Austrálie uštědřila fotbalistům vysokou porážku!

Čeští fotbalisté v přípravném utkání v Rakousku podlehli účastníkovi nadcházejícího mistrovství světa z Austrálie vysoko 0:4. Utkání rozhodl soupeř třemi trefami po poločasové přestávce, z nichž jedna byla vlastním gólem Jugase.

Australský účastník blížícího se mistrovství světa byl přesnější v kombinaci, navíc mu pomohli chybující čeští stopeři Tomáš Kalas a Jakub Jugas, který si dal i vlastní branku. Dvakrát se prosadil Mathew Leckie. Trefil se také Andrew Nabbout. Austrálie vyhrála nad ČR či Československem poprvé v historii a poprvé od září 2016 uspěla mimo domácí hřiště.

Šanci na nápravu budou mít Češi ve středu. Opět v Rakousku sehrají zápas s Nigérií, pro kterou to bude generálka na MS, zatímco pro český tým poslední příprava před podzimní Ligou národů.

Češi nastoupili v ofenzivní sestavě s cílem vysoko napadat australskou rozehrávku, ale svěřenci nizozemského kouče Berta van Marwijka velmi dobře kombinovali a často z presinku utekli. Zejména po své levé straně několikrát nebezpečně zaútočili, jenže česká obrana v čele se stoperem Kalasem byla připravená.

Na druhé straně byl hodně aktivní nejlepší hráč domácí ligy Kopic, který často z levé strany sbíhal až na hrot na pasy za obranu. Po jednom z nich se dostával do šance, ale stoper Sainsbury ho stačil zablokovat. V další šanci Kopic neprostřelil vybíhajícího brankáře Ryana.

Ve 21. minutě Hušbauer vracel míč před branku, dostal se až k Barákovi, ten však z úhlu přestřelil. Naopak ve 32. minutě vyšla Austrálii skvělá kombinační akce. Risdonův přetažený centr vrátil do malého vápna Kruse a před Leckiem už byla odkrytá branka. Brankář Koubek neměl šanci gólu zabránit.

Češi se snažili s výsledkem něco udělat, ale těžko se dostávali do šancí. Nepomohlo ani poločasové přesunutí Schicka na hrot místo Krmenčíka, protože většina akcí končila už v předfinální fázi.

Naopak v 54. minutě stoper Jugas hlavičkoval jen k rozběhnutému Nabboutovi a útočník japonské Urawy nabídkou nepohrdl. Po zemi propálil Koubka podruhé. V 72. minutě Kalas riskantní rozehrávkou založil brejk soupeře, na jehož konci Leckie zasekl Jugasovi a střelou skrz jeho nohy zamířil přesně k bližší tyči. Koubek si na míč sáhl, v cestě do branky mu však nezabránil.

A smolný den české obrany dokonal Jugas vlastním gólem, když za Koubkova záda tečoval střílený centr. Alespoň čestný zásah mohli zaznamenat Novák či Sýkora, v šancích ale neuspěli.

Tomáš Koubek, Vladimír Darida, Jan Kopic, trenér Karel Jarolím po utkání:

ČR – Austrálie 0:4 (0:1)

Branky: 32. a 72. Leckie, 54. Nabbout, 80. vlastní Jugas. Rozhodčí: Harkam – Witschnigg, Steinacher (vši.Rak.). ŽK: Jankto (ČR). Diváci: 665.

ČR: Koubek – Bořil, Kalas, Jugas, Novák – Darida, Barák (57. Sýkora), Hušbauer – Schick (75. Šural), Krmenčík (46. Jankto), Kopic (81. Hořava). Trenér: Jarolím.

Austrálie: Ryan – Risdon (76. Degenek), Milligan, Sainsbury, Behich – Luongo, Rogic (66. Irvine), Mooy – Leckie (84. Arzani), Nabbout (61. Maclaren), Kruse (73. Petratos). Trenér: Van Marwijk.

Čtsa, zdroj: www.fotbal.cz

Pavel Pillár, tiskový mluvčí fotbalové reprezentace ČR,

(FAČR/Štěpán Černý).

 

 

Napsat komentář