Evropské zlato nám chybí a chceme ho, hlásí obránce Hakl!

Praha – Na světovém šampionátu v Tunisku, který česká reprezentace v malém fotbale vyhrála, dirigoval pražský zadák František Hakl takzvanou brněnskou pětku. Stejnou roli patrně dostane také na mistrovství Evropy v Ukrajině, do kterého český celek vstoupí v neděli ve čtyři hodiny odpoledne utkáním s Tureckem.

Zase dostanete na starosti moravskou sestavu s Patrikem Levčíkem, Janem Koudelkou a Ondřejem Paděrou?

Vůbec nevím, jak jsou pětky rozhozené, to se dozvíme až z tréninků na Ukrajině, ale když budu hrát v brněnské pětce, jak jí říkáme, vadit mi to určitě nebude. Na kluky jsem zvyklý a hrozně se na ně těším. Nějaký pátek spolu hrajeme, jsme sehraní, nemusíme se poznávat, víme, co od každého můžeme čekat. Jestli naopak nastoupím v pražské pětce, zahraju si s klukama ze Superligy, nedělá mi to taky žádný problém. Pro mě je důležité, abych hrál, snad se na mě bude stavět. (úsměv)

Dá se zvyknout na trochu odlišnou „moravskou“ náturu?

Vždycky se na kluky hrozně těším, i když to jsou takoví blázni z Brna. Když přijedou Brňáci, je to pro mě Asie, ale je fantastické se s nimi sejít, dát si pivečko a zase pracovat na dalším úspěchu.

Na mistrovství Evropy jedete jako úřadující mistři světa, ale evropský titul vám loni v Brně unikl. Jedete pro něj?

Určitě nemůžeme jet na Ukrajinu s tím, že nechceme vyhrát, když jsem ovládli mistrovství světa, ale bude to hrozně těžké. Mančafty se rok od roku zlepšují, chtějí se na nás vytáhnout, jdeme do turnaje z pozice favorita, nechceme se toho bát a toužíme vyhrát zlaté medaile. To je jediné, co nám chybí, zvítězili jsme v anketě Sportovec roku, na mistrovství světa, schází nám jen titul z mistrovství Evropy.

Může pro vás být pozice největšího favorita svazující?

Máme v týmu pár nováčků, ale většinou jádro zůstává stejné. Nejede čtyři nebo pět lidí, na kterých jsme hru stavěli, tým se však dobře doplnil a v tom nebude problém, abychom do finále došli. Nikdo se toho nebojí, určitě jdeme za jedním cílem, což je vítězství. Nebudeme se koukat okolo, jestli tam je Ázerbájdžán nebo našláplí Rumuni, chceme porazit každého, kdo tam bude.

Mužstvo doplnili čtyři nováčci, mezi nimi pražští útočníci s prvoligovými zkušenostmi Pavel Šultes a Jiří Sodoma. V čem budou týmu prospěšní?

Šulty je ostřílený fotbalista jak první ligou, tak zahraničními zkušenostmi, ten se z toho nepodělá. Jirka Sodoma má taky odehráno v první, druhé i třetí lize, hlavně taky zapadl do party, bude to samé jako Šulty. Věřím, že nám hrozně moc pomůžu jak v zápasech, tak v kabině, abychom tam udělali správnou atmosféru, kterou jsme vždycky měli a na které stavíme.

V základní skupině narazíte na Turecko, Srbsko, Ázerbájdžán a Maďarsko. Kdo bude nejtěžší soupeř?

Řešili jsme to s klukama i vedením týmu, ale nemůžeme říct před šampionátem, kdo je silný. Budou určitě všichni, což uvidíme až na turnaji, s čím tam kdo přijede, každý rok to může být jiné. Maďaři jsou rok od roku lepší, Turci se na Evropě moc neukázali v dobrém slova smyslu, ale můžou posílit a přijet úplně s něčím jiným. Až na Ukrajinu přijedeme, budeme chytřejší a snad to vyjde. Potřebujeme i štěstí, které jsme měli na mistrovství světa a loňském mistrovství Evropy, kdyby i teď stálo při nás, bude to dobré.

Budete mít na Ukrajině podporu z rodiny?

Přiletí za mnou přítelkyně a ta pro mě bude velká podporu. Jsem hrozně rád, že dorazí, protože na mistrovství světa nebyla.

České zápasy ve skupině D:

  1. 8., 16.00: ČR – Turecko
  2. 8., 19.55: ČR – Ázerbájdžán
  3. 8., 20.30: ČR – Srbsko
  4. 8., 19.55: ČR – Maďarsko

Všechny zápasy živě na ČT sport.

Jaroslav Kára tiskový mluvčí,

Napsat komentář