Byla schválena nominace na ME!

Předsednictvo Českého atletického svazu schválilo nominaci českého týmu pro mistrovství Evropy v Berlíně. Do německé metropole by mělo odcestovat devětačtyřicet českých atletů.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mužskou část reprezentace tvoří 25 mužů. Mezi největší medailové naděje by měl patřit koulař Tomáš Staněk, jenž si o víkendovém MČR vylepšil své sezónní maximum na 21.52, s čímž figuruje na třetím místě letošních evropských tabulek za Polákem Michalem Haratykem a ruským nezávislým závodníkem Alexandrem Lesnoyem.

Hned trojnásobné zastoupení budeme mít v soutěži oštěpařů. V této neskutečně nabité disciplíně bude hlavním českým želízkem v ohni stříbrný z MS v Londýně Jakub Vadlejch, který je v současných evropských statistikách pátý za silným německým triem a estonským objevem Magnusem Kirtem. Na poslední chvíli si vybojoval nominaci bronzový ze světového šampionátu Petr Frydrych. Třetím do party je někdejší mistr světa a obhájce stříbra z předešlého ME v Amsterdamu Vítězslav Veselý.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vysoko může pomýšlet také dálkař Radek Juška. Jeho turnovský výkon 827 centimetrů ho pasuje do role jednoho z papírových favoritů. Podobně na tom je také mílař Jakub Holuša. Ten vylepšil v Monaku hodnotu vlastního národního rekordu v běhu na 1500 metrů na 3:32.49 a v Evropě jsou letos rychlejší pouze bratři Ingebrigtsenové a Brit Chris O´Hare.

Stříbrnou medaili v závodě na 400 metrů bude obhajovat Pavel Maslák. Společně s ním zakleknou na hladké čtvrtce do bloků ještě Patrik Šorm a Michal Desenský.

Tři české reprezentanty uvidíme též na stejné distanci s překážkami, kde budou usilovat o co nejlepší výsledek Michal Brož, Vít Müller a Martin Tuček. V nejkratším sprintu na 100 metrů uvidíme čerstvého českého rekordmana Zdeňka Stromšíka a Dominika Záleského. Na osmistovce změří síly s kontinentální elitou Filip Šnejdr a Lukáš Hodboď. Desetibojařské klání se neobejde bez dvojice Jan Doležal a Marek Lukáš. V tyčkařském sektoru se představí Jan Kudlička a do chodeckého závodu na 50 kilometrů odstartuje Lukáš Gdula. Dvoustovku v rámci mistrovství Evropy si zaběhne Jan Jirka.

Štafetové sestavy pak doplňují Jan Veleba, Jiří Kubeš, Jan Tesař a Roman Flaška.

Na letošní evropský šampionát odjede čtyřiadvacet zástupkyň něžného pohlaví. Zraky českého atletického fanouška se budou jistě upírat do oštěpařského sektoru, kde se můžeme těšit na Nikolu Ogrodníkovou. Svěřenkyně trenéra Rudolfa Černého se nachází v životní formě. Letos se jí už třikrát podařilo překonat pětašedesátimetrovou hranici a pravidelně se umisťuje na předních příčkách při mítincích Diamantové ligy. V Lausanne dokonce závod tohoto prestižního atletického seriálu vyhrála. Druhou českou oštěpařkou v soutěži bude Irena Šedivá.

Mezi TOP 5 v letošních evropských tabulkách na čtvrtce překážek patří Zuzana Hejnová, která by si v Berlíně ráda vylepšila sezónní výkon 55.16 a jako vždy má jen ty nejvyšší ambice. Ty může mít oprávněně také chodkyně Anežka Drahotová, která patří časem 1:28.40 mezi hlavní kandidátky na cenný kov v závodě na 20 kilometrů.

V elitní desítce evropských tabulek je také sedmibojařka Kateřina Cachová. Svěřenkyně trenérky Blažkové obhajuje šesté místo z ME v Amsterdamu. Běžkyně Eva Vrabcová obsadila v amsterdamském půlmaratonském závodě osmé místo a nyní ji čeká v Berlíně dvojnásobná porce kilometrů.

Silné trojčlenné zastoupení budeme mít v závodě na 1500 metrů, kde poběží Simona Vrzalová, Diana Mezuliáníková a Kristiina Mäki. Stejný počet českých závodnic se představí i na hladké čtvrtce. Cenné zkušenosti budou sbírat Lada Vondrová, Alena Symerská a Zdeňka Seidlová.

Poprvé si společně na velké mezinárodní akci mezi dospělými zaskáčou výškařky Michaela Hrubá a Lada Pejchalová. V tyčkařském sektoru uvidíme čerstvou juniorskou mistryni světa Amálii Švábíkovou.

Na stovce nás bude reprezentovat Klára Seidlová. Na dvojnásobné trati bude hájit české barvy Marcela Pírková. Závod na 3000 metrů překážek poběží Lucie Sekanová. Vrhačskou sestavu doplňují osmá kladivářka z MS v Londýně Kateřina Šafránková, diskařka Eliška Staňková a koulařka Markéta Červenková.

Výčet je pak třeba doplnit o členky sprinterské štafety Lucii Domskou, Janu Slaninovou a Barboru Dvořákovou.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

www.atletika.cz  Foto: www.sportovnizurnal.cz

 

Napsat komentář