Sparta porazila Liberec a vede ligu!

Fotbalisté pražské Sparty porazili po výborném výkonu v devátém kole FORTUNA:LIGY Liberec 4:1. Letenští tak zůstali jediným neporaženým týmem nejvyšší fotbalové soutěže, zároveň se posunuli v ligovém kole s 23. body do čela ligové tabulky. Bodově je může předběhnout v neděli Slavia po výhře nad Bohemians, v pondělí v Jablonci plzeňská Viktoria.

Sparta nastoupila do zápasu proti Severočechům ve stejné vítězné sestavě z minulého kola na ostravském Baníku akorát s jedinou změnou, do zápasu nastoupil po vypršení karetního trestu Kanga.

Naopak v mužstvu hostí pod vedením nového slovenského trenéra Hornyáka došlo k několika změnám, zejména v rozestavení s třemi středními obránci, na post stopera nominoval obránce Kerbra, do záložní řady Hybše, který se vrátil do sestavy po dlouhodobém zranění. Vzájemná zápasová bilance s letenským týmem je velice špatná, neboť si připsali další sedmou porážku.

Sparťané rozhodli o zasloužené výhře v průběhu prvního poločasu třemi góly, kdy se trefil Nicolae Stanciu a dvakrát Benjamin Tetteh. Od 55. minuty dohrávali liberečtí bez vyloučeného Damira Vukliševiče, přesto v oslabení dokázali v 89. minutě snížit po úspěšném přímém kopu Romana Potočného. Po minutě hry se podruhé trefil Stanciu.

Domácí začali utkání důrazně a již v úvodu třikrát zahrozili, nejprve střelou Martina Frýdka z velkého vápna, následně se snažil Josef Šural probít mezi dvěma obránci, ale obránci jeho snahu zlikvidovali. Třetí pokus Stancia o vedení skončil nad brankou soupeře.

Ve 14. minutě se uvolnil přes obránce Benjamin Tettech, ale míč mu odskočil z malého vápna za postranní čáru. Ale, o tři minuta později se poprvé radovali domácí, kdy se Stanciu po rychle rozehraném rohu uvolnil mezi dvěma obránci a umístněnou střelou k zadní levé tyči prostřelil brankáře hostí 1:0.

Domácí dostali svého soupeře v dalších minutách pod neustálý tlak, takže snaha hostí o vyrovnání končila převážně, ztrátou míče na polovině hřiště, nebo nepřesnou střelou z velkého vápna.

V 27. minutě se sparťané radovali podruhé po hezké kombinační akci, našel Stanciu přihrávkou z levé strany ve vápně Frýdka, jehož centr z malého vápna poslal ze skluzu do sítě Tetteha 2:0.

Po sedmi minutách se uvolnil ghanský útočník přes obránce Kerbra a přesně umístněnou a nechytatelnou střelou pod břevno podruhé skóroval 3:0.

V závěru prvního poločasu aktivita domácího celku nepatrně odpadla, toho využili hosté, jenže Kačarabovu hlavičku z rohového kopu k tyči, perfektním zákrokem vychytal brankář Nita.

Do druhého poločasu došlo ze strany hostí ke střídání, místo Kačaraby přišel do hry k posílení útočné fáze Mashikeho Sukisu a Liberec se začal víc aktivně prosazovat, tím si vypracoval několik brankových příležitostí, které sparťané bez problémů odvrátili. Jenže jejich snahu o snížení, přerušil v 55. minutě Vukliševič, který fauloval ve výskoku loktem Tetteha. To ale přehlédl hlavní rozhodčí Ardeleánu, ale po upozornění a následném zhlédnutí videozáznamu dostal hostující hráč červenou kartu. Přestože byl Liberec oslaben, tak se dál snažil vsítit aspoň gól.

Sparta, ale kontrolovala hru, takže soupeře do žádných šancí nepustila, přesto se Slovanu podařilo v 89. minutě skórovat, kdy Potočného střela z přímého kopu k tyči skončila v síti 3:1. Domácí ale odpověděli po dvou minutách po hezké akci, kdy se přesně trefil Stanciu z pětadvaceti metrů do branky.

„První poločas byl výborný, takže snese herní měřítka. Nepatrně to zkazil druhý, protože jsme se nikam nechtěli hnát. Přesto jsme si několik šancí vytvořili. Rozestavení 3-5-2 trénovali od začátku týdne. Jenže jsme netušili, že Liberec změní systém. Chtěli jsme to nakonec zachovat, abychom měli v zápase dva útočníky a tím eliminovali jejich převahu ve středu hřiště. Ještě se dohrávají zápasy kola, ale v kabině padlo, že máme šanci na první místo. Nebyla to moje motivace, Šural a další se zmínili. Spíš než první místo je důležité, že jsme plně bodovali. Zároveň jsme potvrdili vítězství z Baníku, které bylo nesmírně cenné,“ řekl na tiskové konferenci Zdeněk Ščasný trenér Sparty.

„V prvním poločase jsme inkasovali po našich zbytečných taktických chybách, tím jsme dostali brzo góly. Prohrávali jsme 0:3, protože s mužstvem jako Sparta se hraje těžko. Počítali jsme s tím, že udržíme co nejdéle stav 0:0 a budeme těžit z rychlých brejků, což se nám moc nepodařiol. Hlavně zezadu jsme dělali chyby v rozehrávce, hlavně Kačaraba. Víc jsem čekal od Aaronse. Mrzí mě zbytečné vyloučení Vukliševiče, mužstvo se nevzdalo, ale ukázalo herní charakter. Je mi líto, že jsme inkasovali čtvrtý gól. Velice krutý je výsledek, ale po hrubých chybách nás Sparta potrestala. Naše rozestavení bylo trochu vynucené, přesto si myslím, že záměr 3-4-3 nebyl špatný, věděli jsme, že Sparta hraje systém 4-4-2, takže jsme je chtěli překvapit. Nesmíme si dovolit takové hrubé chyby, není možné, že ligový hráč pětkrát za sebou nahraje míč soupeři. Hlavně legionáři musí přidat, musí být rozhodně kvalitnější než domácí hráči,“ zhodnotil zápas Zsolt Hornyák(trenér Liberce.

AC Sparta Praha – FC Slovan Liberec 4:1 (3:0)

Branky: 17. a 90. Stanciu, 27. a 34. Tetteh – 89. Potočný. Rozhodčí: Ardeleanu – Myška, Caletka. ŽK: Radakovič – Potočný, Breite, Koscelník. ČK: 55. Vukliševič (Lib.). Diváci: 11 867.

Sparta: Nita – Chipciu, Radakovič, Kaya, Costa – Stanciu, Frýdek, Kanga (68. Sáček), Plavšič (58. Čivič) – Tetteh (75. Mebrahtu), Šural. Trenér: Ščasný.

Liberec: Hladký – Vukliševič, Kerbr, Kačaraba (46. Mashike Sukisa) – Mikula, Breite, Ševčík, Hybš – Aarons (61. Koscelník), Oršula (78. Malinský), Potočný. Trenér: Hornyák.

Čtsa, audio, foto: www.fcslovanliberec.cz

 

 

 

Napsat komentář