toto ocenění muži a sedmkrát ženy. Od roku 1978 se rozlišovala mužská a ženská kategorie. Takový model ankety vydržel deset let. V olympijském roce 1988 přibyla dvě ocenění pro mladé atlety: vyhlášeni byli nejlepší junior a juniorka. V následujících dvou ročnících (1989-90) se spojily obě seniorské kategorie, aby se pak na jediný rok (1991) znovu oddělil mužský vítěz a ženská vítězka.

V letech 1992-1994, kdy vznikala Česká republika a potažmo samostatný Český atletický svaz, se vývoj ankety dostal obloukem na začátek, když bylo voleno pouze jedno jediné jméno. Od roku 1997 se datuje systém, který je praktikován doposud. V Atletovi roku jsou pravidelně vyhlašovány atletické osobnosti uplynulé sezóny ve čtyřech kategoriích: nejlepší atlet, junior, trenér a objev.

Vůbec nejvyšší počet titulů v anketě má na svém kontě loňská vítězka oštěpařka Barbora Špotáková, která jich posbírala již devět. Koulařka Helena Fibingerová a oštěpař Jan Železný mají po sedmi triumfech. Po šesti prvenstvích získali diskaři Ludvík Daněk, Imrich Bugár a běžkyně Jarmila Kratochvílová.

O pozici nejúspěšnějšího trenéra této ankety se s pěti oceněními dělí Dalibor Kupka a Jan Železný. Nejlepší juniorkou byly hned třikrát vyhlášeny výškařka Michaela Hrubá chodkyně Anežka Drahotová.

Vítěze jednotlivých kategorií budeme znát v sobotu 10. listopadu po desáté hodině večerní.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace Čas,

 

Napsat komentář