Olympionička Veronika Kozelská Fenclová ohlásila konec kariéry!

Olympionička Veronika Kozelská Fenclová ohlásila konec kariéry a na olympijské hry do Tokia už nepojede.

„Chtěla bych oficiálně oznámit ukončení reprezentační kariéry, a to z rodinných důvodů. Příští rok nejsem schopna z časových důvodů naplánovat smysluplnou sezonu, a tak jsem se rozhodla skončit s vrcholovým jachtingem a uvolnit místo někomu jinému. Chtěla bych poděkovat Českému svazu jachtingu za dlouholetou podporu. Bez této podpory bych nebyla schopna zajíždět dobré výsledky. Moc si toho vážím a děkuji,“ napsala Veronika Kozelská Fenclová v oficiálním dopise pro Výkonný výbor ČSJ.

Veronika Kozelská Fenclová

Ještě letos v létě se pokusila v dánském Aarhusu na mistrovství světa vyjet pro Českou republiku místo ve třídě Laser Radial na olympijských hrách v Tokiu 2020. Kvalifikace jí nakonec těsně unikla. Vzhledem k tomu, že má již dvě děti, je příprava a závodění pro ni velmi komplikované. Její manžel Jakub Kozelský je reprezentačním koučem belgického ženského olympijského týmu ve třídě Laser Radial. „Manžel je úspěšný trenér a tráví spoustu času v zahraničí na tréninku a závodech. A babičky dvě děti nehlídají tak snadno jako jedno. Proto jsem se rozhodla kariéru ukončit a věnovat se dětem. V současné situaci není možné zvládnout oboje dohromady,“ uvedla Veronika.

Veronika Kozelská Fenclová se závodnímu jachtingu věnovala již od 7 let, kdy začala jezdit ve třídě Cadet v klubu Tatran Praha 7. Na mezinárodní úrovni závodila od roku 1998. Nejprve na bývalé olympijské třídě Evropa, na které získala spoustu zkušeností a postupně se propracovala až na 47. místo ve světovém žebříčku. Od roku 2004 závodila ve třídě Laser Radial, která jí od počátku lépe vyhovovala a na ní získala mnoho úspěchů včetně 4. místa z mistrovství světa v Perthu v roce 2011, 9. místa na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 a 5. místa na mistrovství světa ISAF v Santanderu, jímž se kvalifikovala na olympijské hry do Ria 2016, kde skončila dvanáctá. Od roku 1999 byla stabilně členem reprezentačního družstva ČSJ a šestkrát získala ocenění „Jachtař roku“ v letech 2009, 2010, 2011, 2012, 2014 a 2016.

Velký zlom v jejím životě nastal hned po olympiádě v Londýně, kdy se vdala za Jakuba Kozelského, dlouholetého přítele a trenéra, který jí pomohl ke všem úspěchům a s nímž má syna Matyáše a dceru Ester.

Největší úspěchy:

Třída Laser Radial ženy

  1. místo olympijské hry Londýn 2012
  2. místo Olympijské hry Rio 2016
  3. místo Test Event Rio, Brazílie 2015
  4. místo ME Aarhus, Dánsko 2015
  5. místo MS ISAF Santander, Španělsko 2014
  6. místo finále světového poháru, Abu Dhabi 2014
  7. místo ME Split, Chorvatsko 2014
  8. místo ME Split, Chorvatsko 2014
  9. místo MS ISAF Perth, Austrálie 2011
  10. místo ME Helsinky, Finsko 2011

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu

Napsat komentář