Mistrovský půlmaraton podesáté v Pardubicích!

O nadcházejícím víkendu proběhne mistrovství České republiky v půlmaratonu, které budou již podesáté hostit Pardubice. Ve startovní listině nechybí ani obhájci loňských prvenství Vít Pavlišta a Petra Kamínková.

V mistrovském závodě mužů by měl být hlavním favoritem liberecký Vít Pavlišta. Ten patří z historického hlediska k nejúspěšnějším běžcům v rámci MČR na této distanci, když se z titulu radoval hned pětkrát a v posledních třech letech nezná tento závod jiného šampiona. Na pardubické trati běžel nejrychleji při svém primátu v roce 2013, kdy mu časomíra ukázala 1:05:35. Půlmaraton je Vítkovou oblíbenou tratí. Na této distanci nás reprezentoval na mistrovství Evropy v Amsterdamu 2016. Pardubický půlmaraton bude letos jeho prvním. „Mým hlavním cílem pro letošní Pardubice je obhajoba mistrovského titulu. Očekávám, že to bude docela složité. Příprava mi vyšla celkem dobře. Měl jsem jen drobný výpadek v její poslední fázi. Teď už je ale vše snad v pořádku a věřím, že v sobotu zaběhnu nějaký slušný výsledek,“ nechal se slyšet úřadující šampion.

Dalším zkušeným závodníkem, jenž do závodu vyběhne, bude Jan Kreisinger. Muž, který má za sebou i start na olympijském maratonu v Londýně, se umí na Pardubice vždy dobře připravit, o čemž hovoří i zisk dvou titulů a pěti mistrovských medailí. Na pardubické trati je dokonce rychlejší než Pavlišta, když v roce 2011 zaběhl 1:05:27.

Počítat musíme také s matadorem vytrvaleckých disciplín Petrem Pechkem. Jeho sbírka mistrovských cenných kovů činí pět kusů. Na titul ovšem stále čeká. Poběží také loni bronzový Jan Kohut z Univerzity Brno nebo Kamil Krunka, jenž v minulém roce skončil těsně pod stupni vítězů. Zajímavostí je, že od roku 2011 nezná mistrovský závod jiného vítěze než Víta Pavlištu nebo Jana Kreisingera.

Půlmaratonské klání žen by mělo být duelem dvou zkušených závodnic, kterými jsou Petra Kamínková a Ivana Sekyrová. Obhájkyní titulů z předešlých dvou let je Petra Kamínková. Pokud by se jí podařilo v Pardubicích zvítězit i letos, jednalo by se o její šestý mistrovský titul. Celkem už má doma osm půlmaratonských medailí. Její nejlepší pardubický traťový čas je 1:15:17.

Ivana Sekyrová má titulů v rámci MČR dokonce šest a je nejúspěšnější i v zisku medailí, kterých vlastí jedenáct. V mistrovském závodě naposledy triumfovala v roce 2015. Loni doběhla druhá právě za Kamínkovou. Je historicky druhou nejrychlejší závodnicí v historii MČR, když v roce 2013 zaběhla 1:14:06.

Z historie

Mistrovství republiky v půlmaratonu se koná od roku 1994. Proběhlo tedy zatím čtyřiadvacetkrát. Devětkrát ho hostily Pardubice, sedmkrát proběhlo v Domažlicích a dvakrát v Liberci. Po jednom pořadatelství mají Blansko, Havlovice, Plzeň, Poděbrady, Trutnov a Vyškov.

Co se týká mužské kategorie, nejpilnějším sběratelem titulů je Róbert Štefko, který jich vybojoval celkem šest. Letos se mu může vyrovnat Vít Pavlišta. Po třech zlatých medailích mají Pavel Faschingbauer a Jan Bláha, který pro změnu vévodí ve statistice získaných cenných kovů. Na krk si jich pověsil osm. Pavlišta má ve svém držení sedm a Štefko šest. Kreisinger i Pechek mají po pěti a svou sbírku mají možnost rozšířit i letos.

Historicky nejúspěšnější ženou, co se týká zlatých medailí, je již zmiňovaná Ivana Sekyrová se šesti tituly. O jeden méně má na svém kontě Petra Kamínková. Třikrát se z nejcennějšího kovu radovala Jana Klimešová. Jen těžko se bude Sekyrová překonávat v počtu umístění na stupních vítězů, na které se postavila jedenáctkrát. Kamínková ji následuje s osmičkou cenných kovů a Klimešová si jich vyběhala šest.

Nejrychlejší časy v rámci MČR v půlmaratonu mají na svědomí Pavel Faschingbauer (1:03:34 v roce 2002) a Alena Peterková (1:13:16 v roce 1995).

České rekordy mají na této distanci v držení Jan Pešava (1:01:37 v roce 1997) a čerstvě Eva Vrabcová, která o uplynulém víkendu zaběhla na pražském půlmaratonu čas 1:11:01.

Mistrovský závod mužů i žen odstartuje v sobotu 14. dubna v 13:00 hod. ze Smetanova náměstí v Pardubicích.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

 

 

Napsat komentář