Honza Černý doma zazářil, ale cíl soutěže neviděl!

Jan Černý s Petrem Černohorským vedli po polovině soutěže Rally Příbram, do cíle ale bohužel nedojeli.

MOGUL Racing Team vyrazil na 39. SVK Rally Příbram dobře připravený a v bojovné náladě. Mechanici týmu Gemini Racing připravili týmový Ford Fiesta R5 na náročnou soutěž a nastavení naladili na dvoudenním testu před samotnou rally. Honza Černý s Petrem Černohorským odstartovali do soutěže se startovním číslem dva na dveřích své Fiesty R5, a stejná příčka byla jejich cílem v konečném bodování mistrovství České republiky v rally. MOGUL Racing Team byl tak až do poslední soutěže sezony ve hře o titul vicemistra, který posádka získala v sezoně 2016. Matematika pro Rally Příbram byla jasná, a to porazit Václava Pecha.

Od počátku soutěže se vše vyvíjelo dobře. Honza Černý se do rychlostních zkoušek na Příbramsku a v okolí Březnice pořádně opřel a po čtyřech rychlostních zkouškách se dvojice Černý – Černohorský objevila na čele výsledkové listiny. Fanoušky kolem tratě, i ty, kteří sledovali rally na internetu, bavil vteřinový souboj, který mezi sebou vedla hned čtveřice jezdců. Nasazené tempo bylo obrovské. Čtveřice nejrychlejších se postupně vzdalovala dalším soupeřům a ve vzduchu visela otázka, kdo první udělá chybu. Po první etapě odevzdávala posádka Jan Černý – Petr Černohorský Ford Fiesta R5 do uzavřeného parkoviště na prvním místě v soutěži.

Hned první rychlostní zkouška II. etapy Rally Příbram ukázala, že Honza Černý vstal pravou nohou. Úvodní test dne vyhrál a zvýšil svůj náskok na 5,1 vteřiny na Pecha. Na další rychlostní zkoušce ale přišla chyba, která Honzu Černého stála celou dosud dobře rozjetou soutěž. Po kontaktu s protikatovací zábranou došlo k poškození zavěšení kola a to na následující rychlostní zkoušce upadlo. To znamenalo stop pro jinak skvěle jedoucí posádku a konec nadějím MOGUL Racing Teamu na zisk titulu vicemistra ČR. Rychlost, kterou ale dvojice Jan Černý – Petr Černohorský ukázala, byla ozdobou Rally Příbram a potěchou tisíců diváků, kteří se tentokrát kolem rychlostních zkoušek sešli.

Jan Černý, jezdec MOGUL Racing Teamu: „V tuhle chvíli jsem jednoznačně zklamaný a smutný. Měli jsme na to soutěž vyhrát, to je bez debaty. Auto i my jsme fungovali dobře a pak přišla chyba. Byla to moje chyba, kterou beru čistě na sebe. Na rychlostní zkoušce na mnoha místech chyběly protikatovací zábrany a já trochu spoléhal, že tady taky nebude. My jsme ale v rozpisu měli vše dobře poznamenáno, že tady v této zatáčce protikatovací zábrana je, a Petr to dobře přečetl. Jednalo se o pravou zatáčku, kam jsem zatočil o trochu dřív a poškodil rameno zavěšení kola. Zkoušku jsme ještě dojeli s minimální ztrátou 12 vteřin a snažil jsem se dojet do servisu. Dost jsem při tom riskoval, auto bylo těžko řiditelné a chovalo se nepředvídatelně. Na další rychlostní zkoušce už ale kolo nevydrželo a upadlo. Zažili jsme si před tím ještě jednu krizovku a jsem rád za to, že jsme zůstali na silnici a netrefili sloup, který byl hodně blízko. Je to zklamání. Měli jsme na dosah úspěch, který bychom na závěr sezony potřebovali, a šanci bojovat o post vicemistra. Je to škoda a já se týmu omlouvám. Současně všem děkuji za podporu a věřím, že ještě bude dost příležitostí k nápravě této chyby. Pozitivní je pro mě fakt, že máme rychlost na to, abychom dokázali vyhrát závod v silné konkurenci. Jelo se opravdu rychle a nikdo ze soupeřů nepolevil. Letos také vzrostla konkurence a uhájit pozici mezi třemi nejlepšími posádkami sezony je pro mě dobrou vizitkou práce celého týmu. Příští sezonu se máme od čeho odrazit a já věřím, že můžeme být ještě rychlejší.“

Autor: Petr Eliáš – PR

https://www.facebook.com/jancernyrally

https://www.youtube.com/user/JanCernyRallyDriver

www.instagram.com/jancernyrally

Více foto na: http://cernyracing.com/media/

 

Napsat komentář