Čeští sdruženáři v přípravě – nový reprezentační trenér, Pažout se zlomenou klíční kostí a pilou pořezaný Portyk!

PRAHA, 27. června 2018) – S několika významnými změnami, ale také s pořádným kopcem smůly vstoupili do letní přípravy na nadcházející sezonu čeští reprezentanti v severské kombinaci. Novým trenérem seniorského družstva se stal Marek Šablatura a realizační tým navíc posílil o lékařku, mentálního kouče I biomechaničku. Špatné zprávy se týkají série zranění závodníků – komplikovanou zlomeninou klíční kosti Ondřeje Pažouta po pádu z kola počínaje a pořezáním motorovou pilou Tomáše Portyka konče.

Krátce po skončení uplynulé zimní sezony rozhodl výkonný výbor úseku o výměně trenérů. Seniorů se ujal dosavadní úspěšný kouč juniorů Marek Šablatura, zatímco dosavadní trenér Vladimír Šmíd se stal jeho asistentem.

„Považujeme to za logický proces. Výsledky našich sdruženářů v uplynulé sezoně zůstaly poněkud za očekáváním. Navíc velice kvalitní juniorská reprezentace už dorostla do seniorského věku, a tak jsme dali důvěru trenérovi, který Portyka s Pažoutem dovedl až k titulu juniorských šampionů a Vytrvala, Daňka i Zemka na mistrovství světa k medailím. V průběhu minulých tří let spolu oba trenéři úzce spolupracovali a chtěli i dál společně pokračovat,“ komentuje příčiny trenérské rošády Tomáš Slavík, sportovní ředitel Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR.

Vzhledem k častým zdravotním problémům, které reprezentanty v minulých letech provázely, došlo k posílení lékařské péče i psychologické podpory zkušenými odborníky. Členy realizačního týmu se stali lékařka MUDr. Denisa Endrychová, mentální kouč Miroslav Nečas a biomechanička Jana Veselá. Uvolněnou pozici hlavního trenéra v českém juniorském výběru převzal Martin Zeman, který letos ukončil aktivní kariéru.

V Seefeldu poznávají dějiště mistrovství světa

Čeští sdruženáři už mají za sebou od začátku května kondiční soustředění v Liberci a Harrachově, stejně jako skokanskou přípravou v Breitenbergu, Eisenerzu a na Ještědu. V současné době pobývají na šestnáctidenním kempu v Seefeldu, který bude dějištěm světového šampionátu klasiků v příštím roce.

„Na úvod nás čekají tři skokanské dny ve Stammsu, poté bude následovat běžecký trénink a na závěr půjdeme opět na můstek. Samozřejmě se chceme pořádně seznámit s prostředím, kde se bude mistrovství světa konat, ale trochu nás zaskočilo, že běžecké tratě v Seefeldu jsou momentálně misty rozkopané, neboť areál se už připravuje na šampionát. Naštěstí zde existuje dost jiných náhradních variant,“ říká Marek Šablatura.

Plný ranec smůly

Rozkopané asfaltové cesty však zdaleka nejsou hlavním problémem, který musí trenér řešit. Od začátku přípravy jako by se na jeho svěřence nalepila nehorázná smůla. Před měsícem upadl při jízdě na kole letošní juniorský mistr světa Ondřej Pažout tak nešťastně, že si přivodil komplikovanou zlomeninu klíční kosti a 1. června podstoupil operaci. Tomáš Portyk, česká sdruženářská jednička posledních let, se doma při manipulaci s motorovou pilou řízl do nohy – rána byla sice hluboká, ale svaly či vazy nepoškodila. Lukáš Daněk si pro změnu bolestivě natáhl stehenní sval a jediný junior v družstvu David Zemek má potíže s kolenem.

„Začátek přípravy tak nevyšel úplně podle mých představ. Naplno celou dobu trénují pouze Mirek Dvořák a Honza Vytrval. Ondrovi Pažoutovi budou vytahovat dráty 10. července a poté by měl zahájit alternativní léčbu a rehabilitaci. Zajistíme mu trénink ve vysokohorském prostředí v Livignu, aby postupně dorovnal manko. Poté, co Tomáši Portykovi rána strostla, začalo ho zlobit koleno. Absolvoval magnetickou rezonanci a snad bude noha v pořádku. Jen doufám, že už se další zdravotní problémy nevyskytnou a že v přípravě všechno doženeme,“ přeje si Marek Šablatura.

Po návratu ze Seefeldu čeká reprezentanty dovolená. Další sraz mají na programu 16. července a o dva dny později odcestují na můstky do Oberstdorfu. Poté vyrazí za přípravou do Oberhofu, kde si vyzkoušejí i zdejší vyhlášený běžecký tunel.

Složení reprezentačních sdruženářských týmů ČR pro sezonu 2018-2019

Senioři (trenér Marek Šablatura): Lukáš Daněk, Miroslav Dvořák, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk, Jan Vytrval, David Zemek (všichni Dukla Liberec)

Junioři (trenér Martin Zeman): Matěj Čejchan (LSK Lomnice nad Popelkou), Lukáš Kohlberger (JKL Desná), Ondřej Salaba (Ski klub Harrachov), Petr Šablatura (Jiskra Harrachov)

Ženy (trenér Patrik Chlum): Jana Mrákotová (JKL Desná), Simona Weinlichová (Ještěd Liberec)

Vladimír Zemánek, tiskový mluvčí,

Napsat komentář