Na Ukrajinu míří čtyři nováčci. Český tým se chystá na „blázny“

Praha – Čtyři nováčky vybrali tvůrci českého národního týmu v malém fotbale na mistrovství Evropy, které od 12. do 18. srpna hostí ukrajinský Kyjev. Úřadující mistři světa z České republiky míří na evropský šampionát v roli obhájců stříbrných medailí, když loni v Brně podlehli až ve finále Rusku 1:2 na penalty.

V patnáctičlenné nominaci jsou čtyři nováčci na evropském šampionátu, pražská dvojice Pavel Šultes, Jiří Sodoma, mostecký Vít Popelka a brněnský David Presl. „Především na prvních dvou chceme i stavět, jsou to stěžejní kameny týmu,“ přiblížil generální manažer české reprezentace Luděk Zelenka.

V jeho plánech figuroval i zkušený futsalový reprezentant Michal Belej, nakonec se však v národním dresu neobjeví. „Věděli jsme, že čtyři mistři světa z pracovních či rodinných důvodů nemůžou, proto jsme chtěli nějakou pecku, která tým oživí, ale jednání nedopadla. Od Michala Beleje jsme necítili aktivitu, jakou si nominace do celku mistrů světa zaslouží. Zjevně pro něj nebyla účast na mistrovství Evropy priorita, zatímco pro nás je priorita, aby každý hráč, který na šampionát pojede, měl naše velké srdce,“ vysvětlil manažer.

Na Ukrajinu tak zamíří hráči prověření především Superligou malého fotbalu. „Viděli jsme hromadu zápasů, takže výběr nebyl tak složitý, s hráči jsme pravidelně jednali. Širší dvacítku jsme vystřihli hned, nejhorší bylo uvažování, koho necháme za branami. Rozhodovali jsme se u dvou, tří jmen, nakonec jsme vzali nováčky Popelku či Presla a staronové kluky v reprezentaci Demetera s Göthem na úkor Berana, Hanče z Pardubic nebo Slunéčka z Prahy. Jsou to kluci, kteří si nominaci možná taky zaslouží, velký rozdíl mezi hráči nebyl, ale museli jsme se rozhodnout a vzali jsme sestavu, ve které vidíme i potenciál do budoucna. Jedou mladí kluci, kteří nám nejspíš pomůžou nejen na tomto mistrovství Evropy,“ objasnil Zelenka.

V základní skupině se vicemistři Evropy utkají s Ázerbájdžánem, Maďarskem, Srbskem a Tureckem. „Ázerbájdžán je velká neznámá a bude to velká kvalita podle toho, jaký udělal progres a jaké hráče vybral. Sháníme si informace a Ázerbájdžán si za základní úkol dal postup. Máme takovou skupinu bláznů, takže největší vítězství bude udržet chladnou hlavu a rozvahu. Chceme postoupit ze skupiny,“ vyhlásil Zelenka prvotní krok.

Česká nominace na mistrovství Evropy:

Brankáři: Jaroslav Bellada (Praha), Ondřej Bíro (Most)

Hráči do pole: František Hakl, Jiří Sodoma, Pavel Šultes, Stanislav Mařík (všichni Praha), Tomáš Režný, Jakub Polák, Vít Popelka (všichni Most), Patrik Levčík, David Presl (oba Brno), Ondřej Paděra, Jan Koudelka (oba Blanensko), Jakub Göth, Robin Demeter (oba Jihlava)

Náhradníci:

Petr Víšek (Praha) – Lukáš Hanč, Jiří Beran (oba Pardubice), Jakub Slunéčko (Praha), Jan Tögel (Olomouc).

Jaroslav Kára, tiskový mluvčí,

Napsat komentář