Jihlava vyhrála 3:1 v Liberci v boji o záchranu!

Fotbalisté Jihlavy překvapili a po dobrém výkonu ve 27. ligovém kole vyhráli v Liberci 3:1. Vysočina tak zvítězila po šesti zápasech a zároveň zvýšila svůj náskok před sestupovými místy na tři body. Slovan vedl v závěru prvního poločasu gólem Matěje Pulkraba, ale po přestávce dokázali hráči Vysočiny otočit stav dvěma góly Pavla Dvořáka, pojistku na výhru zařídil David Ikaunieks. Naopak Liberec pět kol po sobě nezvítězil, počtvrté prohrál, z šestého místa v tabulce se mu vzdalují evropské pohárové příčky.

V základní liberecké sestavě se překvapivě objevil záložník Pilař, který nastoupil od začátku utkání po roce. Do domácí sestavy se vrátil po karetním trestu za vyloučení nejlepší střelec Pulkrab.

Severočeši byli v prvním poločase aktivnější, přesto se do gólových šancí, stejně jako jihlavští nedostávali. Do první šance se dostal domácí Folprecht, ale jeho hlavička z dobré střelecké pozice skončila nad brankou.

Minutu před přestávkou se domácí ujali vedení, kdy Folprechtův rohový kop prodloužil hlavou k tyči Karafiát a Pulkrab umístněnou hlavičkou, zblízka nezaváhal 1:0. Zároveň si připsal devátý gól v ligové sezoně.

Jihlava po přestávce přidala na důrazu, zpřesnila přihrávku a několikrát zahrozila, nejprve v 48. minutě domácí gólman Hladký vytáhl hlavičku Štěpánka. Následně si poradil s vyloženou šancí Fulneka. V 58. minutě, ale po neustálém tlaku Vysočina vyrovnala, když se po centru z levé strany, hlavou trefil pod břevno Dvořák 1:1.

V 72. minutě hosté otočili gólový stav, domácí brankář Hladký vyrazil hezkým zákrokem Ikaunieksovu střelu, ale na Dvořákovu dorážku už nedosáhl 1:2.

Slovan byl po inkasovaném gólu bezradný a deset minut před koncem zápasu inkasoval potřetí. Ikaunieks tvrdou přízemní střelou z hranice velkého vápna prostřelil brankáře Hladkého 1:3. Jihlava svým dobrým výkonem opět potvrdila, že na Liberec umí a zároveň se Severočechy bodovala posedmé za posledních osm utkání nejvyšší fotbalové soutěže.

„Byly to dva rozdílné poločasy. V tom prvním za mě slušný, dali jsme gól, dostávali se do šancí, měli zápas pod kontrolou. Poté ve druhém nastal nějaký kolaps našich nejzkušenějších hráčů a to z té lavičky nejde úplně změnit. Hráči si musí takovéhle vedení pohlídat, je to škoda, protože jsme dneska měli zvítězit. Dostat doma tři góly není dobré. Mnoho nevynucených chyb, soupeř byl nebezpečný a trestal nás,“ řekl po zápase zklamaně David Holoubek, trenér Liberce.

„Mezi oběma poločasy byl v kvalitě naší hry velký rozdíl. Chystali jsme se na hru Liberce, chtěli jsme zachytávat jeho kombinaci v nebezpečných prostorech a poté vyrážet do protiútoků. V úvodním dějství jsme nehráli špatně v obranné činnosti, ale byli jsme ustrašení v útoku a při zisku míče jsme nebyli přesní v přechodové fázi, chyběla aktivita při nábězích. O přestávce jsme si vytkli bránění při rohovém kopu, při němž jsme inkasovali branku, takže jsme si řekli, že pokud chceme hrát o záchranu a uspět, tak musíme být mnohem aktivnější v ofenzívě a parametry naší hry v útoku musí vypadat úplně jinak. Myslím si, že jsme to ve druhém poločasu potvrdili. Těžili jsme právě ze zisků míčů, o čemž svědčily dvě nevyužité šance, do kterých jsme se dostali před vyrovnáním. Naše šance naštěstí přicházely v dalších minutách a výše brankového skóre, mohla nakonec být, více v náš prospěch. Sehráli jsme výborný poločas, před mužstvem musím smeknout pomyslný klobouk, že dokázal výsledek otočit. Všichni víme, že záchranářský boj je strašně těžký, dnes jsme vybojovali nesmírně důležité tři body,“ řekl spokojeně po zápase jihlavský trenér Martin Svědík.

FC Slovan Liberec – FC Vysočina Jihlava 1:3 (1:0)

Branky: 44. Pulkrab – 58. a 72. Dvořák, 80. Ikaunieks. Rozhodčí: Houdek – Boček, Koval. ŽK: Potočný, Wiesner, Kerbr – Mara. Diváci: 3 902.

Liberec: Hladký – Coufal, Mikula, Karafiát, Kerbr – Wiesner, Folprecht, Breite (79. Bosančič), Pilař (79. Bartl) – Pulkrab, Potočný (66. Oscar). Trenér: Holoubek.

Jihlava: Rakovan – Vaculík, Buchta, Štěpánek, Schumacher – Mara – Fulnek (85. Keresteš), Urblík (79. Ljovin), Dvořák, Zoubele (73. Popovič) – Ikaunieks. Trenér: Svědík.

Čtsa, kc, zdroj, foto: www.fcvysocina.cz

Napsat komentář