Vysočina bude v sobotu bojovat o body v Olomouci!

Každý fotbalový ročník přináší jednu sérii dvou venkovních zápasů v řadě. Po náročné bitvě v Ostravě je nyní před Vysočinou neméně těžký duel na půdě Sigmy. Potvrdí domácí roli favorita nebo se naopak Jihlava stane vůbec prvním celkem, který v probíhající sezóně dokáže na Hané bodovat naplno? Zajímavý zápas 23. kola HET ligy proběhne v sobotu 7. dubna od 17:00 hodin.

Sigma Olomouc, tradiční moravská fotbalová bašta se skvělou mládežnickou základnou, v uplynulých třech letech prožila dříve nemyslitelné – dva sestupy z nejvyšší soutěže, které ji postihly v závěru prvoligových ročníků 2014/15 a 2016/17. Výsledky probíhající však nalepily na čtyři náročné sezóny příjemnou náplast. Tým kouče Jílka po návratu mezi elitu baví ofenzivním fotbalem, generuje adepty reprezentačního dresu a především ho zisk 40 bodů stále reálně drží v boji o 2. příčku tabulky! Olomouci boduje i na jaře po zimním odchodu urostlého útočníka Chorého do Plzně. Doma remizovala s Plzní a Karvinou, porazila Slovácko a v posledním kole vybojovala tři body na Dukle. V probíhajícím ročníku je jedním ze dvou celků HET ligy, které na svém stadiónu dosud neokusily hořkost porážky.

Kde hledat silné stránky Sigmy? Nakolik se hra olomouckého týmu změnila oproti veleúspěšnému podzimu? Tradiční předzápasové dotazy jsme položili asistentovi trenéra Michalu Šmardovi: „Způsob hry našeho nadcházejícího soupeře se nezměnil. Pouze došlo k dílčímu zhoršení výsledků, což je při obrovské vyrovnanosti ligy, kdy každý může porazit každého, docela pochopitelné. Sigma přes velkou převahu a řadu šancí ztratila dva body s Karvinou, na druhou stranu je získala zpět, když vyhrála v posledním kole na Dukle. Olomoucký tým těží z faktu, že už je dlouhou dobu pohromadě a disponuje kvalitními fotbalisty. Jeho hra je založena na kombinaci, pohybu a rotaci hráčů.“

Jaká parametry bude muset mít výkon FCV, aby na jeho konto po dvou porážkách znovu přibyly tolik potřebné body? „Musí mít všechny fotbalové atributy. Určitě se neobejdeme bez velké bojovnosti, nasazení a odhodlání. Na kvalitní zápas v příjemném prostředí stadiónu Sigmy se všichni moc těšíme a zodpovědně se na něj připravuje,“ uvedl Michal Šmarda, jenž v Olomouci strávil dvě prvoligové sezóny v období 1996-1998 a nastoupil do 56 zápasů. Bohatou sigmáckou minulost má i jihlavský trenér brankářů Luboš Přibyl (84 utkání v letech 1991-1994) a jaro 1995 zde odehrál i kouč Martin Svědík (11 zápasů).

Vzájemná ligová bilance FC Vysočina a SK Sigma Olomouc: 9 utkání  4 – 1 – 4  17:13 / doma: 5 utkání  3 – 1 – 1  11:3 / venku: 4 utkání  1 – 0 – 3  6:10

Poslední vzájemné utkání: 1.10.2017 – Vysočina chtěla proti Olomouci navázat na výsledek ze zápasu s Baníkem, ovšem střetnutí proti Sigmě ukázalo, že hostům nikoli náhodou náleží 2. příčka tabulky. Jihlava bojovala, dlouho držela bezbrankový stav a sama si dokázala vytvořit gólové příležitosti. Olomouc však byla nebezpečnějším týmem a vypracovala si více šancí, v nichž se několikrát vyznamenal gólman Hanuš. V 87. minutě však byl krátký na střelu Housky, jenž z otočky zaznamenal jedinou branku zápasu a rozesmutněl příznivce Vysočiny.

http://www.fcvysocina.cz/zapas.asp?ID=Vysocina-favoritovi-dlouho-odolavala-chvili-pred-koncem-padla-5384    

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 8 – Ikaunieks, 3 – Fulnek, 2 – Dvořák, Záviška, Krejčí, Tlustý, 1 – Zoubele, Urblík, Klíma, Daníček, Popović.

Žluté karty: 4 – Krejčí, Nový, 3 – Keresteš, Levin, Ikaunieks, 2 – Rakovan, Schumacher, Tlustý, Urblík, Popovič, Vaculík, Zoubele, Klíma, Fulnek, Rosa, 1 – Dvořák, Marcin, Štěpánek, Daníček.

Absence: Turyna (individuální trénink po zranění), Buchta (trest za ČK)

SK Sigma Olomouc

Trenér: Václav Jílek

Střelci: 5 – Plšek, 4 – Řezníček, Houska, 3 – Falta, Sladký, Hála, Zahradníček, Moulis, Chorý, Texl, 1 – Jemelka.

Sestava v posledním utkání: Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Hála – Kalvach – Zahradníček, Houska (89. Polom), Plšek, Manzia (61. Falta) – Řezníček (81. Texl).

Miroslav Fuks vedoucí marketingu a tiskový mluvčí V.J.,

Napsat komentář