Plzeň porazila Spartu 1:0. O výhře rozhodla vlastní branka Radakoviče v závěru zápasu!

Fotbalisté Plzně porazili v 10. kole FORTUNA:LIGY doma vlastním gólem Sparty 1:0, zároveň ukončili neporazitelnost Pražanů v nové sezoně nejvyšší fotbalové soutěže. Obhájci mistrovského titulu tak vystřídali do neúplného kola letenský celek na druhém místě tabulky. Ligovou tabulku vede lepším brankovým skórem Slavia, která má k dobru nedělní ligový zápas ve Vítkovicích proti domácímu ostravskému Baníku.

O výhře domácích rozhodl v 76. minutě Roman Procházka, jehož střelu tečoval do vlastní sítě Uroš Radakovič. V nastaveném čase dostal po zhlédnutí videozáznamu sudím červenou kartu hostující Nicolae Stanciu.

Domácí Viktorka po porážce v minulém kole v Jablonci nastoupila do prestižního zápasu v Doosan Areně proti Spartě s dvěma změnami, do obrany nominoval trenér Pavel Vrba, Lukáše Hejdu a do záložní řady Romana Procházku.

Naopak Sparta vítěznou základní sestavu z 9. kola doma proti Liberci nezměnila, neboť trenér Ščasný svým svěřencům dál věří a předpokládal, že zopakují výborný výkon proti domácímu celku.

Sparta začala utkání dost důrazně, ale první brankovou šanci si vypracovali domácí v osmé minutě, kdy našel Kopic po centru v trestném území Krmenčíka, ale jeho střela skončila vysoko nad břevnem. Poté kopali viktoriáni první rohový kop, který se snažil zúročit po odraženém míči z velkého vápna Hořava, jenže jeho střelu hosté zablokovali. Následně domácí reklamovali po faulu ve vápně na Krmenčíka, ale hlavní rozhodčí usoudil, že domácí hráč faul nafilmoval.

Po několika minutách fauloval sparťanský útočník Tetteh z rohového kopu brankáře Kozáčika, došlo k ostré výměně slov mezi Limberským a ghanským útočníkem, který ho poslal na trávník. Hlavní rozhodčí Julínek oba hráče potrestal žlutou kartou.

Ve 14. minutě byl faulován z rohového kopu před brankou domácích, rukama sparťanský záložník Kaya, obráncem Limberským, to nevydržel Costa a hráče domácího týmu fauloval. Další nebezpečný faul obránce Hubníka ve vápně na pronikajícího Frýdka, ale píšťalka sudího zůstala němá.

Ve 23. minutě po hrubé chybě sparťanské obrany, unikl neatakován Krmenčík, ale jeho snahu skórovat zlikvidoval včasným vyběhnutím brankář Nita. Po dvou minutách vyrazil přímý kop Řezníka z třiceti metrů sparťanský gólman na rohový kop, který ale skončil ze skrumáže za postranní čárou.

V 28. minutě se dostal po centru z levé strany do vyložené gólové šance sparťanský záložník Chipsiu, jenže jeho střela z blízka skončila nad břevnem. Následně mohla Sparta po hezké a důrazné kombinaci skórovat, ale její snaha skončila nakonec na hranici velkého vápna ztrátou míče.

Pak našel Šural po centru z pravé strany, do vápna nabíhajícího Tetteho, který hrál míč rukou. V závěru prvního poločasu se Sparta mohla dostat do vedení po rychlém přenesení hry, ale volný sparťanský kapitán Šural přestřelil z velkého vápna vysoko domácí branku.

Do druhého poločasu nedošlo k žádným změnám v sestavách, hned z první šance se snažil skórovat po úniku Krmenčík, jenže jeho střela proletěla podél branky za čáru. Hra se nepatrně změnila a oba týmy se snažily strhnout vedení na svoji stranu, to mohl využít v 57. minutě sparťan Stanciu, ale jeho střela proletěla těsně kolem pravé tyče.

Následně poslal Stanciu do úniku Tetteha, který se uvolnil podél vyběhnutého Kozáčika, ale jeho snaha skončila vedle tyče. Branku domácích z pětadvaceti metrů těsně minul, další hráč Sparty Kango. Sparta se v dalších minutách víc prosazovala, kdy se dostal do šance po centru z levé strany Costy před brankou Tetteh, jenže nedosáhl hlavou na míč.

V 62. minutě udělala domácí obrana chybu, toho využil opět k úniku útočník Tetteh, ale jeho lobovaný míč přes vyběhnuvšího domácího brankáře skončil vedle tyče.

V 69. minutě vyzkoušel Kanga z dvaceti metrů tvrdou střelou brankáře Kozáčíka, ale jeho snaha skórovat skončila těsně nad břevnem.

V 76. minutě se radovali domácí z vedení po centru Kovaříka do šestnáctky, kde našel Řezník hlavičkou Procházku, jehož střelu ze skrumáže tečoval Radakovič pod břevno do vlastní sítě 1:0.

Sparta se snažila v závěru zápasu aspoň o vyrovnání, což mohl zařídit kapitán Šural, který po úniku přehodil míčem vyběhnutého brankáře Kozáčíka a proletěl nad brankou. Domácí hráči přitvrdili hru, ale hlavní sudí Julínek po průměrném výkonu v průběhu zápasu, nedokázal rozlišit nebezpečný faul od normálního, takže jakýkoliv faul na sparťanského hráče přehlížel.

V nastaveném čase hlavní rozhodčí po přezkoumání videozáznamu, poslal hostujícího Stancia po červené kartě za podražení Limberského předčasně do kabiny.

Západočeši si tak doma připsali pátý vyhraný ligový zápas v novém ročníku.

„Jsem přesvědčen, že to bylo nadprůměrné utkání, které mělo nasazení, kvalitu. Bylo vidět, že se potkala dvě mužstva, která budou chtít hrát o nejvyšší ligové příčky. Přiznám, že jsme na rozdíl od Ligy mistrů byli šťastnější, dali jsme gól těsně před koncem. Sparta přitom měla dvě brankové situace, kdy za stavu bez branek mohla dát gól. Následně měla ještě jednu šanci. Když my jsme v prvním poločase měli dvě situace, kdy jsme mohli dát gól. Byli jsme šťastnější tím, že možná ve stejném počtu šancí jsme byli jednou úspěšní. Je to pro nás cenný výsledek,“ zhodnotil trenér Plzně Pavel Vrba.

Roman Procházka – Lukáš Hejda V. Plzeň:

„Zápas musím rozdělit do několika situací. Plzeň byla v úvodu lepší, byla připravená na náš systém 3-5-2. My jsme reagovali herní změnou v 25. minutě, určitě jsme nebyli pod tlakem. Měli jsme vyloženou gólovou šanci Šuralem. Plzeň hrála nátlakově, z toho měl jeden únik Krmenčík. Pak jsme zápas vyrovnali, potom jsme byli lepší my. Druhý poločas byl o první brance, kdo ji dá, ten rozhodne o výhře. Pak jsme měli dvě šance, hlavně Tettehova byla stoprocentní. Věděl jsem, že jsme zahodili dvě šance a že nás to může mrzet. Dnes jsme nebyli efektivní, ale propadli jsme z produktivity. Plzeň jde opět v tabulce před nás, přesto si myslím, že se vůbec nemáme za co stydět. Sehráli jsme velice vyrovnaný zápas. Stanciu je pro nás klíčový hráč. Mě to mrzí víc než porážka, porážka by stejně jednou přišla, neměl se nechat vyloučit,“ řekl po zápase Zdeněk Ščasný trenér Sparty.

Josef Šural kapitán Sparty:

FC Viktoria Plzeň – AC Sparta Praha 1:0 (0:0)

Branka: 76. vlastní Radakovič. Rozhodčí: Julínek – Podaný, Kubr. ŽK:  Limberský, Hrošovský, Petržela – Tetteh, Šural, Kanga, Kaya, Vácha, Costa. ČK: 90.+9 Stanciu (Sp.). Diváci: 11.489 (vyprodáno).

Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Hubník, Limberský – Procházka (90. Pernica), Hrošovský – Kopic (54. Petržela), Hořava, Kovařík – Krmenčík (86. Řezníček). Trenér: Vrba.

Sparta: Nita – Radakovič, Kaya (89. Mebrahtu), Costa – Chipciu, Stanciu, Kanga, Frýdek (58. Vácha), Plavšič (84. Pulkrab) – Šural, Tetteh. Trenér: Ščasný.

Čtsa, audio, foto: www.fcviktoria.xcz

 

 

 

Napsat komentář